Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 67 glasov Ocenite to novico!
false
Na občini pa so poudarili, da so bili sklepi, ki številčno omejujejo prihod prosilcev za mednarodno zaščito, pripravljeni in sprejeti na seji mestnega sveta z namenom zaščite občank in občanov. Foto: Reuters

Dodaj v

Zaradi azilnega doma gre velenjska iniciativa na ustavno sodišče

Pravijo, da je to njihova zadnja možnost
17. junij 2017 ob 17:10
Velenje - MMC RTV SLO, STA

Civilna iniciativa Velenje je na ustavno sodišče vložila pritožbo zoper odločitev upravnega sodišča, ki je dvakrat zavrnilo pobudo občanov za razpis referenduma o azilnem domu.

Da bi dosegli razpis naknadnega referenduma, so v Civilni iniciativi Velenje uporabili še zadnjo pravno možnost, so v iniciativi zapisali v sporočilu za javnost, potem ko je upravno sodišče še drugič zavrnilo njihovo pobudo.

Upravno sodišče je v povezavi s prvo tožbo županu Bojanu Kontiču zato, ker občina ni ravnala skladno z zakonom, naložilo ponovni postopek odločanja o referendumski pobudi. Župan je nato civilno iniciativo znova obvestil, da pobuda za razpis naknadnega referenduma ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje postopka za razpis referenduma, v zvezi s tem pa je iniciativa znova vložila tožbo na upravno sodišče, ki pa je tožbo zavrnilo.

Občina pravi, da referenduma ne more biti, civilna iniciativa se ne strinja
Z občine so takrat sporočili, da sklepi o vzpostavitvi azilnega doma, glede katerih je civilna iniciativa predlagala referendum, ne vzpostavljajo pravic ali obveznosti za občane, ampak kvečjemu posegajo v njihov dejanski interes. Obenem pa tudi ne urejajo splošnih pravil za nedoločen krog ljudi.

V iniciativi pa menijo, da imajo sklepi naravo splošnega akta občine, zato se lahko o njem odloča na naknadnem referendumu, še posebej, ker gre po njihovem mnenju za vprašanje, ki se nanaša na zagotavljanje varnosti občank in občanov ter njihovega premoženja. Opozarjajo tudi, da se pri vprašanjih glede izpostave azilnega doma zanemarja vprašanje, kakšne bodo gospodarske posledice za lokalno okolje in turizem.

Notranje ministrstvo namerava v velenjski izpostavi azilnega doma nastaniti do 30 prosilcev za azil, kar je tudi skladno z zahtevami velenjske občine. Ob tem je ministrstvo sicer opozorilo, da je mogoča tudi sprememba števila prosilcev za azil.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 17.06.2017 ob 17:41
Dajmo raje zbrati podpise, da gremo vsi Slovenci na referendum in povemo na glas, da nočemo migrantov, da nočemo multikulti, in da nočemo plačevat te norosti ! Naj že kdo začne zbirat podpise !
Tetameta
# 17.06.2017 ob 17:57
Le zakaj ne pustijo referenduma? Ker vedo, kakšen bi bil rezultat?
stotrideset
# 17.06.2017 ob 19:10
spet ponovno velika mednarodna zabloda z vsiljevanjem neke popolnoma nam tuje kulture, ki v našem prostoru nima niti najmanjše možnosti obstoja. Nakazuje kvečjemu samo na vsiljevanje nečesa tujega in nam nerazumljivega in nezaželjenega.
Še vedno ne razumem in sparšujem
ODGOVORNE (vlado RS) zakja nam hoče to vsiliti, oz. kaj je njen cilj!
In še: mene nim nihče vprašal, če se s te3m sploh strinjam_ NE SE NIKAKOR NE STRINJAM!!!
In pika!
Sloop
# 17.06.2017 ob 22:06
Nocemo ekonomskih migrantov pika....hocemo referendum
vnk
# 17.06.2017 ob 19:37
Cerarjeva vlada o priseljevanju s Kosova:

