Japonska korporacija Yaskawa Electric je v ponedeljek potrdila, da bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Sloveniji in da so v igri trije slovenski kraji. Foto: EPA
Japonska korporacija Yaskawa Electric je v ponedeljek potrdila, da bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Sloveniji in da so v igri trije slovenski kraji. Foto: EPA
Yaskawa
Končna odločitev za lokacijo tovarne je sicer povsem v rokah lastnikov korporacije. Foto: EPA

a tovarno robotov japonske Yaskawa Electric se potegujejo tri slovenska mesta - Ribnica, Murska Sobota, pa tudi Kočevje, je potrdil tamkajšnji župan.

"Tudi Kočevje se poteguje za to, da bi japonski Yaskawa Electric svojo novo evropsko tovarno robotov zgradil na njegovem območju," je za STA potrdil kočevski župan Vladimir Prebilič. Po njegovih pričakovanjih se bo zadeva razpletla v korist ribniško-kočevskega območja.

Prebilič, ki se je kot edini predstavnik slovenskih občin v ponedeljek v Frankfurtu udeležil novinarske konference Yaskawa s predstavitvijo načrtov in projektov v Evropi, je povedal še, da v Kočevju ne skrivajo ambicij in da so bili v Frankfurtu zato, da pokažejo svojo pripravljenost in odločenost za sodelovanje pri omenjenem projektu.

Končna odločitev za lokacijo tovarne je sicer povsem v rokah lastnikov korporacije, je poudaril in dodal, da sta poleg Kočevja in Ribnice v širši igri za mesto postavitve tovarne še Murska Sobota in Pivka. Prebilič je spomnil, da v Kočevju modernizirajo oz. vnovič vzpostavljajo železniško povezavo z osrednjim delom države, in izrazil prepričanje, da je Kočevje primerno mesto za postavitev nove tovarne.

Zaposliti nameravajo do 200 ljudi
Japonska korporacija Yaskawa Electric je v ponedeljek potrdila, da bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Sloveniji in da so v igri trije slovenski kraji. V okviru te 25-milijonske naložbe nameravajo zaposliti od 170 do 200 ljudi, Slovenija pa jo bo podprla s podporo v znesku, ki bo dosegal od 20 do 25 odstotkov naložbene vrednosti.