Idrijski rudnik se vsako leta spopada z denarnimi težavami, a letos so se še dodatno zapletle. Foto: BoBo
Idrijski rudnik se vsako leta spopada z denarnimi težavami, a letos so se še dodatno zapletle. Foto: BoBo

"Trenutno stanje je slabo, ker se je zapletlo pri dokončni likvidaciji rudnika. Že v času izdelave programa zapiranja rudnika je bilo sklenjeno, da se zaradi varovanja mesta Idrija en del rudnika ne potopi in da je treba del rudnika, ki se ne potopi, stalno vzdrževati. Ta dela je zdaj izvajal rudnik v likvidaciji, sama likvidacija podjetja pa se ne more končati, dokler se ta dejavnost ne prenese nekam drugam," je povedal likvidacijski upravitelj Marko Cigale.

V namen vzdrževanja rudnika je lani začel delovati Center za varovanje kulturne dediščine živega srebra v Idriji. Dejavnost rudnika in zaposleni naj bi se prenesli na center, vendar se je pozneje ministrstvo za kulturo odločilo, da center ni tisti, ki bi se ukvarjal z vzdrževanjem rudnika, in s tem se je zgodba zapletla.

Začarani krog birokracije in neodgovornosti
Posebno težavo pa predstavlja tudi dejstvo, da je bila lani koncesija za rudarjenje iz rudnika prenesena na center, tako da bi center lahko prevzel tudi to delo.

"Zdaj pa so na ministrstvu za gospodarstvo, kjer imajo proračunsko postavko za vzdrževanje rudnika in imajo tudi denar na tej proračunski postavki, ugotovili, da denarja ne morejo nakazati naravnost na račun rudnika, ampak le prek centra. Center pa tega noče narediti in tako smo se zdaj znašli v začaranem krogu," je še dejal Cigale.

Likvidacijski upravitelj je povedal še, da zaradi tega ne morejo niti plačevati računov niti izplačati plač. Delavci so tako ostali brez plače že februarja, tudi marca ne kaže nič bolje, zato nekateri že napovedujejo, da bodo izkoristili zakonsko možnost in se prijavili na zavodu za zaposlovanje. Peterica od 12 delavcev ima tudi možnost, da ob enoletnem prejemanju nadomestila za brezposelnost počaka na upokojitev.

Zaskrbljena tudi občina
A s tem bi ostalo premalo delavcev tudi za najpreprostejša vzdrževalna dela v rudniku. Tako bi se kaj lahko zgodilo, da bi rudnik ob ustavitvi črpalk zalila voda, kar bi predstavljalo nepopravljivo škodo za rudnik in celotno mesto Idrija.

Zaskrbljeni so tudi na občini Idrija. Idrijski župan Bojan Sever je povedal, da so ministrstvu predstavili rešitev, ki bi zadovoljila vse, o tem so se pogajali s kar tremi ministrstvi. Vendar so pozneje ugotovili, da zadeva ni preprosto rešljiva, ker ni zakonsko dopustna. Predlagali so, da bi upravljanje rudnika in tamkaj zaposlene prevzela idrijska Komunala, upravljanje Antonijevega rova pa Mestni muzej Idrija.

"Zadeva žal ni tako hitro rešljiva, saj je potreben prenos koncesije s centra na Komunalo. Sicer se pojavljajo še nekatere druge zamisli o rešitvi zapleta, vendar je najlažja prav ustavitev likvidacije rudnika," je še dejal Sever. Kaj točno se bo zgodilo v bližnji prihodnosti, tako še ni jasno.

Idrijskemu rudniku brez črpanja vode grozi katastrofa
Idrijskemu rudniku brez črpanja vode grozi katastrofa