Vabilo Fištravca in Žule k preiskovalnemu sodniku še ne pomeni, da je proti njima že uveden kazenski postopek. Foto: BoBo
Vabilo Fištravca in Žule k preiskovalnemu sodniku še ne pomeni, da je proti njima že uveden kazenski postopek. Foto: BoBo

Zoper mariborskega župana Andreja Fištravca in Marka Žulo, ki je vodil občinsko upravo, je bila vložena kazenska ovadba zaradi dveh domnevno spornih zaposlitev na občini, tožilstvo pa je po poročanju Večera zdaj vložilo zahtevo za preiskavo. Preiskovalni sodnik ju bo zaslišal prihodnji teden in odločil, ali bo uvedel kazenski postopek.

Kriminalisti so preiskovali tudi podjemne pogodbe
Kriminalisti so že poleti zaslišali Fištravca zaradi domnevno spornih podjemnih pogodb s sodelavci mestne uprave, a kot kaže, ti očitki niso vzdržali. Po neuradnih informacijah Večera naj bi tožilstvo preiskovalo zaposlitvi Igorja Petelina in Patricije Jankovič.

Medtem ko podjemne pogodbe, s katerimi je po prepričanju kriminalistov Fištravec zlorabil uradni položaj, obravnava inšpektorat za delo. Ker se tožilstvo ni odločilo za preiskavo, v tem primeru torej ni šlo za kaznivo dejanje.

"Politično motivirana dejanja"
Fištravec meni, da bo tudi rezultat torkovega pogovora pri preiskovalnem sodniku povsem enak tistemu v zvezi s podjemnimi pogodbami, "ko je bilo povsem jasno ugotovljeno, da ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje". Na občini so dodali še, da "gre za politično motivirana dejanja posameznikov znotraj preiskovalnih organov".

Žula, ki je zdaj direktor občinskega podjetja Nigrad, pa je očitke tožilstva glede Petelina in Jankovičeve zavrnil. "Postopek njune zaposlitve za določen čas treh mesecev je bil izpeljan v skladu z zakonom. Oba sta ustrezala pogojem," je izjavil za Večer.