Antično mesto Palmira je nastalo ob karavanski poti in križišču več civilizacij. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Antično mesto Palmira je nastalo ob karavanski poti in križišču več civilizacij. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Pripadniki skrajne islamske skupine Islamska država (IS) so le še dva kilometra oddaljeni od starodavnega mesta Palmira, ki leži severovzhodno od prestolnice Damask. Mesto je zaradi ohranjenih antičnih artefaktov iz prvega in drugega stoletja našega štetja, ko je bilo območje pod rimskim imperijem, uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Artefakti, med katerimi je tudi veliki tempelj Baal, ki velja za eno izmed pomembnejših verskih zgradb prvega stoletja našega štetja, predstavlja dediščino pomembne univerzalne vrednosti.

Poziv mednarodni skupnosti
Pristojne sirske oblasti so že pozvale mednarodno skupnost, naj pomaga obvarovati Palmiro. "Svet se mora zganiti prej, ne po uničenju artefaktov. IS še ni vstopil v mesto in upamo, da ti barbari tudi nikoli ne bodo," je dejal kustos sirskih antičnih umetnin Mamun Abdulkarim.

Antično mesto Palmira je nastalo ob karavanski poti in križišču več civilizacij. Templji in ulice s stebri razkrivajo unikatno mešanico grško-rimskega in perzijskega vpliva. "Padec antičnega mesta bi pomenil mednarodno katastrofo," je za britanski BBC dejal generalni direktor za antikvitete in muzeje v Siriji Maamoun Abdul Karim.