pristojno Ministrstvo za notranje zadeva ne razmišlja o pripravi ukrepov, s katerimi bi posebej urejalo priseljevanje in bivanje državljanov Kosova. Zakonodaja, ki ureja vstop in bivanje tujcev v Republiki Sloveniji, t.j. Zakon o tujcih, skladno z zakonodajo Evropske Unije ločuje na tujce, ki prihajajo iz članic Evropske unije oz. Evropskega gospodarskega prostora, in na državljane tretjih držav. Glede na to in tudi na namen vstopa ter posledično obliko izdanega dovoljenja za prebivanje, jim pripada različna stopnja pravic. Loči pa se tudi obseg pomoči pri vključevanju v okolje, ki so ga lahko deležni.

Državljani tretjih držav so deležni določenega obsega pomoči pri vključevanju v okolje. Najpomembnejša med njimi je možnost brezplačnega obiskovanja tečaja slovenskega jezika. Za namen vključevanja tujcev v slovensko družbo Ministrstvo za notranje zadeve s pomočjo namenskih sredstev Evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) financira program učenja slovenskega jezika, v katerega so poleg jezikovnih vključene tudi vsebine seznanjanja s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo. Program se imenuje »Začetna integracija priseljencev«.

Poleg tečaja slovenskega jezika je MNZ v preteklosti pripravil tudi druge projekte, namenjene pomoči pri vključevanju državljanov tretjih držav. Zavedajoč se, da je vključevanje dvosmeren proces, pa je MNZ v preteklosti in namerava tudi v prihodnje organizirati javne medijske kampanje, s katerimi skuša širšo javnost osvestiti o problematiki, izzivih in priložnostih, ki jih predstavljajo migracije, projekte medkulturnega dialoga in usposablja javne uslužbence za morebitne specifike dela s tujci.

Sicer pa naj še kot zanimivost dodamo, da je bila preživetvena moč slovenskega naroda vedno v tem, da je v prepišnem prostoru, kjer se nahajamo, znal vase sprejeti številne ljudi, običaje in kulture. To je razvidno že iz tega, da je v Sloveniji najpogostejši priimek Novak, torej nekdo nov, ki je od nekod prišel. Slovenska družba in kultura sta zaradi italijanskega baroka, dunajske secesije, panslavizma in še marsikaterega kulturnega vpliva, ki ni avtohton, veliko bogatejši, kot bi bili sicer. Ena najlepših stavb v Kopru, tristo let stara palača Bruti, je na primer pripadala albanskemu škofu. Zato smo ob osamosvojitvi v Ustavo Republike Slovenije - ki že v prvem stavku uvoda pove, da izhaja iz volje svojih prebivalcev, tudi tistih torej, ki po etnični pripadnosti niso Slovenci - zapisali, da je razpihovanje narodnega, rasnega verskega in drugega sovraštva in nestrpnosti protiustavno. Integracijska politika, ki jo že dolgo vodi Slovenija, je ena najuspešnejših v Evropi, ker temelji na medsebojnem prilagajanju in bogatenju kultur, ne pa na multikulturalizmu, ki od migrantov ne zahteva prilagoditve.


Celo življenje sem volil levo, očitno ne več. Desnica se vsaj pretvarja, da jim je mar za Slovence.
Nikolaj
# 17.06.2017 ob 22:38
Referendum je najbolj demokratičen in neposreden izraz volje ljudstva.

Biti proti referendumu dejansko pomeni biti proti ljudstvu.
izzy_
# 17.06.2017 ob 19:10
Ta referendum pride kmalu ob volitvah zupana in parlamenta. Upam, da bo spomin segal do takrat.
Tetameta
# 17.06.2017 ob 21:55
Pravico do multikulture bi morali zapisati v ustavo in s tem zagotoviti ustrezno ustavnopravno zaščito nadaljnemu razvoju slovenske družbe v smeri Zelenega preboja, še navaja isti vir.
Me prav zanima, kateri vir.....
kislec
# 17.06.2017 ob 20:25
Miro Cmerar: ... Ena najlepših stavb v Kopru, tristo let stara palača Bruti, je na primer pripadala albanskemu škofu. Zato smo ...

