V petih urah so na stojnici zbrali veliko uporabnih stvari - od oblačil, obutve do šolskih potrebščin. Foto: Goran Rovan
V petih urah so na stojnici zbrali veliko uporabnih stvari - od oblačil, obutve do šolskih potrebščin. Foto: Goran Rovan
Na humanitarno akcijo je bil dober odziv. Foto: Goran Rovan
Izjemen odziv na humanitarno akcijo v Krškem

"Živimo v zahtevnem času, v katerem se marsikateri posamezniki in družine spopadajo s stisko, ki jo včasih lahko vsaj malo olajšamo s skupnimi močmi. S tem namenom želimo v občini Krško na svetovni dan humanitarnosti spodbuditi vse, ki lahko pomagajo tistim, ki pomoč potrebujejo." Tako so v pobudi občine Krško zapisali ob pripravi današnje humanitarne akcije.

To so pripravili pred občinsko stavbo ob pomoči prostovoljcev Rdečega križa in predstavnikov centra za socialno delo. V krški občini se namreč zavedajo, da je med nami vse več posameznikov in družin, ki se spopadajo s stisko. Zato so danes na stojnici zbirali predvsem šolske potrebščine, obutev in oblačila ter opozarjali na pomen humanitarnosti. Odziv je bil nad pričakovanji.

Tudi v krški občini namreč opažajo, da število prosilcev za materialno in finančno pomoč že dalj časa narašča. Tako je samo letos območna organizacija Rdečega križa v krški občini v okviru programa Zmanjševanje socialne izključenosti že pomagala 532 družinam oziroma 953 posameznikom. Tem so pomagali s prehrano in higieno, oblačili, obutvijo in pohištvom. Po besedah sekretarka RK-ja Krško Mojce Vizler primanjkuje predvsem moških oblačil in oblačil za najstnike, zelo dobrodošla je tudi obutev.

Vse to bodo v RK-ju uporabili za reševanje stisk in pomoči najbolj potrebnim. Center za socialno delo Krško pa pred začetkom pouka zaznava tudi potrebo po pomoči staršem, ki zaradi finančne stiske svojim otrokom težko zagotovijo šolske potrebščine, še zlasti torbice, zvezke, svinčnike in barvice.

Župan občine Krško Miran Stanko je ob tem povedal, da je lokalna skupnost s to akcijo želela dati pobudo in zgled, da se čim več ljudi ali organizacij po svojih močeh odzove z dejanji, ki lahko olajšajo osebne stiske posameznikov in družin. Organizatorji so želeli ob tem tudi opozoriti, da bodo tudi v prihodnje zbirali vse, kar ljudje potrebujejo, in da se bojijo, da bo število pomoči potrebnih verjetno še naraslo, saj že zdaj živi v težkih razmerah in v pomanjkanju veliko ljudi. V Rdečem križu pa opozarjajo, da je vse več družin tudi v hudi finančni stiski, zato zbirajo tudi prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili za plačilo položnic in nakup hrane tistim, ki so na robu preživetja.

Za MMC Goran Rovan

Izjemen odziv na humanitarno akcijo v Krškem