Lokalne novice
Pobuda o Šoli za župane je nastala v okviru 12 stičišč nevladnih organizacij, ki delujejo vseh statističnih regijah Slovenije. "Ko smo se pripravljali na izvajanje projekta, ki ga financira evropski socialni sklad, smo se osredotočili tudi na lokalne volitve, ki so pred nami. Zato smo se odločili, da tudi na to temo pripravimo skupaj kakšno akcijo," pove Golčar. Foto: Pixabay
       Na soočenjih pred volitvami so običajno osrednje teme razvoj na področju gospodarstva, infrastruktura – vse to je pomembno za lokalne skupnosti, a hkrati so pomembne tudi druge teme. Te se nanašajo na socialno varnost občanov, potenciale, ki jih ima kultura za razvoj lokalnih skupnosti, turizem in povezovanje, koristno uporabo javnih prostorov.       
 Bojan Golčar
"Skupaj v Šoli za župane sedimo kandidati za funkcije in predstavniki nevladnih organizacij, skupaj se učimo in skupaj želimo narediti dobre stvari." Vsak, ki se te šole udeleži, po Golčarjevih besedah izkaže pripravljenost, da bo tudi po izvolitvi odprt za sodelovanje. Foto: Pixabay
       Želimo si, da bi kakšne nove poglede in ideje vnesli v svoje programe, zato smo jih tudi organizirali še pred začetkom politične kampanje. Omogočili jim bodo stik z organizacijami, ki na posameznem področju že delujejo in jim pri realizaciji lahko pomagajo.       

Dodaj v

Šola za župane: ko občani povedo, v kakšni skupnosti želijo živeti

Nevladniki si želijo, da je to le začetek sodelovanja
30. september 2018 ob 06:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred novembrskimi lokalnimi volitvami nevladne organizacije vabijo vse županske kandidate v "Šolo za župane". V njej bodo slišali, kakšno okolje in skupnost si želijo občani in predvsem, kako z njimi sodelovati za dobro vseh.

1. oktobra regionalna stičišča nevladnih organizacij pripravljajo 14 dogodkov po vsej Sloveniji. "Šola za župane seveda ni klasična šola, kjer bi nevladne organizacije kandidate za župane učile in nastopile s stališča, da o stvareh vse vemo, ampak je naša želja, da v sodelovanju s kandidati in občani pripravimo druženje, na katerem pa izpostavimo tematike, ki so v predvolilnih časih premalo zastopane," pojasnjuje Bojan Golčar, iz Podravskega stičišča nevladnih organizacij.

Prav zato so akcijo pripravili še pred začetkom volilne kampanje, saj je njihov cilj, da bi županski kandidati v svoje programe vključili tudi predloge in ideje, ki jih bodo slišali na srečanjih. Govorili bodo namreč o socialni varnosti občanov, potencialih, ki jih ima kultura za razvoj lokalnih skupnosti, o turizmu in koristni uporabi javnih prostorov. "Predvsem v večjih občinah so pogosto izpraznjeni prostori, ki nimajo namembnosti, obstajajo pa ideje občanov, kako bi jih zapolnili," pove Golčar.

Kar nekaj dobrih izkušenj
Predstavili bodo pozitivne izkušnje vključevanja občanov v občinsko politiko, ki so v posameznih občinah že dale dobre rezultate. "Sam prihajam iz Podravske regije in lahko predstavim dobro prakso Mestne občine Ptuj, ki ima pred sprejemanjem proračuna 30-dnevno javno razpravo, ko je dokument na voljo občanom in lahko podajo svoje pripombe in predloge. Ti se potem obravnavajo in nato se javno objavi, kakšni so sklepi o njihovih predlogih."

Dobra praksa je tudi v občini Hoče-Slivnica, kjer se župan in občinska uprava redno srečujeta na forumih z nevladnimi organizacijami, na katerih skupaj razpravljajo in snujejo akcije, ki prispevajo k razvoju in dobremu razpoloženju v občini. V občini Ajdovščina so uvedli participativni proračun. V občini Brežice upokojenska društva pripravljajo dejavnosti in motivirajo prostovoljce, da pomagajo pri zagotavljanju višje kakovosti bivanja starejših. V Postojni imajo otroški občinski svet, ki je prvi primer strukturirane otroške participacije v lokalni skupnosti, izvoljeni predstavniki šolarjev pa dajejo predloge občinskim funkcionarjem.

