Suša jemlje svoj davek tudi v kmetijstvu. Foto: BoBo
Suša jemlje svoj davek tudi v kmetijstvu. Foto: BoBo
Pipa
Nekatere pipe utegnejo presahniti. Foto: BoBo
Presušena slovenska Istra

Če v kratkem ne bo dežja, bodo prve pipe ostale suhe še pred koncem tedna. Po informacijah, ki jih je pridobil TV Dnevnik, v slovenskem Primorju napovedujejo omejitev porabe vode.

Močno sončno sevanje in burja sta v slovenski Istri poskrbela za to, da se v zadnjih tednih spopadamo z eno najhujših suš v zadnjih dveh desetletjih. Že pred poletjem sta presahnili strugi Dragonja in Rakave, podobna usoda - kot kaže - čaka tudi Rižano, ki s pitno vodo oskrbuje območje slovenske Istre.

"Nivoji so kritični"
"Moram reči, da je stanje na izviru Rižane precej alarmantno. Nivoji so kritični. Prosimo odjemalce, naj resnično skrbno ravnajo z vodo in jo uporabljajo res za tisto, kar je v tem času najnujnejše," je pozvala Sara Milenkovski iz Rižanskega vodovoda Koper.
Struga Rižane je v teh dneh skoraj popolnoma presahnila. Če padavin ne bo do konca tedna, Obali po dolgih letih ponovno grozijo suhe pipe. Za ta primer je pripravljenih kar sedem avtocistern, na izredne razmere pri oskrbi z vodo pa so pripravljeni tudi gasilci.

Gasilske cisterne le v nujnih primerih
Denis Glavina
iz koprske gasilske brigade je dejal: "Odkar je prišlo v javnost, da imamo nekaj cistern za prevoz pitne vode, se je število klicev v zadnjem času kar povečalo. Zato bi rad poudaril, da so te cisterne namenjene za prevoz pitne vode v izrednih, nujnih primerih."

Suša pa svoj davek jemlje tudi v kmetijstvu. Najbolj ogrožene so sezonske vrtnine, pa koruza, sadno drevje, oljke in vinogradi.

Burja zemljo še dodatno izsuši
Kmet iz Ankarana, Robert Zelenjak, je pojasnil: "Lani je padlo nekje 150 litrov dežja v juliju, letos pa ga sploh še ni bilo. Tisti dve rosi sta bili. Ne vemo, kaj bo. Danes spet piha burja, ki še dvakrat bolj izsuši kot navadno sonce."

Višje cene pridelkov
Ker bo suša pridelek količinsko močno oklestila, se na drugi strani zaradi omejene ponudbe napovedujejo višje prodajne cene. Jana Bolčič iz koprske kmetijske svetovalne službe ocenjuje, da se lahko zvišajo tudi za od 20 do 30 odstotkov.

Nezanesljiva oskrba z vodo po nekaterih ocenah že zavira razvoj obalne regije, a to je stvar politike, ki v preteklih letih za ta vprašanja ni izkazala pretiranega zanimanja.

Edi Mavsar, TV Dnevnik

Presušena slovenska Istra