Stečaj Športnega centra Pohorje bi lahko precej prizadel mariborski turizem. Foto: BoBo
Stečaj Športnega centra Pohorje bi lahko precej prizadel mariborski turizem. Foto: BoBo

" odločili, da ga ne bodo dokapitalizirali s predlaganih 3,7 milijona evrov, ker to ni ekonomsko upravičeno.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so pojasnili, da Športni center (ŠC) Pohorje že od leta 2011 ustvarja čisto izgubo iz poslovanja, poleg tega ga bremenijo številne za družbo škodljive pogodbe, sklenjene v preteklosti tako na področju prodaje, nabave kot tudi kadrovanja.

Zaradi tega so po njihovem mnenju razmere v družbi neobvladljive tako v poslovnem in finančnem smislu kot tudi z vidika lastniških povezav. DUTB pa ne namerava nasprotovati, če bi bila obstoječi družbenik ali druga zainteresirana stranka pripravljena dokapitalizirati družbo.

Kot so še dodali v DUTB-ju, so zavezani k upravljanju premoženja na način, ki bo zagotovil najvišje mogoče poplačilo vsake posamezne terjatve ob upoštevanju pravil EU-ja o državnih pomočeh in nujnosti spoštovanja tržnih cen.

Fištravec ni presenečen
Mariborskega župana Andreja Fištravca pa odločitev DUTB-ja ni presenetila, saj, po njegovih besedah, doslej v reševanje podjetja še ni vložil niti evra. Najem družbe se mu tako zdi še vedno najprimernejša rešitev, zanj pa so še vedno zainteresirani tudi na občini, je pojasnil. A le pod ekonomsko upravičenimi pogoji, je bil jasen mariborski župan.

Sicer pa vodstvo Mestne občine Maribor še naprej z zaskrbljenostjo opazuje razmere v omenjenem ponudniku smučarskih in namestitvenih zmogljivosti, zlasti zaradi po njihovem mnenju grozovitih gospodarsko-turističnih posledic, ki bi jih za mesto imel stečaj podjetja. Tudi zato se že od pomladi aktivno angažirajo pri reševanju nastalih razmer, so še dodali.

Možna tudi prodaja
Direktorica ŠC-ja Pohorje Barbara Vtič Vraničar pa je povedala, da sedaj iščejo druge rešitve. Ena od njih je tudi prodaja, potem ko sta nezavezujočo ponudbo za nakup oddala dva ponudnika. Za zimsko sezono so se že doslej pripravljali v okviru omejenih zmožnosti. Zatrdila je, da je del žičniških naprav že servisiran, a bo za zagon zimske sezone in obratovanje smučišča potreben dodaten denar.

"Tudi v primeru stečaja podjetja, ki si ga seveda ne želimo, obstaja možnost za nadaljevanje dejavnosti v omejenem obsegu," je še dodala Vtič Vraničarjeva in poudarila, da bi moralo do rešitve priti še ta mesec. Za zimsko sezono sicer že sprejemajo rezervacije za čas božično-novoletnih praznikov, vsaj za zdaj pa odpovedi ne beležijo.

Slabo za celoten mariborski turizem
V Zavodu za turizem Maribor Pohorje svarijo, da bi lahko imel propad podjetja širše razsežnosti, saj infrastruktura ni namenjena le turističnemu gospodarstvu ampak tudi drugim uporabnikom.

"Prav zdaj, ko smo po zelenih zimah začeli tržiti še zeleni turizem, bi utrpeli veliko škodo. Kakšna bi bila, je v tem trenutku težko napovedati. V vsakem primeru pa katastrofalna," je povedala direktorica zavoda Janja Viher.

Ob tem je opozorila, da so trenutno v fazi, ko bi morali imeti pripravljene pakete za prihajajočo zimo, namesto tega pa imajo veliko neznank, ki so povezane z nemotenim poslovanjem podjetja.

Stečajne grožnje zaposlenih
Športni center Pohorje se že nekaj časa spopada z velikimi likvidnostnimi težavami, junija so zaposleni zagrozili, da bodo sprožili stečaj. Da bi podjetju omogočili tekoče poslovanje, so v DUTB-ju po analizi razmer iskali kupca ali najemnika.

Tako so objavili mednarodni javni razpis za prodajo svojega deleža. V vmesnem času pa je ŠC Pohorje z Nigradovo hčerinsko družbo Nipa sklenil predpogodbo, ki je podjetju zagotovila denar za izplačilo plač. Pogajanja o najemu pa so bila neuspešna, saj se niso mogli zediniti o višini najemnine. Kot trdijo v DUTB-ju, jim je Nipa ponudila najemnino, ki po presoji vodstva ŠC-ja Pohorje ni bila tržna in družbi ne bi omogočila nadaljevanja poslovanja.

Medtem se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup. Prejeli so le dve ponudbi, eno izmed njih je oddala tudi Nipa. Če bosta ponudnika podala ustrezna zagotovila, da imata dovolj denarja za prenos lastništva po sprejemljivih pogojih, se lahko postopek prodaje relativno hitro konča.

Druga možnost je, da družbo dokapitalizira drugi družbenik, to je Mariborski vodovod, ali kdo tretji. V nasprotnem primeru ŠC Pohorje najverjetneje čaka stečaj, dodajajo v DUTB-ju.

Nevarnost za mariborski turizem
Ob tem opozarjajo, da ima lahko stečaj resne posledice ne le za nekaj več kot sto zaposlenih, pač pa tudi za turizem na območju Maribora.

Zato je uprava ŠC-ja Pohorja na pobudo DUTB-ja pripravila rezervni načrt za nadaljevanje poslovanja družbe, tudi če bo moral posle prevzeti stečajni upravitelj. Ob tem v DUTB-ju še vedno preučujejo možnosti, da bi upravljanje sredstev, žičnic in hotelske infrastrukture postalo dolgoročno vzdržen posel.