Golčar spomni tudi na to, da so se v Mariboru po vstajah vzpostavile mestne četrti v upanju, da bo z novo občinsko upravo in županom zaživelo sodelovanje z občani, a se ni izteklo, kot bi si želeli. "A vse to kaže, da si ljudje želijo sodelovanja, da se sliši tudi njihov glas. To si želimo predstaviti kandidatom za župane. Imamo vrsto priročnikov o metodah, tehnikah, kako vključevati občane v priprave javnih politik," dodaja.

Predstavitve, delavnice
Rdeča nit srečanj bo torej vključevanje javnosti v pripravo javnih politik. Dogodki bodo v vseh regijah. Nanje so povabili kandidate za župane, njihove štabe, a ker nekateri kandidati še sploh niso znani, so vabljene tudi stranke in liste. Sama izvedba bo različna – ponekod bo večji poudarek na predstavitvah vsebine, drugod organizirajo delavnice.

Med nevladnimi organizacijami, ki se bodo pridružile v Šoli za župane, so humanitarne organizacije, organizacije za pomoč otrokom, športna društva, kulturna društva, turistična društva, mladinske organizacije, okoljevarstvena društva in organizacije, ki zastopajo določene skupine bolnikov.

Šola za župane je v bistvu začetek poznejšega sodelovanja. "Želimo povedati, da se sodelovanje z občani ne zaključi z volitvami, temveč je treba tudi po volitvah z občani, nevladnimi organizacijami in drugimi subjekti v lokalni skupnosti še kako sodelovati, če se želijo izkoristiti vsi potenciali, ki so na voljo." Zato je zelo pomembno, kako izvoljeni predstavniki vključujejo javnost v pripravo javnih politik, ki vplivajo na življenja nas vseh. "Te odločitve nikakor ne smejo biti odtujene od tistih, na katere bodo vplivale," poudari Golčar. Zato bodo spodbujali volivce, da izberejo kandidate, ki imajo v programih najboljšo kombinacijo za skupnost, okolje in gospodarstvo.

Posavska regija: Krško
- 1. oktober 2018, ob 12. uri

Obalno-kraška regija: Koper
- 1. oktober 2018, ob 11. uri

Zasavska regija: Zagorje ob Savi
- 1. oktober 2018, ob 17. uri

Obalno-kraška regija: Sežana
- 1. oktober 2018, ob 14. uri

Jugovzhodna Slovenija: Novo mesto
- 1. oktober 2018, ob 17. uri

Primorsko-notranjska regija: Cerknica
- 1. oktober 2018, ob 11. uri

Savinjska regija: Velenje
- 1. oktober 2018, ob 11. uri

Primorsko-notranjska regija: Pivka
- 1. oktober 2018, ob 15. uri

Savinjska regija: Slovenske Konjice
- 5. oktober 2018, ob 11. uri, prireditveni center Patriot

Severna Primorska/Goriška: Nova Gorica
- 1. oktober 2018, ob 17. uri

Podravska regija: Ptuj
- 1. oktober 2018, ob 16. uri

Severna Primorska/Goriška: Tolmin
- 2. oktober 2018, ob 17. uri

Pomurska regija: Martjanci
- 1. oktober 2018, ob 17. uri

Gorenjska regija: Lesce
- 1. oktober 2018, ob 17. uri

Ana Svenšek
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 30.09.2018 ob 08:12
Šola za župane - 1. točka:
- Važno je le, da je "naš"!

2. točka: Pred volitvami obljubljaj vse, kar želijo. Po volitvah jamraj, da ne moreš izpolniti ker, da so prejšnji vse zafurali.

3. točka: izkoriščaj evropska kohezijska in druga državna sredstva in reži trakove na otvoritvah kot, da si to ti uredil.

4. točka: posle urejaj zgolj za "naše", s tem ubiješ dve muhi na en mah: svoje potiskaš navzgor, "njihove" navzdol.

5. točka:
a.) če si na levi, je za vse kriv janšizem,
b.) če si iz desne, je za vse kriva udba.

6. točka: če nisi sposoben reševati dejanskih problemov, organiziraj gasilske veselice in daj občanom klobase in vino - tako pozabijo na realne probleme.

7. točka: ne nagovarjaj in ne prepričuj pametnih. Nagovarjaj starostnike in neuke ter nerazgledane, oni so lahko vodljivi.

8. točka: za vse, česar ne zmoreš izpolniti, je kriva država, davki, zakoni.

9. točka: ceste in drugi infrastrukturni projekti se gradijo četrto, zadnje leto mandata, da si tik pred volitvami pridobiš volilce.

