Edinstvena očala bo osebno odnesel v Vatikan. Foto: MMC RTV SLO
Edinstvena očala bo osebno odnesel v Vatikan. Foto: MMC RTV SLO

Viktor in Sanda Jeromel živita v Prezidu tik za hrvaško mejo, kamor sta se iz Slovenije preselila pred tridesetimi leti. Viktor že štiri desetletja izdeluje vrhunske loke in samostrele, pred leti pa si je zastavil nov izziv. "Bila je ideja prijatelja, ali sem pripravljen izdelati očala, in iz poskusa je nastalo to, kar je danes," pojasni Viktor.

In v domači delavnici jih je ročno naredil že več kot tisoč. Ves čas je zorela tudi želja, izdelati očala za svetega očeta. Viktor je dolgo iskal les, ki bi bil nekaj resnično posebnega: "Na Brionih smo našli oljko, ki je stara 1.600 let. Po pogovorih z upravo Brionov nam je uspelo pridobiti majhen kos odlomljene veje in tako se je zgodba začela."

Iz te veje so nastala očala, v katera je mojster vložil vse svoje znanje in ljubezen do dela z lesom. Ampak drugače Viktor tudi ne zna, pove njegova žena, je natančen in vztrajen, ko dela, pa čisto pozabi na svet okoli sebe. "Nikoli nobene stvari ne pusti nedokončane," pove njegova žena.

Papež Frančišek bo Viktorja in Sando v Vatikanu sprejel v sredo, ko mu bosta lahko za rojstni dan izročila svoje izjemno darilo. "Še prej pa morava oba k maši in spovedi," reče Sanda, kajti pred svetega očeta je prav, da človek stopi čist.

Papežu bo podaril lesena očala
Papežu bo podaril lesena očala