V UKC-ju Maribor od nove urgence pričakujejo, da bodo lahko hitreje obravnavali bolnike. Foto: BoBo
V UKC-ju Maribor od nove urgence pričakujejo, da bodo lahko hitreje obravnavali bolnike. Foto: BoBo


Bolniki bodo lahko kljub selitvi poiskali pomoč na istem mestu kot doslej, saj novi center gradijo na lokaciji obstoječih prostorov urgentne službe. Začasno bo spremenjen vhod v urgenco, bolniki pa bodo oskrbljeni v novih prostorih z novo opremo.

"Ta trenutek večjih motenj ne pričakujemo, zagotovo pa se bo treba na nove prostore in logistiko privaditi," so povedali v UKC-ju Maribor. Celotna prva faza projekta, vredna 13,3 milijona evrov, naj bi bila po načrtih končana do sredine septembra 2015.

Na kirurškem delu urgence letno oskrbijo 42.000 ljudi, internistika okoli 18.000 ljudi na leto, služba zdravstvenega doma pa še 35.000. Z združitvijo vseh treh služb v nov urgentni center si po besedah predstojnika urgence Romana Koširja želijo doseči predvsem bolj funkcionalno enoto, s čimer bodo med drugim povečali tudi hitrost oskrbe bolnikov.

Ob sklepanju pogodbe za gradnjo urgentnega centra so se pojavili tudi sumi o kartelnem dogovarjanju med podjetji, ki jih je lani jeseni takratni minister za zdravje Tomaž Gantar prijavil agenciji za varstvo konkurence, ki primer še obravnava.