Lokalne novice

Poudarki

  • Župan občine Cerknica Marko Rupar je sicer bil seznanjen s tem, da se bakterija občasno pojavlja, ne pa tudi s tem kdaj se je pojavila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 10 glasov Ocenite to novico!
Voda
Poročilo o kakovosti vode v Cerknici za leto 2015, ki ga je pripravil nacionalni laboratorij za zdravje, je skrb vzbujajoč. Foto: Dani Modrej
VIDEO
Sporna kakovost pitne vod...

Dodaj v

Skrb vzbujajoče stanje cerkniškega vodovoda. Večkrat našli bakterijo E. coli

Za odpravo vseh težav bo potrebna draga obnova starih cevi
10. januar 2017 ob 20:01,
zadnji poseg: 11. januar 2017 ob 08:55
Cerknica - MMC RTV SLO

Cerkniški vodovod ima težave, čeprav so nam na tamkajšnji komunali nedavno zatrdili, da težav in okužb ni. A to ne drži, saj je bila še lani v vodovodnem omrežju prisotna bakterija E. coli, poročilo nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz leta 2015 pa je še bolj skrb vzbujajoče.

Poročilo o kakovosti vode v Cerknici za leto 2015, ki ga je pripravil nacionalni laboratorij, razkriva, da je bila voda prepogosto onesnažena z bakterijami fekalnega porekla in zato neustrezna. Vzrok pa je bil premalo kloriranja.

Leta 2016 je bila voda dovolj klorirana, so se pa pojavile napake na vodovodnem omrežju, zaradi česar so v šestih vzorcih vode našli bakterijo E. coli. Da so težave v cerkniškem vodovodnem omrežju prisotne, meni tudi Dušan Harlander iz nacionalnega laboratorija za okolje in vodo. Ocenjuje sicer, da se stanje izboljšuje, a vodovodna infrastruktura, ki se pogosto kvari, ostaja problem.

Župan je za bakterijo vedel
Stvar ne bi bila tako pereča, če ne bi pristojni tega skušali pomesti pod preprogo. Letno poročilo javnega podjetja Komunala Cerknica za 2015 je zelo splošno, mesečna poročila iz leta 2016, ki bi vključevala prisotnost bakterije E. coli, pa na spletni strani podjetja še vedno niso objavljena. Direktor komunale Anton Kranjc je tudi za TV Slovenija zatrjeval, da je voda brezhibna in da bakterija ni prisotna.

Župan občine Cerknica Marko Rupar je sicer bil seznanjen s tem, da se bakterija občasno pojavlja, ne pa tudi s tem, kdaj se je pojavila. Kljub temu še vedno zaupa vodstvu komunalnega podjetja. Ravnateljici osnovnih šol Grahovo in Rakek, kjer so bakterijo našli januarja lani, sta bili obveščeni le, da je vodo treba prekuhavati. Bolj zaskrbljen pa je bil Boris Žnidaršič iz sveta staršev na osnovni šoli Grahovo, saj ta tema ni bila izpostavljena na svetu staršev.

Če so težave s kloriranjem iz leta 2015 lani odpravili, pa bo odpravljanje težav v omrežju zaradi zastarelih cevi težja naloga, saj bi, tako župan, potrebovali pol milijona evrov. Torej prav toliko denarja, kolikor so pred leti porabili za najsodobnejšo napravo, namenjeno ultrafiltraciji, a težave kljub napravi ostajajo.

