Obnovili bodo tudi dotrajan vodovod, kanalizacijo in druge cevi. Foto: BoBo
Obnovili bodo tudi dotrajan vodovod, kanalizacijo in druge cevi. Foto: BoBo

Prenova Bevkovega trga je največja naložba, ki jo bo v svojem mandatu izpeljal novogoriški župan Matej Arčon. Ureditev obsega tlakovanje parterja, postavitev novih klopi, luči in podobno. Na celotnem območju bodo obnovili dotrajan vodovod, toplovod in kanalizacijo, pa tudi električne, telekomunikacijske in druge vode.

Delavci Cestnega podjetja Gorica so v teh dneh začeli prekopavati Bevkov trg. Vladimir Peruničič, županov strokovni sodelavec za investicije, je povedal, da bodo dela končali junija. Potekala bodo po etapah, saj ne želijo ohromiti življenja v središču Nove Gorice. "V tej prvi fazi se delata mešana kanalizacija in vodovod, potem bo narejen tampon in nato se bo začela izvedba nosilnih talnih plošč. Nanje bo položen končni tlak, to je v bistvu kamen."

Čeprav sta bila za prenovo mestnega središča izpeljana dva javna natečaja in je mestna občina dobila soglasja vseh 183 strank v postopku - tudi lastnikov etažnih prostorov, v katerih so gostinski lokali -, se nekateri zdaj pritožujejo, da o delih niso bili obveščeni.

Peruničič o tem pravi: "Izvajalca smo uvedli v delo tako zgodaj tudi zaradi tega, da se izdela terminski plan, tako da bomo vsakega etažnega lastnika posebej obvestili, v katerem tednu v letošnjem letu bo najbolj moteno pred njegovim lokalom. Ob tem smo obljubili, da jim bomo to posredovali še pred novim letom. Ni v moji naravi, da se izgovarjam na druge. V tem konkretnem primeru pa sem res zelo hud, ker smo končali operativni sestanek in so mi za sveto obljubili, da naj bi to uredili do konca tedna."

Prav tako se nameravajo na občini z gostinci, projektanti in izvajalci v prihodnjih dneh dogovoriti o tem, kakšna bo zunanja oprema gostinskih vrtov.

Nataša Uršič, Radio Koper