Antično mesto Palmira je nastalo ob karavanski poti in križišču več civilizacij. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Antično mesto Palmira je nastalo ob karavanski poti in križišču več civilizacij. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Haled Al-Asad
Mednarodno uveljavljen arheolog Haled Al Asad je svoje (strokovno) življenje posvetil raziskovanju zgodovinskih ostankov Palmire. Svojega mesta tudi po zavzetju Islamske države ni zapustil, ampak pomagal na varno skriti na stotine spomenikov. Foto: EPA
IS uničuje arheološke zaklade Palmire

Najbolj temne napovedi, da bodo pripadniki islamske države (IS) oskrunili in uničili svetovno kulturno dediščino v Palmiri v Siriji se uresničujejo. Potem ko so v torek po enomesečnem zadrževanju javno usmrtili vodilnega arheologa v Palmiri 81-letnega Haleda Al Asada, so z razstrelivom s tlemi zravnali še dve tisočletji star rimski tempelj Balšamin, poroča britanski BBC.

"V tempelj so položili večje količine razstreliva in povzročili veliko škodo v samem templju ... Cela (notranji del templja) je bila popolnoma uničena, zato so se zrušili tudi zunanji stebri," je po poročanju BBC-ja pojasnil direktor za antične umetnine Mamun Abdul Karim.

Abdulkarim trdi, da so Balšamin uničili v nedeljo, nevladna organizacija Observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji pa je poročala, da naj bi Balšamin uničili že pred enim mesecem. Skrajna skupina je v nekaj manj kot enem letu tudi v Iraku uničila sedem zgodovinsko pomembnih objektov.

Ubili pionirja sirske arheologije v 20. stoletju
Sicer upokojeni arheolog Haled Al Asad je bil eden najpomembnejših pionirjev sirske arheologije v 20. stoletju. Kar 40 let so izkopavanja in raziskave v Palmiri potekali pod njegovim vodstvom. Preden je mesto zavzel IS, je vodil akcijo, s katero so iz historičnega območja Palmire na varno odnesli na stotine skulptur. Skrajneži so Al Asada mučili, da bi izvedeli, kam so skrili umetnine. Po obglavljenju so na arheologovo truplo obesili napis, v katerem so ga obsodili vdanosti sirskemu režimu, malikovanja in sodelovanja z neverniki.

Borci IS-ja, večinoma sunitski salafistični džihadisti, so zavzeli Palmiro maja letos in v svoji težnji po uničenju vsega, kar po njihovem mnenju ni "prava vera", uničujejo tudi verske objekte drugih veroizpovedi, tudi šiitske mošeje, in s tem širijo vpliv v samorazglašenem kalifatu na območju med sirijo in Irakom.

IS v Siriji uničil samostan iz 5. stoletja
Skrajna sunitska skupina IS je v četrtek uničila zgodovinski samostan Mar Elian v osrednji Siriji, kjer so džihadisti v zadnjih tednih okrepili svoje položaje. Skrajneži so z buldožerji uničili samostan v strateško pomembnem mestu Karjatajn, ko so iz mesta v začetku meseca pregnali vojsko.

Karjatajn za Islamsko državo predstavlja pomemben strateški položaj, saj povezuje mesto Palmira z območji pod nadzorom teroristične mreže Al Kaida, v neposredni bližini sirske province Damask. Pripadniki IS-ja so iz mesta odpeljali ujete kristjane v svoje oporišče v regiji Raka.

IS uničuje arheološke zaklade Palmire