Zmagovalec sevniške salamijade je postal Silvo Vide iz Šentjerneja. Foto: Goran Rovan
Zmagovalec sevniške salamijade je postal Silvo Vide iz Šentjerneja. Foto: Goran Rovan
Na salamijadi se vse salame, ki so bile na ocenjevanju, brezplačno na voljo obiskovalcem. Foto: Goran Rovan
Sevniški salamarji so podpisali pogodbo s Kmečko zadrugo Sevnica, ki bo poslej izdelovala tradicionalno sevniško salamo. Foto: Goran Rovan
Letošnje salamijade v Sevnici se je udeležilo tudi 52 predstavnikov organizatorjev salamijad in klobasarjad iz tujine. Foto: Goran Rovan

Rekordno število predstavnikov organizatorjev salamijad in klobasarijad iz petih držav ter podpis pogodbe za izdelavo tradicionalne sevniške salame s Kmečko zadrugo Sevnica. To so najpomembnejše značilnosti 53. sevniške salamijade.

Društvo salamarjev Sevnica vsako leto pripravi ocenjevanje domačih salam. Sevniška salamijada je najstarejša pri nas, saj neprekinjeno poteka že od leta 1962, tako je bila letošnja že 53. po vrsti. Njena posebnost pa je ta, da je vedno na isti dan, dan 40. mučenikov, ali kot ga nekateri imenujejo, kar moški dan žena. Na njej je ženskam vstop strogo prepovedan.

Tako je bilo tudi letos, ko so to tradicionalno ocenjevanje salam nadgradili tudi s podpisom pogodbe s Kmečko zadrugo Sevnica, ki bo začela izdelovati pristno sevniško salamo, in to bo mogoče celo kupiti. Borut Florjančič, direktor Kmečke zadruge Sevnica, je ponosen, da je do tega sodelovanja prišlo, saj je prepričan, da lahko iz tega nastane še kaj več. Temu dodaja: »Naš cilj je, da nastane en kakovosten izdelek, da ponesemo ime sevniških salamarjev in Kmečke zadruge ter naših grajskih mesnin po Sloveniji in tudi širše. Gradimo na zgodbi klasične pridelave, naravnih okusov, brez dodanih konzervansov, skratka brez nepotrebnih kemikalij

V Kmečki zadrugi bodo za izdelavo sevniške salame uporabili zgolj meso lokalnih pridelovalcev in jo tržili pod blagovno znamko Tukaj.si. Zdaj potrebujejo le še recept, ki ga bodo pripravili sevniški salamarji. Njihov dolgoletni predsednik Stane Krnc je prav tako vesel, da so le našli partnerja, s katerim upajo, da bodo lahko dolgo in uspešno sodelovali. Pogodba je šele prvi korak, ki ga bomo že zelo hitro nadaljevali. Najprej pa se moramo dogovoriti za pristen recept pravi Krnc in dodaja: »Mi bomo Kmečki zadrugi Sevnica predali naš recept, ki je neka osnova za izdelavo vseh teh ljubiteljskih salam, ki prihajajo na naše ocenjevanje. Recept je sicer preprost, nekje 60 % kakovostnega svinjskega mesa, 20 % govedine in 20 % slanine. Potem pa so tu še začimbe, poper in sol.« Seveda vsega ne bodo izdali in bo ostala njihova poslovna skrivnost. Bodo pa sevniški salamarji bdeli tudi nad kakovostjo sevniške salame in jo stalno nadzorovali. Zato upajo, da bodo z njo osvojili brbončice marsikaterega gurmana, ki je te salame lahko doslej okušal zgolj na salamijadi.

Letos so ocenili 115 salam, 30 iz tujine
Na letošnji salamijadi v stari sevniški gostilni Vrtovšek je bilo ocenjenih 115 salam. Med njimi je bilo 30 salam, ki so jih na ocenjevanje poslali predstavniki salamarjev iz tujine in so tekmovali v posebni kategoriji, ki so jo poimenovali »Prijatelji«. Med temi je imel najbolje ocenjeno salamo Filip Kupres iz Samobora, večkratni zmagovalec tamkajšnjih salamijad, ki je za svojo salamo dobil 45,1 točke. Drugo mesto je osvojila lanska zmagovalka sevniške salamijade Marija Harrick iz Avstrije. Njena salama je bila ocenjena z oceno 44,2 točke. Tretje mesto pa je pripadlo salami, ki jo je izdelal njen rojak Johannes Peter Harrick, ki je dobil skupno oceno 43,4 točke.

Med domačimi salamarji, ti so na ocenjevali prinesli 85 salam, je postal zmagovalec Silvo Vide iz Šentjerneja, ki je v Sevnici zmagal prvič in prejel prehodni pokal. Njegova salama je dobila skupno oceno 50,7 točke. Drugo mesto je z 48,7 točke dobil domačin Milan Daničič, ki je v Sevnici že večkrat zmagal. Tretje mesto pa je pripadlo Igorju Grabnarju prav tako iz Šentjerneja. Njegova salama je bila ocenjena z 48,6 točke.

Društvo salamarjev Sevnica pa se lahko letos pohvali, da so se njihove prireditve udeležili predstavniki kar sedmih organizatorjev salamijad in klobasarijad iz petih držav – Madžarske (Bekescsaba), Slovaške (Nove Zamky), Avstrije (Podjuna), Hrvaške (Samobor in Sisak) ter Srbije (Turija in Šid). Tako je prišlo v teh delegacijah kar 52 predstavnikov iz tujine, med njimi tudi župani in drugi pomembneži. Seveda se sevniški salamarji udeležujejo njihovih prireditev, lahko pa se pohvalijo, da imajo sami najdaljšo tradicijo. Zato njihova salamijada upravičeno nosi naziv »mati vseh salamijad«.

Za MMC Goran Rovan