V filmu Boter je v glavni vlogi zaigral pokojni Marlon Brando. Foto: EPA
V filmu Boter je v glavni vlogi zaigral pokojni Marlon Brando. Foto: EPA
Maiter se je poskušal tudi v slikarstvu. Foto: MMC RTV SLO
Islam je ostal v Bosni tudi po odhodu Turkov. Foto: EPA
Elle MacPherson, 47
Njen vzdevek je Telo. Foto: EPA
Irci že od leta 2004 ne smejo kaditi na vseh delovnih mestih, v restavracijah in barih. Foto: Andrej Šavko
Rajmond Debevec
Rajmond Debevec je svoj veliki trenutek dočakal na olimpijskih igrah v Sydneyju. Foto: STA
Serena Williams
Serena Williams je v finalu teniškega turnirja v Key Biscaynu premagala Jennifer Capriati. Foto: EPA

Film so premierno prikazali leta 1972, tega leta pa je dobil tudi oskarja za najboljši film, najboljšega igralca in najboljši scenarij. Dve leti kasneje so posneli še nadaljevanje, ki se osredotoča na tisti del Puzovega romana, ki predstavlja zgodbo Michaelovega očeta Vita Corleoneja. Tega je v prvem delu zaigral Marlon Brando, njegovo prebijanje pa je v drugem delu upodobil Robert De Niro. V glavni vlogi Michaela Corleoneja, čigar zgodbo spremljamo skozi vse tri dele (zadnjega so posneli leta 1990), je nastopil Al Pacino.


Leta 537 je bil za papeža izvoljen Vigilij, ki je na tem mestu nasledil Silverija. Vigilij je Rimskokatoliški cerkvi vladal do leta 555.

Leta 1058 je umrl papež Štefan X., s pravim imenom Friderik iz Lotaringije. Papež je postal leto dni pred smrtjo.

Leta 1461 je Edward Yorški premagal kraljico Margaret in zasedel angleški prestol kot Edward IV.

Leta 1561 se je furlanskemu plemiču Antoniu Santoriu rodil sin Santorio, znan zdravnik. Bil je prvi, ki je meril temperaturo človeškega organizma tako v zdravem kakor tudi v bolnem stanju. V ta namen je tudi naredil termometer, ga opremil z merilno skalo in ga uporabljal pri preiskavah na pacientih kakor tudi pri fizioloških poskusih. Izkazal se je v času epidemije kuge (1630), ki je zajela Benetke. Velja za najbolj znanega zdravnika svojega časa. Iznašel je tudi higrometer in vrsto naprav, ki jih je uporabljal pri diagnozi in terapiji. Proučeval je vplive podnebja na človekovo zdravje.

Leta 1638 so švedski naseljenci ustanovili prvo naselbino v ameriški zvezni državi Delaware. Poimenovali so jo New Sweden.

Leta 1773 se je rodil slovenski botanik Franc Hladnik, ki je sestavil herbarij kranjske flore. Po njem so poimenovane številne rastlinske vrste, ki jih je prvi preučil in opisal. Leta 1809 je v Ljubljani ustanovil botanični vrt.

Leta 1790 se je rodil 10. predsednik ZDA John Tyler.

Leta 1792 je zaradi posledic zastrupitve umrl švedski kralj Gustav III., ki so ga 13 dni pred tem ustrelili med nočno maškarado v stockholmski kraljevi operi. Nasledil ga je Gustav IV. Adolf.

Leta 1794 je umrl francoski matematik, filozof in politik markiz Marie-Jean-Antoine-Nicolas Caritat de Condorcet.

Leta 1809 je po državnem prevratu odstopil švedski kralj Gustav IV. Adolf.

Leta 1826 je umrl nemški pesnik Johann Heinrich Voss.

Leta 1831 so se Bosanci uprli turški nadvladi.

Leta 1848 se je zaradi ledu ustavil skoraj ves promet po reki Niagari.

Leta 1849 je Velika Britanija zavzela Pundžab.

Leta 1871 je kraljica Viktorija odprla Royal Albert Hall.

