Novi državni prvaki v vlečenju vrvi so sevniški Gamsi. Foto:
Novi državni prvaki v vlečenju vrvi so sevniški Gamsi. Foto:
Del zmagovalne ekipe Gamsov. Foto: Goran Rovan
Vlečenje vrvi bo morda kdaj olimpijski šport.

Na državnem prvenstvu v vlečenju vrvi za leto 2013 so novi državni prvaki postali Gamsi iz Sevnice, ki so za eno točko premagali dvakratne državne prvake Šentjurske korenjake. Tretje mesto so zasedli Veterani iz Gorenjske, četrto Ilirska Bistrica, peto pa Veliki grizli iz Ribnice.

Leta 2002 sta Športno društvo Gamsi iz Sevnice in Koprski veseljaki ustanovili Zvezo društev vrvašev Slovenije. Od takrat so se po Sloveniji odvijala različna tekmovanja v vlečenju vrvi. Leta 2011 pa se je pri Gamsih porodila ideja o državnem prvenstvu, ki so ga že isto leto tudi uspešno izpeljali in tako dobili prve državne prvake v samostojni Sloveniji. To so postali Šentjurski korenjaki, ki so prvo mesto na državnem prvenstvu osvojili tudi lani.

Na letošnjem državnem prvenstvu je sodelovalo pet ekip, tekme pa so potekala v petih slovenskih krajih. Na koncu so slavili Gamsi iz Sevnice, ki so za eno točko premagali dvakratne državne prvake Šentjurske korenjake. Ekipo Športnega društva Gamsi, ki letos slavi 20-letnico delovanja, sestavlja dvajset tekmovalcev. Na tekmah pa se jih je borilo po osem (štirje so bili v menjavi). Posavske barve so na državnem prvenstvu v vlečenju vrvi zastopali: Klemen Pribožič, Damjan Bogovič, Jože Lisec, Ivan Radej, Martin Dular, Jure Dular, Jaka Dular, Gorazd Ivanšek, Toni Kolman, Marko Zalokar, Uroš Sovinc, Andrej Gorenc, Marjan Gorenc, Andrej Salmič, Branko Čučnik, Jure Lindič, Boštjan Pacek, Jernej Blatnik Boštjan Umek in Toni Remih.

Poleg državnega prvenstva so na Zvezi društev vrvašev Slovenije izpeljali še nekaj uspešnih projektov, od mednarodne vleke vrvi čez reko Kolpo s Hrvati, do vleke vrvi čez reko Muro med Prleki in Prekmurci. Tekmovali so tudi na Radgonskem sejmu za naziv "najmočnejši slovenski fantje", kjer so Šentjurski korenjaki zmagali že četrtič zaporedoma. Šentjurski korenjaki so tekmovali tudi na olimpijadi Marijana Matijevića v hrvaški Rakovici in suvereno premagali vsa hrvaška moštva.

Vlečenje vrvi je nacionalni šport
Vlečenje vrvi sicer ne manjka na nobeni veselici, verjetno pa marsikdo ne ve, da zanj obstajajo tudi uradna pravila. Vsaka ekipa šteje 8 članov, katerih skupna teža ne sme presegati 1.150 kg. Poteg traja 2 minuti, nato sodnik vlečenje prekine in se ta ponovi. Natančno sta določeni tudi dolžina in debelina vrvi, velikost igrišča ter počitek. Za zmago je seveda potreben trening, saj ta šport ni tako preprost, kot je videti. Pomembne so še tehnika, moč, vzdržljivost in tudi teža ekipe v kilogramih.

V Zvezi društev vrvašev Slovenije bi radi vlečenje vrvi dvignili na višjo raven. Zdaj vsaka ekipa pripravi tekmovanje v lastni režiji (pokali, pogostitev …), v prihodnje pa bi radi postali člani Olimpijskega komiteja Slovenije, s katerim potekajo dogovori o vključitvi. Vrvaši si tudi želijo pripraviti tekmovanje štirih držav - Slovenije, Hrvaške, Bosne in Srbije, vendar pa to za zdaj še ni izvedljivo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev.

Zveza je namreč še brez finančnih sredstev, vsaka ekipa pa se financira prek pokroviteljev in tudi nekaj iz občinskih proračunov. Ne manjka pa tudi lastnih sredstev članov, saj ta šport ni tako poceni. Vrv stane okoli 500 evrov, posebni čevlji 100 evrov, potem so tu še dresi, prevozi na tekme, pokali in še bi lahko naštevali.

Za MMC Goran Rovan
Fotografije: Goran Rovan in arhiv ŠD Gamsi