Na dirkah starodobnikov je vsako leto manj tekmovalcev, še največ jih pride na Pokal Malkovec Foto: Goran Rovan
Na dirkah starodobnikov je vsako leto manj tekmovalcev, še največ jih pride na Pokal Malkovec Foto: Goran Rovan
Člani Hrasta so kar sami prispevali denar za organizacijo dirke. Foto: Goran Rovan
Gorska dirka starodobnikov

Letos so člani Kluba ljubiteljev starih vozil mirnske doline Hrast Tržišče dirko za Pokal Malkovca uspešno pripravili že 14., vendar tokrat ob precej manjšem številu tekmovalcev, saj jih je nastopilo le 43. Prizadevni člani Hrasta so iz svojih žepov za pripravo dirke kar sami prispevali del denarja, saj po besedah predsednika kluba Tonija Jenežiča pri sponzorjih niso zbrali dovolj denarja.

Dirka je štela tudi za državno prvenstvo v hitrostnem motociklizmu starodobnikov v več kategorijah. V izjemno vročem vremenu, temperature so se povzpele do 40 stopinj, je najhitrejši čas dosegel Bine Štern iz AMD Kranj z motorjem BSA 500, najbolj izenačen boj do zadnjega metra proge pa je bil v kategoriji serijskih, dirkalnih in tovarniško prirejenih starodobnih motornih koles od 501 ccm do 750 ccm, do letnika izdelave 1974, kjer je s Hondo 500 slavil Niko Sodnikar iz AMD Kranj, pred Tomažem Jesenekom (Yamaha 350 - MK Leteči Kranjci) in Iztokom Bencetom (Honda 500 - Hrast Tržišče). Zadnji je bil tudi najbolje uvrščeni domačin, drugo mesto je zgrešil za borih 0,42 sekunde.

Premore med prvo in drugo vožnjo so s svojimi vožnjami dopolnili vozniki relivozil, predvsem sta navduševala lokalni matador Lojze Udovč z Renaultovim cliom R3 in Metod Papež - Todi s ford escort RS 2000. Otvoritev dirke so popestrili Godba Sevnica in sevniške mažoretke, pri pripravi dirke pa so sodelovali še Društvo vinogradnikov Malkovec in Turistično društvo Tržišče, ki so pripravili tudi pogostitev udeležencev panoramske vožnje. Čeprav se organizatorji že vrsto let ubadajo s finančnimi težavami in dirko le stežka organizirajo, pa za prihodnje leto obljubljajo, da dirka za Pokal Malkovec zagotovo bo. Še posebej, ker bo to že 15. dirka, zanjo pa so skoraj vsa leta prejeli priznanje za najboljšega organizatorja dirk za starodobnike v Sloveniji.

Za MMC Goran Rovan

Gorska dirka starodobnikov