Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so v sporočilu za javnost navedli v Alpe Adria Greenu, gre v primeru kanala C0 za ponaredke gradbenih dovoljenj, od prvega v letu 2013 do zadnjega v letu 2021 na podlagi ponarejenih vodnih soglasij oz. mnenj.

Direkcijo za vode (DRSV) so zato že pred meseci pozvali k izreku delne ničnosti prvega vodnega soglasja iz leta 2013, Upravno enoto Ljubljana pa k izreku delne ničnosti prvega gradbenega dovoljenja iz leta 2014.

"Ker se DRSV in UE Ljubljana nista odzvali v razumnem roku, sta vložnika vložila naznanilo kaznivih dejanj zoper župane treh občin, kjer se je projekt spornega kanala C0 zasnoval in se vodi že najmanj 12 let. Župani treh občin so ključni akterji pri generiranju sistemske korupcije na vseh ravneh upravljanja, in sicer na lokalni, nacionalni in EU-ravni, v katero so vpleteni javni uslužbenci, ki so odločali v upravnih postopkih in ki so pripravljali projektno in investicijsko dokumentacijo za vlogo za veliki projekt "Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja", kot tudi politični funkcionarji pri nacionalnih organih, ki so pristojni za deljeno upravljanje sredstev kohezijskega sklada, iz katerega je sofinanciran veliki projekt," so navedli.

Ob tem so pojasnili, da naj bi župani storili več kaznivih dejanj, in sicer goljufijo na škodo Evropske unije, nevestno delo v službi, ponaredili ali uničili uradne listine, knjige, spis ali arhivsko gradivo, oškodovali javna sredstva, ovirali pravosodne in druge državne organe in niso odvrnili nevarnosti.

"Župani treh občin so ključni akterji pri generiranju sistemske korupcije na vseh ravneh upravljanja, in sicer na lokalni, nacionalni in EU-ravni, v katero so vpleteni javni uslužbenci, ki so odločali v upravnih postopkih in ki so pripravljali projektno in investicijsko dokumentacijo," je ob vložitvi kazenske ovadbe na Generalno policijsko postajo po poročanju STA dejal Miha Jazbinšek.

Naznanilo kaznivega dejanja sta vložila tudi zoper nekdanjega ministra za okolje in prostor Uroša Brežana zaradi podpisa aneksa o sofinanciranju projekta, ki ga je kot minister podpisal 22. decembra 2022. S tem naj bi storil kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja uradne listine.

Zaradi kanala C0 kazensko ovadili župana Jankovića

Janković: Moja pravica je, da vložim ovadbo zaradi krive ovadbe

Kot je poročal STA, se je na napovedano vložitev kazenskih ovadb na torkovi novinarski konferenci odzval ljubljanski župan Zoran Janković in dejal, da je to pravica vlagateljev. "Če bosta to naredila, pa je moja pravica, da vložim ovadbo zaradi krive ovadbe," je dejal. "To ne bo prva ovadba proti meni, a poudarjam še enkrat – popolnoma mirno spim. Ne bi pa rekel, da je zelo prijetno," je dejal ljubljanski župan. "Če gospa mestna svetnica in gospod Jazbinšek menita, da me bosta s tem strašila, me ne bosta," je poudaril.