...še zdaj hvaležni njegovim sonarodnjakom in jih sprejemamo z odprtimi rokami...

Miro Cmerar: ... v prepišnem prostoru, kjer se nahajamo...

... je zadnja leta tak prepih, da nas bolj in bolj boli glava...
vrtojb5
# 18.06.2017 ob 08:25
Podpiram velenjcane. Borite se za svojo obcino.
Nikolaj
# 17.06.2017 ob 22:50
Vsak narod, ki ima značaj avtohtonega naroda na določenem ozemlju, ima pravico na referendumu odločati o vseh tistih zadevah, ki so bistvenega pomena za obstoj njegove identitete.
samogledam
# 18.06.2017 ob 08:51
Slovenija je vedno sprejemala delovne migrante...a ti so prihajali glede na potrebe v gospodarstvu...registrirano z papirji in garancijo kdo bo za njih poskrbel in jamcil.

Vsekakor sem proti vsiljevanju brez vizije, varnosti in zelje, da se ljudje med seboj razumejo. Politiki in sodniki morajo spostovati zahteve prebivalcev. Sicer bodo vsi tujci postali nasi sovrazniki.
cairns
# 18.06.2017 ob 11:07
Politiki naj si preberejo slovensko ustavo in bodo videli da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

USTAVA RS

3. člen
Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.

V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.


Svojo voljo pa lahko izražamo tudi na referendumu. Na tak način smo si tudi izglasovali samostojnost.
Naj razpišejo referendum na katerem bomo povedali ali si želimo ilegalce ali ne. Preko večinske volje ljudi tudi politiki ne morejo in ne smejo. Tudi brezjačniki iz Bruslja nam ne morejo ukazovati.
Bondjanez
# 18.06.2017 ob 15:13
Raknac
Ja bojo. V Franciji,Belgiji,Angliji itd se jim ze prikazuje prihodnost. Zadnjic ko je gorelo v Londonu ni bilo nobenega kavkazijca pred ekranom.
JBT
# 18.06.2017 ob 10:37
Zanimivo, da so prav v Velenju proti ekonomskim migrantom.

Dejstvo pa je, da je večina Slovencev proti, zaradi cesar mi ni jasno koga zastopa vlada.
Tugomer1000
# 18.06.2017 ob 09:31
ne razumem, zakaj jih nameščajo v kraje, kjer so ljudje proti.
Ljubljana je edina občina, kjer jih deklarativno sprejemajo (one demonstracije ''refugees wellcome'') - zakaj jih ne namestijo tam?
mali_piscek
# 18.06.2017 ob 08:02
Ne dajte se, borite se. Če pravijo, da je mogoča sprememba števila migrantov, to pomeni le, da si vnaprej pripravljajo teren in da sprememba sigurno bo.
dobertek
# 18.06.2017 ob 08:12
Slovenija bi morala hoditi po poteh Madžarske, Poljske in Češke, oni namreč ne pojedo vsega kar jim skuhajo Bruseljski agresorji, za razliko od naših drkobrbcev v parlamentu ( in posledično nažalost mi vsi ). Slovenijo Slovencem!!
kblaz50
# 18.06.2017 ob 07:58
pojdimo na referendum raje z vprašanjem Ali hočemo še naprej biti hlapci evropske elite ali pa izstopimo iz tega dreka?
tron
# 18.06.2017 ob 17:34
Na Lampedusi so imeli volitve za župana in so na smetišče zgodovine poslali levičarko za katero so zdaj celo ugotovili, da je sklepala posle z Soroševo open borders society.
Panično je brisala dokumente in datoteke iz računalnika.
http://www.breitbart.com/london/2017/06/
18/italians-rejoice-soros-mayor-ousted/
oziris.va
# 18.06.2017 ob 10:01
Ta evropska kvota bo razpadla na prafaktorje. Če ne zaradi domorodcev, pa zaradi migrantov, ki hočejo vsi na Sever. Nič jih ne bo ustavilo, da bodo še naprej prebegnili (navzgor).
vnk
# 18.06.2017 ob 18:20
Demokracija so pravice za vse. Ne samo za priviligirane, samooklicane in bele, ciste. Sklicujete se na demokracijo, na referendum itd, in to z eno samo zeljo. Onemogocit pravice neki drugi skupini. Pa naj gre za crne, rdece, geje, ali begunce.