Erika Pečnik Ladika, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
maverick00
# 10.01.2017 ob 23:27
Nacionalni laboratorij bo sedaj poskušal izvajati pritiske na javnost, zaradi nedavno ukinjenega državnega monitoringa, ker so s tem izgubili približno 2 milijona evrov denarja letno.
Namreč do sedaj je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano izvajal državni monitoring na področju pitnih voda. Vrednost pogodbe za izvajanje je bila približno 2 milijona evrov/letno (plačnik Ministrstvo za zdravje). Z letošnjim letom je Ministrstvo za zdravje ukinilo državni monitoring s pojasnilom, da se prekriva z notranjim nadzorom, ki ga morajo komunalna podjetja in manjše vodovodne skupnosti za izvajanje tako ali tako plačati pri zgoraj omenjenem NLZOH. Torej, izvajal se je izvajal dvojni nadzor, ki je bil dvakrat plačan s strani davkoplačevalcev, istemu državnemu podjetju, tj. NLZOH.
Praksa izvajanja monitoringa in notranjega nadzora poteka v 90 odstotkih vnaprej po dogovoru z komunalnimi podjetji, kar je zgledalo oz. še izgleda nekako takole: pravočasno javiti komunalnemu podjetju čas vzorčenja, da povišajo koncentracijo klora v vodi, oziroma sprememba termina zaradi deževnega vremena, da nebi bile v vzorcih bakterije fekalnega izvora… Rezultat so boljši rezultati izvidov vode na račun načrtnega vzorčenja po dogovoru med NLZOH in komunalo in ostalimi naročniki. Voda pa je takšna kot je…
manna
# 11.01.2017 ob 17:47
Voda v Cerknici je katastrofa (pa ne par let, kar nekaj več)... In ja, so obdobja, ko ljudje masovno zbolevajo, ampak če kdo posumi, da je zaradi vode, zamahnejo z roko in okrivijo nekaj drugega. Btw, pa novo ne-vem-kakšno-oh-in-sploh čistilno napravo imamo.
LordByron
# 11.01.2017 ob 11:48
Sicer je pozitivno, da se o teh stvareh poroča, vendar je v članku premalo podatkov. Na to, da so podatki stari več kot eno leto in se jih šele sedaj kopljejo ven.
Kot drugo me zanima kakšno je stanje po drugih občinah, mogoče priložnost za kakšnega raziskovalnega novinarja. Namreč, če se sedaj opozarja na stanje v Cerknici, v Ajdovščini npr. pa je stanje še slabše, nismo nič naredili, oziroma smo samo opozorili na stanje v eni od 200+ občin..
ajvard
# 11.01.2017 ob 09:40
a e.coli ne ve, da ne sme biti v vodi, ker je v ustavi čista pitna voda???
ata
# 11.01.2017 ob 08:22
Nemogoče!

Saj imamo vendar vodo v ustavi.
lexani89
# 11.01.2017 ob 20:31
sem iz cerknice in voda je res katastrofa, na mejl dobivam kar naprej ukrep o prekuhavanju..
presenečen
# 11.01.2017 ob 07:18
Se ne smemo čudit tej situaciji, poglejte si malo stanje vodohramov, ven štrli zarjavela armatura, vrata prav tako zarjavela, ključanice zaraščene s pajčevinami..

Za vodo, za ta slovenski biser, se dela res preveč mačehovsko, če ne celo domišljavo..
Aeda
# 12.01.2017 ob 08:58
Stare vodovodne cevi je bilo doslej in bo še naprej potrebno ZAMENJ(EV)ATI redno, po starosti - od najstarejših se vedno začne...to vedo vsa javna podjetja , odgovrna za oskrbo z vodo. Še zlasti pa je potrebno zamenjati stare cevi, če so še azbestne (nisem iz Cerknice).
vkos
# 11.01.2017 ob 20:40
kaj to pomeni, da je voda katastrofa:
smrdi po fekalijah, kloru, ..., je umazana, čudne barve, kaj je z njo narobe.
Če izda Komunala ukrep prekuhavanja, je lahko to tudi preventivno, za vsak slučaj. Da je voda ultrafiltrirana in kljub temu katastrofa, potem je katastrofa tudi na Komunali...
galoper
# 11.01.2017 ob 18:46
Morda se bo kvaliteta voda izboljšala ko bo udejanjen predpis o obveznih čistilnih napravah za vse objekte.
Zamejko1
# 11.01.2017 ob 17:18
A se ni kdo havlil da kako naj bi bila v sloveniji cista voda? :)))))))) P.s. 14% slovencev NIMA pitne vode v hisi!!
Lluka
# 11.01.2017 ob 08:11
presenečen................. upam da te ne motijo dovozi do teh vodohramov..... oz a misliš da upliva na e-coli makadam cesta do vodohrama sred gozda? Kaj ima veze pajčevina, kaj ima veze zarjavel pant na vratih, kaj ima veze armatura na objektu ?