Ostale nasvete računam po veljavnem ceniku. :)
Simba
# 30.09.2018 ob 08:14
firtoh: "Da si lahko sploh nevladna organizacija moraš biti -NEPROFITEN"

Najprej se ti poduči kaj neprofiten sploh pomeni, potem šele pametuj drugim.

neprofiten za nvo pomeni da ne smejo imeti dobička. To pa NE pomeni da si ne morejo nič privoščiti ali pa da nimajo plač za lagodno življenje...
patriot44x2
# 30.09.2018 ob 09:19
Nevladniki bodo učil. Kam smo pršl v tej luknji od države. Nevladnike je potrebno ukinit oziroma jih odklopit od proračuna, če se financirajo sami me ne briga.
Guliarth
# 30.09.2018 ob 08:16
Odgovornost z vsem svojim premoženjem, in tako bi vodili za ljudi. Ker pa tega ni, vidijo le 4 leta pred seboj.
sLoVaN
# 30.09.2018 ob 10:20
Naj nekdo nauči slovenske župane,
da se ob slovenski Policiji počutimo varne,
zato občinski redarji z radarji ne rabijo krast denarja lokalcem, ki itak prispevamo tako v občinske kot v državne proračune...

Če je kakemu županu do prometne varnosti, naj pozimi organizira tečaje za mlade voznike, za ostarele voznike, za motoriste in za kmetovalce...
Park
# 30.09.2018 ob 07:36
Zdaj bi se NVO vtikovale že v zadeve lokalnih skupnosti, ne samo v državne. Razni AI ipd. Naj se prvo začnejo financirati iz lastnih sredstev (pobranih prostovoljnih prispevkov) ne pa lagodnega življenja na račun davkoplačevalcev, ki jim potem grenijo življenja.
bm1950
# 30.09.2018 ob 17:46

tktktk
# 30.09.2018 ob 09:41
patriot44x2, pa ti veš kdo vse so nevladniki? Športna društva, kulturna društva, društva invalidov, mladinska društva, prostovoljni gasilci, prostovoljci za pomoč socialno in drugače ogroženim, prostovoljci v bolnišnicah, domovih za ostarele itd., ljubiteljska društva, društva gorskih reševalcev, društva prostovoljcev prve pomoči in tako dalje in tako dalje. In ti bi vsem tem odvzel denar. Zakaj? Ogromno

Nihče se ne spotika ob te NVO, na tapeti so AI, Mirovni inštitut ...
TOZD
# 30.09.2018 ob 18:56
Pred novembrskimi lokalnimi volitvami nevladne organizacije vabijo vse županske kandidate v "Šolo za župane".

Veliko županov bi lahko organiziralo Šolo za NVO. V njej bi NVO (ve se katere) učili, kako z davkoplačevalskim denarjem ustvariti tudi kaj oprijemljivega in za občane resnično koristnega, ne pa samo črpati davkoplačevalskega denarja in mlatiti prazne slame.
Svicar
# 30.09.2018 ob 08:47
Ni slaba ideja, malo vec integritete pri zupanovanju ne bi bilo slabo.

V Franciji, na primer, so zupani zakonsko odgovorni za svoja dejanja in vodenje obcine.
Binder Dandet
# 30.09.2018 ob 13:04
Iz velenja pride kontic. Kot kaze protikandidatov ne bo.
QUENDI
# 30.09.2018 ob 21:14
....Županov program je šola za volivce......
tktktk
# 30.09.2018 ob 19:13
bm1950

Poglej, kaj je patriot44x2 napisal. Če je mislil kaj drugega, naj bo naslednjič natančen v svojem izražanju.
Rozmarin
# 30.09.2018 ob 11:00
A bodo urejali časopis Glas azila?
tktktk
# 30.09.2018 ob 09:41
patriot44x2, pa ti veš kdo vse so nevladniki? Športna društva, kulturna društva, društva invalidov, mladinska društva, prostovoljni gasilci, prostovoljci za pomoč socialno in drugače ogroženim, prostovoljci v bolnišnicah, domovih za ostarele itd., ljubiteljska društva, društva gorskih reševalcev, društva prostovoljcev prve pomoči in tako dalje in tako dalje. In ti bi vsem tem odvzel denar. Zakaj? Ogromno teh je ključnih tako za moč skupnosti, povezovanje kot tudi varnost. Kako naj gasilci pridejo do tvojega gorečegaw doma, če nimajo za prevozno sredstvo?
gospod iskreni
# 30.09.2018 ob 09:56
Levičarji bi spet radi bili preveč pametni. Jankoviča boste tudi povabili? bi rabil šolo
firtoh
# 30.09.2018 ob 07:48
Park
Nevladne organizacije so tudi športna društva,kulturna društva,društva invalidov, mladinska društva,prostovoljni gasilci...
Da si lahko sploh nevladna organizacija moraš biti -NEPROFITEN
Najprej se poduči,potem pa piši.
Kazalo