V Mestni občini Koper so v preteklih letih razpis za področje družbenih dejavnosti objavili po sprejetem proračunu. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
V Mestni občini Koper so v preteklih letih razpis za področje družbenih dejavnosti objavili po sprejetem proračunu. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Na zadnji seji občinskega sveta Mestne občine Koper je bil sprejet sklep o podaljšanju začasnega financiranja občine do junija. To je posledica še neurejenih razmerij z občino Ankaran. Ker koprska občina nima proračuna, še ni objavila javnega razpisa za področje družbenih dejavnosti. V nevladnih organizacijah in društvih so občino opozorili, da bo brez razpisa in posledično finančnih sredstev njihovo delovanje oteženo. Na občini zagotavljajo, da bo razpis objavljen prihodnji mesec. Nevladne organizacije, društva in zavodi so pri zagotavljanju programov in projektov, pa tudi kadrov odvisni od sofinanciranja občine.

V Mestni občini Koper so v preteklih letih razpis za področje družbenih dejavnosti objavili po sprejetem proračunu. Letos ga zaradi začasnega financiranja še niso. V Središču Rotunda, stičišču nevladnih organizacij obalno-kraške regije, so tako občino pred dnevi opozorili, da bodo njihovi programi okrnjeni. Direktor Rotunde, Bojan Mevlja, je povedal: "Žalosti nas, da smo vsi skupaj postali talci nesprejetja proračuna in neurejenih razmer v povezavi z občinama. Nevladne organizacije nimajo rednih virov, zato so odvisne od javnega financiranja".

Na občini se zavedajo težav, ki jih imajo pri svojem delovanju nevladne organizacije, pravi predstojnik urada za družbene dejavnosti, Timotej Pirjevec, in zagotavlja, da razpis bo. "Razpis bo objavljen v uradnem listu 10. aprila, načeloma z možnostjo prijave do 30. aprila. Moramo pa se zavedati, da MOK nima še sprejetega proračuna za 2015 in bomo lahko odločali skladno s sprejetimi pravicami porabe v obdobju, ko bomo tudi odločali o višini sredstev, dodeljeni prijavitelju."

V Mestni občini Koper je okoli 770 nevladnih organizacij in društev, ki se ukvarjajo s socialnovarstvenimi, mladinskimi in športnimi dejavnostmi.

Tjaša Lotrič, Radio Koper