Predor Markovec je po dolgih letih le končan. Foto: BoBo
Predor Markovec je po dolgih letih le končan. Foto: BoBo

Predora Markovec, kljub napovedim, tudi v tem letu niso odprli. Na Darsu še ne vedo, kdaj ga bodo, saj čakajo na odločitev državne revizijske komisije glede izvajalca, ki bo zgradil povezovalne ceste pred predorom in po njem. Je pa Dars v teh dneh okoli 70 lastnikom hiš na Markovcu poslal sporazume o poplačilu škode, ki je nastala zaradi gradnje. Denar lahko pričakujejo kmalu po novem letu.

Najprej vrtanje in nato rezkanje v hrib sta na okoli 40 objektih na Markovcu povzročila manjše ali večje razpoke oziroma poškodbe. Dars jih je popisal in ovrednotil ter lastnikom poslal v podpis sporazume, je povedal Franc Likar iz družbe DRI.

"Decembra je bilo razposlanih približno 70 sporazumov za pokritje škode zaradi gradnje predora Markovec. Do zdaj smo dobili s strani lastnikov nepremičnin 29 že podpisanih sporazumov in ta izplačila bodo izvršena v januarju," je pojasnil Likar.

Predor končan, do uradnega odprtja bo varovan
Dars bo skupno izplačal okoli 320.000 evrov, kar pomeni, da bo vsak v povprečju prejel 4.500 evrov. Boštjan Lovšin, vodja komisije za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec, meni, da so cenitve korektne. Tudi Likar večjih težav ali nestrinjanja pri krajanih ne pričakuje, lahko pa se zgodi, da vsi ne bodo podpisali sporazuma.

Predor Markovec je torej končan, pravijo na Darsu. "Predor - tako gradbeno kot elektrostrojna oprema - je končan. Vse, kar je bilo v predoru potrebno vgraditi, je končano. Predor je fizično zaprt in ga bomo do nadaljnjega varovali, ker pač obstaja možnost vandalizma," so pojasnili. V njem je namreč nameščena 12 milijonov evrov vredna elektrostrojna oprema.

Kdaj bo na enem od semaforjev zasvetila zelena luč, nihče ne napoveduje več. Do predora je treba tako iz koprske kot izolske smeri urediti še navezovalne ceste. Kdo bo to storil, odloča Državna revizijska komisija.