Imajo lahko pravic kolikor hočejo... v svoji državi. Jaz jih v svoji pričakujem več zase, kot pa jih pripada nekemu ilegalcu.

Res smo velik narod, z velikim srcem. Sramota. Samo veliki narodi bodo preziveli. Male pa caka zalostni konec. Velike po srcu in pameti.

Preživeli bodo narodi z nataliteto.
xerces8
# 18.06.2017 ob 14:05
Kaj je fantje?
Vaše odločitve imajo posledice?
Govorim o prejšnjih volitvah.

Nič hudega, sem prepričan da boste naslednjič bolj premislili kaj obkrožujete.

(hecam se, vem da se boste spet zaleteli kot tele v nova vrata)
zelda
# 18.06.2017 ob 16:05
Mislim, da je najbolj prepišen prostor v Cerarjevi glavi...
rapots
# 18.06.2017 ob 12:52
Pa ravno Velenjčani, ko jih je pol priseljencev. Bravo
hehet
# 18.06.2017 ob 16:49
Zakaj se pa Velenjčani pritožujejo? A ni tako v komunizmu, da smo vsi prijatelji in se razumemo ne glede na to kateri kulturi in narodnosti spadamo? Tito, po katerem je njihovo "veličastno" mesto poimenovano, in čigar velika dejanja še zdaj odmevajo v glavah pametnih, modrih Velenjčanov, bi hotel da sprejmejo najmanj 20 milijonov beguncev, navsezadnje sta solidarnost in toleranca ključni sestavini samoupravljanja in partizanske NOB.
samogledam
# 18.06.2017 ob 21:52
Lahko bi bili vsaj toliko natancni in povedali resnico...Slovenci nismo proti priseljencem, kar dokazujejo priimki v vsakem stan.bloku. Proti smo, da se sprejema ljudi, ki jih doloca evropska politika in ne osebe same. Begunci, prebezniki, ilegalni delovni migranti, ne zelijo ziveti v Sloveniji, v to jih silijo uradniki.Zato podpiram krajane, ki nasprotujejo prisilno poselitev Slovenije z ljudmi, ki ne marajo ziveti v Sloveniji.Oni so zrtve birokratskih kvot.
Robiland
# 18.06.2017 ob 09:21
Se strinjam, naj desna stranka zbere podpise za drzavni referendum.
anny22
# 19.06.2017 ob 09:48
80% ljudi so priseljenci in sedaj je težava v dodatnih priseljencih?

Ja. Ker natanko vedo, iz kakšne vukojebine so prišli in nočejo, da novi priseljenci spremenijo novo okolje v enak pajzel. In to vedo veliko bolje od avtohtonih domačinov.
karambo
# 19.06.2017 ob 07:48
raknac navi
In drugo. V demokraciji ni vse dovoljeno. Ker ce bi bilo bi bil kaos. Demokracija so pravice za vse. Ne samo za priviligirane, samooklicane in bele, ciste. Sklicujete se na demokracijo, na referendum itd, in to z eno samo zeljo. Onemogocit pravice neki drugi skupini.


Toćno tako. V demokraciji oblasti ni vse dovoljeno. In ko si oblast privošči preveč, bo trčila ob zid ljudstva. Verjamem, da nekateri mislite, da je oblast nad vsem in da lahko dela, kar si želi. Želje po uvozu ilegalnih migrantov so samo podaljšek bruseljske politike, ki nima za lokalno prebivalstvo prav nobenih koristi.

HKRATI pa ni dolžnost nobenega naroda, da k sebi sprejema ilegalne prišleke, ki so popolnoma nekvalificirani in kulturno nekompatibilni. Edini njihov učinek bo, da bo dodatno obremenjena socialna država in bomo za njih plačevali denar, ki ga država za svoje reveže ne najde. Drugi učinek pa bo policijska država, kjer bodo po Ljubljani patruljirali do zob oboroženi vojaki, ki nam bodo zagotavljali "varnost". Hvala lepa za takšno kulturno in varnostno obogatitev, ampak ne hvala!

