Okoli 90 oskrbovancev naj stavke zaposlenih ne bi čutilo, zagotavlja direktor. Foto: BoBo
Okoli 90 oskrbovancev naj stavke zaposlenih ne bi čutilo, zagotavlja direktor. Foto: BoBo

Zaposleni poleg takojšnjega izplačila zaostalih majskih plač zahtevajo še zagotovitev rednih plač v prihodnje in redno plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost.

Zahtevajo tudi izplačilo regresa za zadnja tri leta, omogočanje koriščenja lanskega in letošnjega dopusta, zagotavljanje predpisanega počitka in pogojev za strokovno neoporečno delo s potrebnim številom kvalificiranih kadrov.

Kot so sporočili iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, zaposleni pogrešajo tudi primeren dialog, spoštovanje dogovorov, spoštljiv odnos do zaposlenih in plačilo stavke.

Direktor Kovač je zagotovil, da je za oskrbovance, teh je skupno okoli 90, kljub stavki poskrbljeno. "Sam uporabnik zaradi tega nič ne trpi," je zatrdil.

Zgodovina težav z izplačili
Dom starejših Prebold deluje od avgusta 2010 in ima 47 zaposlenih. Stavka je bila že jeseni lani, saj je že takrat prišlo do zapletov z izplačili. Kot ugotavlja stavkovni odbor, se določbe stavkovnega sporazuma z dne 14. novembra lani ne uresničujejo, stanje pa se je še poslabšalo.

"To je dolga zgodba, ki se je zdaj nakopičila. Mislim, da bomo danes ali jutri že imeli odgovor," je povedal Kovač. "Mi smo edini dom v Sloveniji, ki deluje brez koncesije in del finančnih sredstev zmanjkuje vsak mesec," je dejal in povedal, da se dogovarjajo o pripojitvi k domu v Trbovljah. "A vse se malo vleče, zato prihaja do teh težav," je dodal.