70 milijonov evrov vredna naložba stoji. Foto: Edi Mavsar
70 milijonov evrov vredna naložba stoji. Foto: Edi Mavsar
false
Bazen ali teniško igrišče, kaj bo stalo tukaj? Foto: Edi Mavsar

Po propadu ajdovskega Primorja je za 6,5 milijona evrov večji del skeleta stavbe odkupila Mestna občina Koper (MOK). Po več neuspešnih poizkusih dokončanja stavbe je gradnjo komunalne infrastrukture zaupala Grafistu. Ta se je obvezal, da bo v zameno za 6.269 kvadratnih metrov stavbe v osmih mesecih zgradil celotno komunalno infrastrukturo, vključno z zunanjo ureditvijo.

Aneks na aneks, podvojitev izvedbenega roka
Kmalu po podpisu pogodbe aprila lani sta sledila dva aneksa, ki sta naknadno opredeljevala bančno garancijo. Decembra lani, maja in avgusta letos pa sta MOK in Grafist podpisala še tri dodatne anekse za podaljšanje izvedbenega roka. Najprej je bilo krivo deževno zimsko vreme, nato plinska postaja, ki naj bi je med zimskim ogrevanjem ne smeli premikati, sledila so dodatna gradbena dela, ki niso bila opredeljena v osnovni pogodbi, za zadnji aneks pa je krivo vroče poletje, ki je onemogočalo normalne delovne razmere in kakovostno vgradnjo.

Vse navedene razloge so na občini ocenili kot opravičljive, a poznavalci gradbenih poslov, ki se v javnosti ne želijo izpostavljati, so prepričani, da gre v navedenem primeru za prijateljsko popuščanje na škodo občanov in konkurence, ki je bila s kratkimi izvedbenimi roki v razpisni dokumentaciji vnaprej izločena iz igre.
Grafist, ki po zadnjih javno dostopnih podatkih zaposluje le 13 ljudi, je med podajanjem zahtevkov za podaljšanje rokov na Bonifiki veselo podpisoval tudi druge komercialne posle. Domenil se je za gradnjo krožišča ob hitri cesti v Izoli, gradil je komunalno infrastrukturo v Olmu, opravljal je zemeljska dela pri obnovi toplovoda na Markovcu in še bi lahko naštevali.

Guberac: "V dveh tednih bomo položili asfalt"

"Ne vem natančno, kaj se trenutno dogaja na gradbišču, lahko pa povem, da bomo do konca septembra zagotovo končali z dogovorjenimi deli," pravi lastnik Grafista Ante Guberac. Kot razlog za zamudo navaja tudi neprestane popravke projekta ter dodatna naročila naročnika.
Za konec leta napoveduje pridobitev pravnomočnega gradbenega dovoljenja za dvig stavbe za še dve etaži. "Potem pa sledi zapiranje objekta s steklom in drugimi materiali. Naš del, kjer bo hotel in center dobrega počutja, bi lahko končali konec prihodnjega leta," je pojasnil.

Mnogi se ob tem sprašujejo, kaj bo z drugimi deli stavbe. Za 7.000 kvadratnih metrov poslovnih površin in 63 parkirnih mest se je ogrela država za svoje službe, kot so upravna enota, razni inšpektorati in drugi organi. Ministrstvo za javno upravo je v ta namen z nekdanjim Hypo Leasingom sklenilo pogodbo o finančnem najemu s postopnim odkupom, a je ta lani zaradi težav pri poslovanju odstopil od posla.
Ker ministrstvo s tem ni soglašalo, je na sodišču sprožilo spor, kjer vztraja pri izpolnitvi pogodbe ter plačilu odškodnine zaradi zamude. Na dobrih 5.000 kvadratnih metrih naj bi se razprostirala občinska uprava, ni pa še čisto jasno, kdo bo zasedel preostalih 20.000 kvadratnih metrov.

Bo bazen postal teniško igrišče?
Če bi šlo vse po načrtih, bi trak olimpijskega bazena morali rezati že leta 2012. Občina, ki v tem primeru nastopa kot vlagatelj, je projekt iz še danes nepojasnjenih razlogov ustavila. Med tem je na prostem zgnilo lepljeno leseno ostrešje, vredno skoraj pol milijona evrov. Pred časom so v javnosti zaokrožile govorice, da naj bi bazen preprosto zasuli, na njegovem mestu pa zgradili sodobno teniško igrišče. Mere obeh površin se tako rekoč v popolnost skladajo, zato so se po naših informacijah z omenjeno zamislijo ukvarjali tudi projektanti. Na naše poizvedovanje so iz občine odgovorili: "Glede govoric pa povemo le to, da jih ne mislimo komentirati, gre namreč za neuradne in nepotrjene informacije ter so na nivoju uličnih govoric."