V preteklih letih je bilo v obnovo Kranja vloženih 20 milijonov evrov. Foto: RTV
V preteklih letih je bilo v obnovo Kranja vloženih 20 milijonov evrov. Foto: RTV

Mesto Kranj je zgodovinsko mesto na konglomeratnem pomolu med rekama Savo in Kokro, ki je bilo poseljeno vse od obdobja Keltov v prvem tisočletju pred našim štetjem. Turisti si lahko ob sprehodu skozi mesto ogledajo grad Khiselstein, galerije in muzeje, obiščejo Prešernovo gledališče in rove pod mestom, kjer vsako leto na martinovo priredijo vinsko pot po rovih.

V gorenjski prestolnici vse leto potekajo številne kulturne in športne prireditve, med drugim Prešernov smenj, ko se mesto za nekaj uri spremeni v podobo in življenje 19. stoletja, tradicionalni Teden mladih, kolesarske dirke in teki, multikulturni Festival Carniola, Jazz kamp Kranj ter Kranjska noč.

Različni dogodki v mesto sicer privabijo veliko ljudi, a je to še vedno manj, kot bi si na občini želeli. Zato so pripravili strategijo turističnega razvoja, ki naj bi v Kranj privabila več turistov. "Infrastrukture je več kot dovolj, pomembne so vsebine," je povedal župan Boštjan Trilar. "Ker zdaj je sejemsko mesto, je Prešernovo mesto, je mesto na kamnu in to ni definirano. Skratka, ena prvih zadev, ki jo predvideva strategija, ki jo bo treba uresničiti, je na neki način "brandig" mesta." V prihodnjih petih letih naj bi Kranj tako postal mesto srečanj.

Kranj se trudi postati turistično mesto
Kranj se trudi postati turistično mesto