V letalski nesreči - šlo je za vajo - so bili zgolj ranjeni. Foto: Goran Rovan
V letalski nesreči - šlo je za vajo - so bili zgolj ranjeni. Foto: Goran Rovan
Vojaško letalo zasilno pristalo. K sreči le v vaji

Na območju Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki se je zgodila letalska nesreča. Zaradi okvare motorja na letalu za šolanje pilotov je to moralo zasilno pristati. Pri padcu je vojaško letalo oplazilo vrhove dreves in poškodovalo še stražarnico, ki je zagorela, v njej pa so bili vojaki. Pri tem sta bila pilot in šolajoči pilot ranjena, eden huje. Ranjenih pa je bilo še nekaj drugih vojakov, ki so jih morali s helikopterjem prepeljati na zdravljenje. K sreči je šlo zgolj za taktično vajo, na kateri so prvič preverjali usposobljenost različnih služb v primeru gašenja in reševanja.

Na vaji je sodelovalo 40 udeležencev. Poleg pripadnikov Slovenske vojske, ki delujejo v okviru gasilsko-reševalne službe letališča v Cerkljah ob Krki, so sodelovali tudi pripadniki Poklicne gasilske enote Krško. Scenarij vaje je predvideval namišljen padec letala in reševanje posadke, zato so vanjo vključili tudi helikopter Slovenske vojske, ki je v sodelovanju s pripadniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske poskrbel za medicinski zračni transport dveh huje poškodovanih.

Na ministrstvu za obrambo so pred vajo poudarili, da so skupna usposabljanja namenjena poenotenju postopkov gašenja in reševanja med gasilsko-reševalno službo letališča v Cerkljah ob Krki in strukturami, vključenimi v sistemu zaščite in reševanja, ki delujejo na domicilnem območju Vojašnice Jerneja Molana.

Za MMC Goran Rovan

Vojaško letalo zasilno pristalo. K sreči le v vaji