Leta 1874 se je rodila ameriška prva dama Lou Hoover.

Leta 1874 se je v Kamniku rodil slovenski pesnik in general Rudolf Maister, osvoboditelj Maribora in borec za slovensko Koroško in Štajersko po prvi svetovni vojni. Bil je izjemno vsestranska osebnost. V mladosti, pa tudi pozneje, se je poizkušal v slikarstvu, leta 1920 je sodeloval tudi pri pripravi prve razstave slovenskih slikarjev v Mariboru. Znan je tudi kot zbiralec knjig, predvsem slovenskih.

Leta 1879 so v bitki pri Kambuli angleške čete premagale 20.000 Zulujev.

Leta 1888 je umrl francoski skladatelj Charles-Valentin Alkan.

Leta 1899 se je rodil gruzijski politik Lavrentij Pavlovič Berija.

Leta 1901 se je rodil ameriški risar stripov Carl Barks.

Leta 1907 se je rodil slovenski literarni zgodovinar Anton Ocvirk. Bil je prvi teoretik primerjalne literarne zgodovine pri nas.

Leta 1912 je na poti z južnega tečaja, ki ga je dosegel 13. 1. 1912, umrl britanski polarni raziskovalec Robert Scott. Južni tečaj je dosegel štiri tedne za Roaldom Amundsenom.

Leta 1917 je v Ljubljani umrl slovenski skladatelj, operni pevec in pedagog Fran Gerbič. Leta 1915 je napisal prvo slovensko simfonijo, omeniti pa kaže še Lovsko simfonijo in številne klavirske skladbe.

Leta 1927 se je rodil angleški farmakolog, dobitnik Nobelove nagrade za medicino, John Robert Vane.

Leta 1929 se je rodil nekdanji estonski predsednik Lennart Meri.

Leta 1930 je Heinrich Brüning postal nemški kancler.

Leta 1936 je na volitvah v Nemčiji nacistična stranka dobila 99 % glasov, to je 44,5 milijona glasov od 45,5 milijona volivcev.

Leta 1941 se je rodil ameriški astrofizik in Nobelov nagrajenec za fiziko Joseph Hooton Taylor mlajši.

Leta 1942 je bila na Kremenjaku ustanovljena 1. štajerska partizanska brigada.

Leta 1943 se je rodil nekdanji angleški premier John Major.

Leta 1944 je umrl slovenski pesnik, pisatelj in kritik Ivo Grahor.

Leta 1945 so Nemci še zadnjič napadli Anglijo z bombami V-1.

Leta 1951 sta bila zaradi domnevnega vohunjenja za ZSSR na smrt obsojena zakonca Julius in Ethel Rosenberg. Kljub ogorčenemu nasprotovanju svetovne javnosti je bila smrtna kazen izvršena 19. 6. 1953.

Leta 1953 je v požaru v sanatoriju v Largu, ameriška zvezna država Florida, umrlo 35 ljudi.

Leta 1957 se je rodil francoski igralec Christopher Lambert.

Leta 1958 je umrl veliki slovenski jezikoslovec Rajko Nahtigal. Njegovo osrednje delo so Slovanski jeziki, v katerem prikazuje skupne praslovanske osnove in zgodovinski razvoj posameznih slovanskih jezikov.

Leta 1959 je umrl prvi predsednik Srednjeafriške republike Barthelemy Boganda.

Leta 1963 se je v Killari rodila avstralska manekenka in igralka Elle MacPherson, s pravim imenom Eleanor Nancy Gow, znana tudi pod vzdevkom Telo (The Body).

Leta 1963 se je v Postojni rodil najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec, ki je osvojil zlato in bronasto olimpijsko medaljo. S strelskim športom se je začel ukvarjati leta 1971, sedem let zatem je začel trenirati pod vodstvom Lojzeta Mikoliča, ki je še vedno njegov trener. Na olimpijskih igrah je prvič nastopil leta 1984, skupaj se je največjega športnega dogodka na svetu udeležil kar sedemkrat. Leta 1987 je postavil svetovni rekord z zračno puško, štiri leta kasneje pa je postal svetovni prvak s samostrelom. Svoj daleč največji uspeh je doživel na olimpijskih igrah v Sydenyju leta 2000, ko je osvojil zlato medaljo z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Po napetem razpletu je v Pekingu leta 2008 dobil še bronasto medaljo.

