Laško po avgustovskih poplavah. Foto: Uporabnik/Zvone Zorec
Laško po avgustovskih poplavah. Foto: Uporabnik/Zvone Zorec

Poplave so namreč stanje te infrastrukture močno poslabšale. Po oceni občine bi bilo treba na vseh mostovih odstraniti plavje, in sicer debla, vejevje, odpadke in podobno, ki se zbere in naloži na mostne stebre.

Na osrednjem mostu čez Savinjo v Laškem so po mnenju lokalne skupnosti razmere skrb vzbujajoče, saj so opazili povečane poškodbe, o katerih so direkcijo za infrastrukturo tudi večkrat obvestili. Glede te problematike so jih z direkcije obvestili, da je po njihovi oceni splošno stanje objekta zadovoljivo, bodo pa zaznane poškodbe spremljali.

Ker plavje na vseh mostovih v občini še vedno ni v celoti odstranjeno, je avgusta laška občina državni direkciji ponudila tudi pomoč pri iskanju lokalnih izvajalcev, ki so strokovno in tehnično usposobljeni za tovrstna dela. Odgovora glede te ponudbe še niso prejeli.

Poleg tega je po navedbah občine nujna tudi sanacija hodnika za pešce ob mostu čez Savinjo v Zidanem Mostu, ki za pešce, ki most prečkajo, predstavlja resno nevarnost.

"Prejeli smo odgovor direkcije in obvestili so nas, da poteka javno naročilo za izbiro izvajalca gradbenih del ter da začetek del na objektu načrtujejo za prve mesece leta 2024," so navedli. Verjamejo, da bo tokratni termin sanacije tudi držal in da se ne bo znova pojavil zamik pri izvedbi, saj jih na alarmantno stanje mostu in prometa poleg njihovih opažanj stalno opozarjajo tudi krajani in pešci, ki most vsakodnevno uporabljajo.

Laška občina ob tem znova poudarja nujnost omejitve tranzitnega prometa na državni cesti Celje–Laško–Zidani Most, saj avtoprevozniki prometne signalizacije ne upoštevajo, nadzora nad kršitvami pa je po njihovem prepričanju bistveno premalo.