"Ne vem, zakaj smo Bohinjci vedno izvzeti, nekaj posebnega, kljub temu da živimo, žal, tudi v Triglavskem narodnem parku, ki nam ne prinaša nič dobrega, ampak same omejitve," pravi župan Kramar. Foto: BoBo

Vlada je leta 2003 sprejela uredbo o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora na območju Triglavskega narodnega parka. Ta uredba je bila po mnenju župana Bohinja Franca Kramarja sprejeta na nezakonit način, saj ni tekla po zakonsko določenem postopku, ki predvideva vključitev širše javnosti z javno razgrnitvijo in javno obravnavo predloga uredbe.
"Tega vlada leta 2003 ni naredila. In na osnovi teh nezakonitih PUP-ov se danes izvajajo rušenja 30 in več let starih objektov," je poudaril. Gre za objekte, ki bi po oceni Kramarja in somišljenikov morali imeti uporabno dovoljenje po zakonu o gradnjah. Ta je pridobitev dovoljenja omogočal objektom, zgrajenim pred letom 1967, ki so vpisani v katastru.

58 nedovoljenih objektov
Uredba po podatkih inšpektorata za promet, energetiko in prostor, ki jih navaja današnje Delo, obravnava 58 nedovoljeno zgrajenih objektov, med njimi kar 52 počitniških hišic. Med temi po podatkih inšpektorata 44 objektov ni mogoče legalizirati, in sicer je treba 23 objektov odstraniti, 21 počitniških hišic pa je mogoče vrniti v prejšnje stanje, torej v različne pomožne kmetijske objekte.

Svetniki pisali Černaču
Bohinjski občinski svet je že zahteval odpravo uredbe in zahtevo posredoval ministru za infrastrukturo in prostor Zvonku Černaču, ki pa se še ni odzval. Če minister pobudi ne bo prisluhnil, bodo Bohinjci na ustavno sodišče podali predlog za oceno ustavnosti postopka sprejemanja uredbe. Vladi predlagajo, naj v prihodnje pripravi zakon o črnih gradnjah na območju celotne Slovenije in ne samo v Bohinju.

"Nekaj objektov so že porušili. Mi bi radi to ustavili, da ne bo nastala dodatna gmotna škoda," je dejal Kramar. Občina sama je po njegovih besedah sicer tudi prijavljala črnograditelje, a le "sveže črnograditelje", ne pa teh, ki jih omenja država. "In nobenega od tistih, ki smo jih mi prijavili, še ni odpravila," je dodal.

"Objekti so bili naknadno preurejeni"
Z Inšpektorata za promet, energetiko in prostor odgovarjajo, da ni res, da inšpektorat izvaja odstranjevanje objektov, ki so bili zgrajeni pred letom 1967. "Seveda je mogoče, da je bil določen objekt zgrajen že pred letom 1967, vendar pa se pri tem pogosto pozablja, da so bili ti objekti pozneje preurejeni v bivalne objekte in so izgubili prvotni namen uporabe," poudarjajo.