Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 22 glasov Ocenite to novico!
Ljubljana
V Ljubljani se bodo lotili prenove Gosposvetske ceste, izbrani gradbinec pa bo moral obnoviti še Dalmatinovo ulico in del Slovenske ceste. Na sliki dela na Wolfovi, kot so bila videti iz zraka. Foto: BoBo

Dodaj v

Začela se je prenova Gosposvetske ceste, ki bo sledila videzu Slovenske

Do petka bo oviran promet
14. avgust 2017 ob 14:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gosposvetska cesta v Ljubljani bo dobila novo podobo, prenova je že v teku, promet pa bo delno oviran vse do petka, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL).

"Prenovili bomo vodovod, kanalizacijo, plinovod, vročevod in javno razsvetljavo. Nova podoba Gosposvetske ceste bo s tlakovanjem sledila videzu Slovenske ceste," so navedli na MOL-u.

Zaradi del bodo, kot so še pojasnili na ljubljanski mestni občini, postajališče Ljubljanskega potniškega prometa Gosposvetska v smeri proti središču mesta prestavili na nekdanje postajališče Kolizej.

Pred gradbeniki na vrsti arheologi
Gosposvetske ceste se bodo sicer pred gradbeniki najprej lotili arheologi, so nedavno za časnik Dnevnik pojasnili na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Napovedujejo, da bodo arheološka izkopavanja, ki ne smejo potekati sočasno z gradbenimi deli, trajala 120 dni oz. štiri mesece.

Hitenje z izbiro izvajalca gradbenih del zato še ni potrebno. Kot navaja Dnevnik, bodo na občini v tem času z javnim razpisom izbrali gradbeno podjetje, ki bo po naročilu občine in njenih javnih podjetij Vodovod-Kanalizacija in Energetika Ljubljana opravilo vsa predvidena dela.

Obnova bo potekala v fazah
Ob tem časnik pojasnjuje, da bo moral izbrani gradbinec poleg Gosposvetske ceste prenoviti še Dalmatinovo ulico in del Slovenske ceste na Bavarskem dvoru. Na MOL-u so ob tem napovedali, da teh ulic gradbeni delavci ne bodo prenavljali hkrati, temveč bodo najprej zaključili Gosposvetsko, nadaljevali z deli na Dalmatinovi in na koncu prenovili še severni del Slovenske ceste.

Na občini pričakujejo, da bodo javni razpis za izbor izvajalca objavili še ta mesec.

Naletijo lahko na rimske grobove
Arheološka izkopavanja bodo po trditvah MOL-a, kot so pojasnili za Dnevnik, sicer potekala tudi na severnem delu Slovenske ceste, na Dalmatinovi ulici pa bo potekal le arheološki nadzor. Pod temi cestami lahko arheologi najdejo rimske grobove.

Gosposvetska cesta je namreč na območju, ki je bilo del največjega emonskega grobišča, po trasi današnje Slovenske ceste pa je potekala severna emonska vpadnica. Emonci so ob štirih vpadnicah v mesto, in sicer zunaj mestnega obzidja, pokopavali svoje pokojnike, je še poročal Dnevnik.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
korejecTV
# 14.08.2017 ob 16:32
no ja, kolikor se pri NUK2 caka na drzavo, bi lohka lopatkarji Titanik ven skopali
zamudnik
# 14.08.2017 ob 16:00
Ne boj se, pasaž je po svetu, kolikor hočeš. Zakaj mnoge niso pos.ane, tako kot ta, ki jo navajaš, pa je najbrž vprašanje za organizatorje skrbi za javni red. Kar učinkovita rešitev bi bila zapiranje čez noč.
Vongobongo
# 14.08.2017 ob 17:17
maher

" preden razmetava denar za nepotrebne projekte "

In potem v clanku , sami nepotrebni projekti , a n?

"Prenovili bomo vodovod, kanalizacijo, plinovod, vročevod in javno razsvetljavo "
yanker
# 15.08.2017 ob 11:52
Spet samo pljuvanje in kritiziranje. Enako je bilo ko je napovedal, da bo zaprl tromostovje za promet, enako je bilo ko so napovedalo gradnjo garažne hiše pod kongresnim trgom, ... Najbolje da se nič ne dela, ampak le na novo asfaltira oz. zamenja zgornjo plast vseh cest po Ljubljane potem bodo vsi zadovoljni, ko se bodo lahko s svojimi konjički vozili po lepih cestah, njihovi končniki in amortizerji potem ne bodo trpeli.
naš človek
# 14.08.2017 ob 22:03
Kaj pa če lopatkarji odkrijejo kakšen WC (kakor pri NUK2) iz srednjega veka?

Kaj pa če bi občinarji poznali zgodovino in zakonodajo? Potem bi z lahkoto planirali, da bo ob razkopavanju sredi Emone potrebno pustiti arheologom kar precej časa. Na Slovenski cesti jih je menda povsem presenetilo ...
frgo
# 16.08.2017 ob 09:13
Ljubljana ima tako podobo kot romunska mesta. Center na novo prenovljen, predmestje pa neurejeno in degradirano.

Denarja ni neomejeno in naložba v center se prej povrne, torej normalna poslovna odločitev...
zizldorf
# 16.08.2017 ob 13:05
Gosposvetska cesta leži izven nekdanje Emone in kasnejše srednjeveške Ljubljane.

Arheologi pa le naj malo povohajo zemljo, če se že odpira njeno umetno povrhnjico...
andreas
# 14.08.2017 ob 16:06
No,lepa reč!
Kaj pa če lopatkarji odkrijejo kakšen WC (kakor pri NUK2) iz srednjega veka?
Pozabimo na Gosposvetsko za nekaj let.
Sussudio
# 16.08.2017 ob 08:27
Ljubljana ima tako podobo kot romunska mesta. Center na novo prenovljen, predmestje pa neurejeno in degradirano.
Homer.
# 15.08.2017 ob 12:45
Gledam TV dokumentarce o "lopatkarjih" in kot vidim dobijo 2-3 tedne na razpolago in ne v "nedogled" kot pri nas.
BepaJoseph
# 15.08.2017 ob 10:46
Koželjev teror...
maher
# 14.08.2017 ob 15:28
Bi se kdaj sprehodila, g. Janković in Koželj, preden razmetava denar za nepotrebne projekte,skozi urinsko zaudarjajočo pasažo Komune in ravno tako zanemarjeno, s črnim asfaltom tlakovano pasažo pod Nebotičnikom (kje na svetu še vidiš take pasaže??). Pa še tja v podhod pri Emoncu zavijta - samo dobro pazita, kam stopita...

Sicer pa: glavno, da je večina cest zunaj okrancljanega strogega centra bolj podobna njivam ... da o kolesarskih stezah ne govorim ...
Erkil
# 14.08.2017 ob 15:23
Heh, samo da ne bo spet trajalo tako dolgo, kot za Slovensko, heh heh.
sloko
# 14.08.2017 ob 20:02
Nova podoba Gosposvetske ceste bo s tlakovanjem sledila videzu Slovenske ceste

Se pravi prazna, temačna in neuporabna.
Kazalo