Takoj si seveda v isti koš dal še neke druge skupine, ki sploh nimajo veze s problematiko ILEGALNIH MIGRANTOV. Ne mešaj jabolk in hrušk.
xerces8
# 18.06.2017 ob 18:39
Neverjetno, na objavo o volitvah sem dobil le pluse (4 komade).
Verjetno "tapravi" komentatorji niso on-line.

;-)
eMZe
# 17.06.2017 ob 23:51
Ne se bat.
Slovenski jezik in kulturo bodo povozili Slovenci in slovenclji.
Z uvozom bo morda malo hitreje, a ne bistveno.
Samo še blizu 10 % odraslih ljudi zna napisati kratek sestavek brez osnovnošolskih slovničnih napak v užitnem slogu.
Tetameta
# 19.06.2017 ob 13:02
Ne migrantom? Avstrija sprejema veliko dnevnih migrantov iz Slovenije. Ne migrantom?
A se sprehajajo čez mejo brez dokumentov tako kot teli kvazi begunci?
janko49
# 18.06.2017 ob 22:22
Ko pride ustavni pravnik na oblast dobi moč, ki jo uporabi tako, da "ukine" ustavo. Le-to več ne potrebujemo, saj imamo suverena - ustavnega pravnika.

Cerar kot očitno intimno labilna osebnost (več žena oz, partneric), vedno bolj spominja na Tita. Tudi njegov način vladanja - država kot njegova lastnina - spominja na Tita.
berto69
# 18.06.2017 ob 02:38
To Izzy, se strinjam s tabo in z vsemi, ki so za referendum.

Zapojmo si pesem Ansambla Franca Mihelica..."to najdarzja moja je dezela, domovina moja ljubljena, polna sonca, cvetja in zelenja, to najlepsi moscek je sveta."
karambo
# 19.06.2017 ob 07:57
Komentarji pod člankom so zaradi občutljivosti tematike in zagotavljanja višjih standardov razprave skladno s pravili pred objavo moderirani.

Tematika ni prav nič občutljiva temveč je občutljiv visok procent nestrinjanja ljudi s tovrstno politiko, ker ta ni v skladu z bruseljsko agendo povečanje konkurenčnisti (beri dobičkov) v s pomočjo zmanjšanja urnih postavk zaradi uvoženih "strokovnjakov", razvodenitve nacionalnih držav EU in uvedbi neomejenih varnostnih pooblastil oblasti, katere učinke v "naprednih" evropskih državah lahko že opazujemo. Saj izgleda, kot da sta Pariz, London v vojnem stanju.

Ne vem, zakaj Slovenija ne zavzame višjegrajskih stališč v povezavi s temi tematikami. Očitno niso sporne, če jih implementirajo nekatere od članic EU. Fajon in podobni pa naj ostanejo v Bruslju. Kvizlingov v državi ne potrebujemo.
Tetameta
# 19.06.2017 ob 22:22
Če praviš, da so kvazi pa se pozanimaj kakšne so razmere v državah na bližnjem vzhodu. Poskusi sam tam živeti en mesec, če misliš, da so kvazi begunci.
In pred temi razmerami bodo varni samo 5000 km stran v Nemčiji, al kako?
DnB
# 19.06.2017 ob 11:05
Odgovor je samo referendum na drzavni ravni. Ampak nasi nepomembni izdajalcki na oblasti se bodo tega izogibali kot hudic kriza, saj jim je kristalno jasno, kaksen bi bil rezultat. Begunski centri in vecje stevilo migrantov v naso drzavo ne sodi. Ljudje nismo neumni in si tule ne zelimo novega Londonistana oz. Swedistana, zato da bomo ugajali bruseljskim in amero degenerirancem in njihovi bolani agendi.
Ne migrantom! Volim samo se ljudi ,ki bodo zeleli povezavo z visjegrajskimi drzavami in zavracali vsakrsne kvote. Danes je se cas. Ali bomo v tem bloku skupaj z avstrijci ,ali pa bomo pocasi postala oaza in kloaka ter karantensko odlagalisce vseh ,ki bodo iz zahoda izgnani nazaj.
JavniWC
# 19.06.2017 ob 10:36
To tudi mene čudi! Zgleda da ne dojamejo, da so lahko naslednji.
JavniWC
# 19.06.2017 ob 09:39
Podobno kot v sosedji temu tudi tukaj ne ločijo eni med ilegalcev in azilantom.

