Sporni oglas. Foto: MMC RTV SLO
Sporni oglas. Foto: MMC RTV SLO
Goljufije pri prodaji kakijev


Spletni oglas te dni razburja strunjanske pridelovalce kakija. Kot pravijo, gre za nelojalno konkurenco, katere cilja sta hiter zaslužek in uničenje domačih kmetov, ki so dolga leta vlagali v promocijo domačih pridelkov. Po prepričanju tamkajšnjih kmetov je na delu mednarodna združba, ki uvaža kemično obdelane španske kakije in jih nato prodaja kot avtohtono domače sadje.

"Sam bi pozval te ljudi, ki to delajo, naj delajo svoj posel ... Naj naše kakije pustijo na miru. Kakiji so še zeleni zdaj in nemogoče je, da so že zdaj zreli," je pozval pridelovalec Gianfranco Giassi.

"Mi nimamo nič proti, da jih ljudje prodajajo, ampak naj deklarirajo izvor tega sadeža. Naj bo Španija, naj bo Italija, ne pa Strunjan," je k temu dodala Marina Knez iz Strunjana.

Glavnina spornega sadja naj bi prihajala iz zahodne Evrope, posredniki pa naj bi v želji po hitrem zaslužku uporabili tudi sporne prakse. Giassi je prepričan, da k videzu zrelosti prispeva kemikalija: "Zvečer jih poškropiš in drugi dan so (navidezno zreli, op. p.), ampak so rjave barve in nimajo nobenega okusa," je pojasnil Giassi.

Strunjanski kmetje so sporno prodajo kakijev že včeraj naznanili uradu za varno hrano. Iz tega istega urada so nam sporočili, da o primeru ne vedo ničesar, da pa bodo novinarsko vprašanje obravnavali kot prijavo. Ne glede na vse pa naj za ljubitelje domače hrane velja, "naj ne navalijo do 1. novembra na kakije, naj ne nasedajo", saj pred tem datumom domači sadeži preprosto še niso zreli.

Goljufije pri prodaji kakijev