Prvi od dveh odsekov, ki morata biti po pogodbi zaključena do konca maja naslednje leto, je dolg nekaj več kot tri kilometre in bo potekal od križišča "pri Ajlecu" mimo Rožmanovega mlina za Zgornjo Ščavnico in Črnce, drugi pa v dolžini nekaj več kot 1,5 kilometra od omenjenega križišča po regionalni cesti skozi središče Svete Ane, kjer se bo navezal na že zgrajeno kolesarsko povezavo.

 Foto: EPA
Foto: EPA

Izvajalsko pogodbo je župan občine Sveta Ana Silvo Slaček podpisal z direktorico podjetja GWM iz Radencev Petro Weindorfer. Evropsko sofinancirana naložba po besedah župana Slačka predstavlja začetek izvedbe širšega projekta kolesarske povezave, ki ga ob njihovi občini izvajata še občini Lenart in Šentilj in ga sestavljajo tako odseki državne mreže kot tudi občinskih kolesarskih povezav.

Sledil bo odsek od križišča Lenart proti Tratam v Žicah, ob regionalni cesti Žice-Sveta Ana-Zgornja Ščavnica do križišča "pri Ajlecu" v dolžini skoraj 2,5 kilometra. Ker direkcija za infrastrukturo na tej trasi načrtuje rekonstrukcijo regionalne ceste, so se dogovorili, da se bodo del verjetno že v letošnjem letu lotili skupaj. Direkcija na tej cesti načrtuje še sanacijo plazu pri Zgornji Ročici, sicer pa bo poskrbela še za 6,8 kilometra državne kolesarske mreže na odseku Sveta Ana–Trate in 4,5 kilometra na odseku Lenart–Žice.

Projekt je eden od štirih na območju Slovenskih goric, s katerimi bodo v prvi fazi, ki bo zaključena v letu 2023, zgradili okoli 60 kilometrov lokalnih kolesarskih povezav in dodatnih 25 kilometrov v sklopu državne kolesarske mreže. Skupna vrednost vseh je ocenjena na 15 milijonov evrov, od tega načrtujejo na okoli 11 milijonov evrov iz dogovora za razvoj regije, ostali denar pa bodo zagotovile občine.

Vrednost državne kolesarske mreže je v prvi fazi ocenjena na pet milijonov evrov, ki jih bo zagotovila direkcija za infrastrukturo. Med letoma 2023 in 2027 sicer načrtujejo še gradnjo 12 kilometrov lokalnih kolesarskih povezav in 30 kilometrov državne kolesarske mreže.