Ej @vnk, ko praviš, da imajo lahk opravice v "svoji" državi, a potem bi morali imeti slovenci v Italiji, Avstriji, ZDA, Argentini manj pravic od ostalih, ker to niso "njihove" države?
Trubadur
# 19.06.2017 ob 09:00
@eMZe
Samo še blizu 10 % odraslih ljudi zna napisati kratek sestavek brez osnovnošolskih slovničnih napak v užitnem slogu.


.. to se lepo vidi na tem forumu
JavniWC
# 19.06.2017 ob 08:57
Pravilno. Tudi, če ste proti migrantom, vedite, da v ustavni demokraciji večina o manjšini ne odloča o manjšini. Predstavljajte si, da vas jutri avto povozi, postane invalid na vozičku, potem pa nekdo sproži zbiranje podpisov proti dostopu invalidom na vozišča z argumentom, da je škoda dajati denar za tako neumnost, ko pa toliko slovencev strada, kao. Narobe - pravice so za vse!
JavniWC
# 19.06.2017 ob 11:41
Če že hočeš biti v bloku z avstrijci, so oni v primerjavi s slovenijo zelo odprti do tujcev.

Ne migrantom? Avstrija sprejema veliko dnevnih migrantov iz Slovenije. Ne migrantom?
Trubadur
# 19.06.2017 ob 09:02
Velenje: 80% ljudi so priseljenci in sedaj je težava v dodatnih priseljencih?
JavniWC
# 19.06.2017 ob 14:12
Če praviš, da so kvazi pa se pozanimaj kakšne so razmere v državah na bližnjem vzhodu. Poskusi sam tam živeti en mesec, če misliš, da so kvazi begunci.
JavniWC
# 19.06.2017 ob 14:11
Tudi azilanti jih imajo, sicer ne bi mogli imeti takega statusa.
raknac navi
# 18.06.2017 ob 14:19
Vecina je proti??? Lepo prosim. Po cem pa to sklepas??? Ker ste glasni se ne pomeni, da vas je vec.
In drugo. V demokraciji ni vse dovoljeno. Ker ce bi bilo bi bil kaos. Demokracija so pravice za vse. Ne samo za priviligirane, samooklicane in bele, ciste. Sklicujete se na demokracijo, na referendum itd, in to z eno samo zeljo. Onemogocit pravice neki drugi skupini. Pa naj gre za crne, rdece, geje, ali begunce.
Res smo velik narod, z velikim srcem. Sramota. Samo veliki narodi bodo preziveli. Male pa caka zalostni konec. Velike po srcu in pameti.
raknac navi
# 17.06.2017 ob 21:49
Bodo kmalu volitve in si izvolite te predstavnike, ki bodo skupaj z vami proti beguncem, prpti migrantom, proti multikulti, proti gejem, proti evropi, proti dirki v petek v ljubljani itd itn. Komaj cakam.
Jajaja
# 17.06.2017 ob 18:44
Predkagam da vsi zapustimo slovenijo da bo kahko evropska skupnost v sloveniji naselila vse begunce. Treba je odpreti meje
Dr. Kumrovec
# 17.06.2017 ob 19:56
Vlada ravna napačno. Problema bi se treba lotiti sistemsko, ne pa ad hocum. Ustrezen družbeni razvoj je nekaj nad interesi oske množice populistov in demagogov. Pravico do multikulture bi morali zapisati v ustavo in s tem zagotoviti ustrezno ustavnopravno zaščito nadaljnemu razvoju slovenske družbe v smeri Zelenega preboja, še navaja isti vir.
Kazalo