Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je ocenil župan Ivan Molan, je letošnji proračun v skupnem znesku 43,8 milijona evrov najvišji v zgodovini te posavske občine. Tako visok pa je zaradi višjih povprečnine, skupnega zneska naložb in zagotovljenih sofinanciranj.

Proračuna Občine Brežice za leti 2022 in 2023 sta sicer naložbeno naravnana, hkrati pa zagotavljata denar različne programe in oblike pomoči, je še dejal Molan.

Po občinskih podatkih so letos zvišali denarno podporo podjetništvu in kmetijstvu, za desetino pa znesek, ki ga namenjajo krajevnim skupnostim. Za projekte participativnega proračuna so za vsako leto v proračunu namenili po 200.000 evrov.

Nova proračuna prinašata tudi novosti oz. sredstva za sofinanciranje gradnje malih komunalnih čistilnih naprav in za novogradnje, pri katerih ni možnosti priklopa na kanalizacijsko omrežje. Za prihodnje leto pa so predvideli sredstva za nakup stanovanj za povečanje fonda občinskih stanovanj. Zagotovili so tudi denar za prenovo brežiškega atletskega stadiona in njeno nadaljevanje v prihodnjem letu.

Občina bo sicer letos in prihodnje leto nadaljevala naložbe, za katere je zagotovila evropsko in državno denarno podporo - projekt hidravlične izboljšave vodovodnega sistema v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli, gradnjo kolesarskih povezav in prenovo cest ter pločnikov.

Občina bo nadaljevala prenovo brežiškega vodovodnega stolpa in začela urejanje tamkajšnjega paviljona. Med večjimi projekti so še urejanje različnih vodovodov, kanalizacija v Krški vasi, gradnja krožišča na Černelčevi ulici in priprava projektne dokumentacije za ureditev izvenivojskega križanja Brezina.

Občina te dni končuje projekta gradnje novih vrtcev v Dobovi in Artičah. Med drugim bo nadaljevala z dozidavo artiške šole, v vseh krajevnih skupnostih bo nadaljevala urejanje javne infrastrukture. Med drugim bo uredila javno pralnico in dnevni center za starejše občane, so še zapisali na brežiški občini.