Foto:
Foto:

Vlada se je za začasne ukrepe odločila zaradi visoke brezposelnosti v Mariboru in sosednjih občinah Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica in Selnica ob Dravi ter občinah ob reki Dravi do Koroške. Med tamkajšnjimi 156 tisoč prebivalci je kar 11 tisoč brezposelnih, po zadnjih podatkih pa je bila registrirana stopnja brezposelnosti 17,7-odstotna.

V okviru vladnega programa za spodbujanje konkurenčnosti Maribora bo vlada med letoma 2013 in 2018 predvidoma namenila 32 milijonov evrov za trajnostni razvoj podeželja. Delodajalcem bo za povračilo plačanih prispevkov namenila 25 milijonov evrov, preostala sredstva pa bo vlada namenila za jamstva na investicijska posojila in spodbujanje raziskovalno-razvojnih projektov.

S tem naj bi vlada v območju Maribora ustvarila primerljive pogoje za podjetja, kot jih imajo v Pomurju, po uvedbi posebnega, t. i. pomurskega zakona. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa mora do septembra pripraviti program za spodbujanje konkurenčnosti Maribora z okolico.