Leta 1967 je Francija sporočila, da je izdelala prvo podmornico na jedrski pogon.

Leta 1969 je umrl slovenski pisatelj in gledališki kritik Vladimir Kralj.

Leta 1969 so na 14. tekmovanju za Evrovizijo v Madridu zmagali štirje predstavniki. Zmago so si razdelili Španka Salomé, ki je zapela Vivo cantando (Živim pojoč), Lulu iz Velike Britanije s pesmijo Boom Bang-a-bang, Nizozemec Lenny Kuhr s pesmijo De troubadour (Trubadur) in Francozinja Frida Boccara, ki je zapela pesem Un jour, un enfant (En dan, en otrok).

Leta 1971 je Francis Ford Coppola začel snemati film Boter (The Godfather), ki ga je napisal Mario Puzo.

Leta 1971 je losangeleško sodišče predlagalo smrtno kazen za Charlesa Mansona in tri njegove privržence.

Leta 1973 so zadnji vojaki Združenih držav Amerike zapustili Vietnam.

Leta 1974 je vesoljsko plovilo brez človeške posadke Mariner 10 prvič obkrožilo planet Merkur. Nekaj dni predtem je prvič fotografiral planet. Sicer pa so plovilo v Nasi v vesolje izstrelili novembra 1973. Osem tednov pred obkrožitvijo Merkurja je obkrožilo Venero. Mariner 10 je posnel prve slike Merkurjeve površine iz bližine. Površina se je izkazala za močno kraterizirano, poleg tega pa je bilo moč najti mnoge druge geološke značilnosti, kot recimo velike stene, njihov nastanek pa je bil kasneje povezan z učinki krčenja planeta zgodaj v njegovi geološki zgodovini.

Leta 1980 je Nelson Piquet zmagal na VN ZDA v formuli ena. To je bila prva od 23 zmag Brazilca, ki je v letih 1981, 1983 in 1987 postal svetovni prvak.

Leta 1981 je nekdanja Sovjetska zveza izvedla jedrski poskus v Semipalatinsku v vzhodnem Kazahstanu, ki ga je ponovila istega dne tri leta kasneje.

Leta 1982 je umrl nemški skladatelj Carl Orff.

Leta 1985 je bil na predsedniških volitvah v Grčiji izvoljen Christos Sartzetakis.

Leta 1993 je Catherine Callbeck postala premierka Otoka princa Edvarda, in tako tudi prva kanadska premierka v zgodovini.

Leta 1993 je Edouard Balladur postal premier Francije.

Leta 2001 je najeto letalo strmoglavilo v gorovje pri pristanku v Aspnu, ameriška zvezna država Kolorado. Umrlo je 18 ljudi.

Leta 2001 je umrl ameriški džezpianist John Lewis.

Leta 2002 je bila premiera slovenskega filma Šelestenje.

Leta 2003 je umrl italijanski zdravnik, ki se je ukvarjal predvsem z raziskovanjem sarsa, Carlo Urbani.

Leta 2003 je Serena Williams v finalu teniškega turnirja v Key Biscaynu premagala Jennifer Capriati s 4:6, 6:4 in 6:1. Američanka, ki je bila takrat prva igralka sveta, je nadaljevala niz zmag, saj je zmagala že na 17 zaporednih dvobojih.

Leta 2004 je Slovenija skupaj s še šestimi državami ratificirala listino Severnoatlantske pogodbe, in tako postala polnopravna članica Nata. Druge države so bile: Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Romunija in Slovaška.

Leta 2004 je Irska postala prva država na svetu, ki je prepovedala kajenje na vseh delovnih mestih, v restavracijah in barih.

Leta 2004 je umrl angleški igralec sir Peter Ustinov.

Leta 2005 je umrl ameriški pianist Grant Johannesen.