V Posavju se zavzemajo, da pride do ustanovitev regij in da bo med njimi tudi posavska. Foto: Goran Rovan
V Posavju se zavzemajo, da pride do ustanovitev regij in da bo med njimi tudi posavska. Foto: Goran Rovan
V Bistrici ob Sotli so zdaj razpeti med celjsko in posavsko regijo. Foto: Goran Rovan
Posavje že dobro leto deluje kot regija

Občine so se povezale, ker Slovenija uradno še nima drugega nivoja lokalne samouprave. In čeprav se vlade že vrsto let s figo v žepu »trudijo«, da bi te regije le vzpostavile, hkrati pa si prizadevajo za ukinitev manjših občin, so v Posavju prepričani, da bi morali še naprej delovat kot samostojna regija.

Posavske občine namreč že od 90. let prejšnjega stoletja delujejo skupaj, saj jih je povezoval svet regije Posavje, v katerem so poleg županov tudi posavski poslanci, predstavniki gospodarske zbornice in drugih regijskih ustanov. Poslanci so v Državni zbor že takrat podali uradni predlog za ustanovite regije Posavje, ki pa doslej še ni bil obravnavan. Da bi regija Posavje morala delovati tudi v naprej, so prepričani tudi v obeh priključenih občinah.

Franjo Debelak, župan občine Bistrica ob Sotli sicer zatrjuje, da bi o uradni priključitvi v regijo Posavje, če bo do nje sploh kdaj prišlo, morali odločati občani. Za zdaj pa delujejo tako v Posavju kot v celjski regiji. Debelak o tem pravi: »Bistrica ob Sotli je zdaj razpeta med celjsko in posavsko regijo. Zdaj smo sicer v posavski statistični regiji in tukaj resno in odgovorno delamo. Ko bo drugi nivo, torej če bodo regije ustanovljene, pa bomo imeli resen problem, ker bomo morali ljudem še enkrat predstaviti, kaj prinaša ena ali druga regija. In jih seveda na referendumu vprašati, kaj si sploh želijo.«

Manj dilem imajo v občini Radeče, kjer vidijo v povezovanju s Posavci zgolj koristi, saj so uspešno vključeni v kar nekaj skupnih razvojnih projektov. Novi radeški župan Tomaž Režun vidi še naprej priložnost za svojo občino znotraj regije Posavje in dodaja:»Upam, da bo regija Posavje ostala v takšni obliki, kakor je zdaj. Glede na to, da vidimo, da tudi sama Evropa narekuje tempo, da malih centrov ne bo, se bo treba tudi v bodoče povezati in skupaj pripravljati projekte. In če smo se mi ujel s Posavci in odpiramo ter pripravljamo skupne razvojne projekte, jaz ne vidim nobene dileme, ali regija Posavje, da ali ne.«

V Posavju, ki v preteklosti ni doživelo razbijanja občin, so tudi proti ukinjanju malih občin. Iz nekdanje krške občine se izločila nekdanja krajevna skupnost Kostanjevica na Krki, iz sevniške pa zgolj naselje Bučka, ki se je priključilo novi občini Škocjan. Posavci zatrjujejo, da so te male občine marsikje pripomogle k hitrejšemu razvoju teh krajev. In prepričani so, da bo tako tudi v bodoče, saj znajo vsak evro dobro in koristno naložiti.

Za MMC Goran Rovan

Posavje že dobro leto deluje kot regija