Nemaš pojma. Sicer pa je Maverick lepo napisal. Samo borba za denar gre.... in ne za boljšo vodo. Gre se kdo bo več pokasiral.

Kaj ima veze e-coli ispred 2 let? Kaj bi moral sedaj župan sklicat krizni štab CZ,gasilcev, policije in vojske? Spet nemaš pojma. Danes je pa tako da... LJUDJE HOČEJO SAMO UDARNE NASLOVE za boljšo branost.
Še pomniš/te lansko leto..februarja? Udarni naslov Slovenskih novic.... PRIHAJA METEŽ STOLETJA........vse bilo zaprto...potem pa je prišel dan...pa je zapadlo 5 cm snega. Hočem reči.. MEDIJI so ti, kateri HOČEJO da se piše o nečem,kar sploh ne upliva na nas. E-coli. A veš koliko teh colijev je po štirnah , kateri jih imajo ljudje za svoje napajanje hiše?in vega in svašta. Pa ni nihče bolan....Stroka oz LOBI pa želi da se kupije FLAŠIRANO njihovo vodo....vodo lobistov. Enako je s prodajo raznih filtrov..... za vodo.. itd itd. DENAR, DENAR, DENAR. In to počnejo. MOLZEJO nas kot krave,,,,STRIŽEJO pa kot ovce.
cenitamsok
# 10.01.2017 ob 22:43
Eni trdijo, da voda iz pipe smrdi po kloru, drugi da se ta ista voda premalo klorira. Za dober začetek bo treba najti pot, ki pripelje iztrebek v pitno vodo.
kolkrkaplc
# 10.01.2017 ob 21:31
Težavo se poišče tudi v opuščenih hišah ali hidrantih brez krožnega toka, kjer voda stoji in onesnažuje živo vodovodno omrežje.
galoper
# 10.01.2017 ob 20:54
Kaj pravi zdravstvena statistika in analiza obolenj tamkajšnjih prebivalcev?
vkos
# 11.01.2017 ob 19:55
Po mojem vedenju je za razkuževanje pitne vode, v kateri je prisotna E.coli, dovolj obdelava s klorom. V Cerknici se voda obdeluje po postopku ultrafiltracije, kjer se na membranah zadrži vse, kar ni molekula. To pomeni, da se iz vode odstranijo vsi mikroorganizmi.
Eden od predhodnikov je omenil, pa tudi dejansko drži, da se približno 10-20% prebivalstva Slovenije oskrbuje s pitno vodo iz virov, kjer voda ni obdelana (razkužena) popolnoma nič. Če se tam vzame vzorec vode in pošlje na analizo, je lahko v 1 ml vode tudi 100 enot E.Coli. In to vodo ljudje uporabljajo, jo pijejo, kuhajo, perejo... in take vode ne zamenjajo za nobeno drugo.
Spoštovani novinarji, pozivam vas, da na področju cele Slovenije, predvsem na podeželju, preverite, kako je možno, da je tam sploh še kdo živ.
Dr. Kumrovec
# 11.01.2017 ob 10:47
Neoliberalce in podpornike kapitala zanima voda, samo kot vir zaslužka. Še dobro, da smo jo zaščitili, preden nam vse pokradejo in uničijo. Sramota.
Kazalo