Foto:
Foto:
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte

Ob obisku v Zagrebu, kjer je Del Pontejevo sprejel hrvaški premier Ivica Račan, je tožilka dejala, da Gotovina predstavlja velik problem za Hrvaško in da je do sedaj uradni Zagreb izpolnil vse zahetve Haaga.

Srečanje je potekalo tri dni pred predstavitvijo letnega poročila o sodelovanju Hrvaške s haaškim sodiščem v VS-u ZN-a.

Predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox, ki je bil v okviru turneje minuli ponedeljek v Zagrebu, je Hrvaško opozoril, da je na njej, da glavno tožilko haaškega sodišča prepriča in ji pokaže, da je vložila vse napore v polno sodelovanje. Ob tem je opozoril, da bo EU pozorno spremljala poročilo Del Pontejeve v VS-u ZN-a, saj je povsem nepredstavljivo, da bi EU lahko zanemarila mnenje Varnostnega sveta.

Mesić ponovil poziv Del Pontejeve
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je po srečanju s Carlo Del Ponte za hrvaški radio izjavil, da je Hrvaška storila vse za rešitev primera Gotovina ter da je sedaj na potezi pobegli general sam. Sodelovanje s Haagom poteka dobro, tako da vlada pri tem ne bo ničesar spremenila. Na potezi je general Gotovina, je dodal. To naj bi bil po Mesićevih besedah zadnji trenutek za Gotovino, da se odloči o svojem položaju in odgovori na vprašanja, ki zanimajo haaško sodišče.

Mesič je na podlagi pogovora z Del Pontejevo še ocenil, da bo glavna haaška tožilka, z izjemo primera Gotovina, v svojem poročilu pred VS-om ZN-a pohvalila Hrvaško za dosedanje sodelovanje s sodiščem. V pogovoru Del POntejeva Mesiću ni izdala lokacije na kateri naj bi se ponjenih podatkih skrival Gotovina, prav tako pa ni navedla njegovih domnevnih pomočnikov pri begu.