Al Asad meni, da je za uspeh Annanove misije treba
Al Asad meni, da je za uspeh Annanove misije treba "posušiti vire terorizma, ki ga proti Siriji vodijo države, ki so sporočile, da so financirale in oboroževale teroristične skupine". Foto: EPA
Arabski voditelji podpirajo Annana

V pismu voditeljem hitro rastočih gospodarstev BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika), ki se udeležujejo vrha v New Delhiju, je sirski predsednik zapisal, da je treba države, ki z denarjem in orožjem podpirajo oborožene skupine, prepričati, da takoj prenehajo. Al Asad je pripravljen prispevati k uspehu mirovnega načrta, a je treba hkrati ustaviti "terorizem".

Po Al Asadovih besedah morajo uporniki odložiti orožje, ustaviti ugrabitve in poboje nedolžnih ter nehati uničevati javno in zasebno infrastrukturo. Sirski predsednik si še želi, da bi Annan "upošteval vse elemente krize, tako mednarodne kot regionalne".

Mirovni načrt posebnega odposlanca Arabske lige in Združenih narodov za Sirijo Kofija Annana predvideva konec spopadov, umik vladnih sil z območij pod nadzorom opozicije in omogočen dostop do humanitarne pomoči. Čeprav je režim v Damasku v torek pristal na mirovni načrt, se je nasilje nadaljevalo.

"Svet čaka na izpolnitev obvez"
Ob začetku vrha Arabske lige v Bagdadu so arabski voditelji pozvali k mirni rešitvi krize v Siriji. Na vrhu, ki se ga sicer udeležuje le devet izmed 22 članic Arabske lige, je spregovoril tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je dejal, da mora Al Asad takoj uveljaviti določila mirovnega načrta. "Svet čaka, da bodo obveze tudi udejanjene. Ključna je implementacija. Ne smemo zapravljati časa," je dejal udeležencem vrha.

Vrh Arabske lige prvič v zadnjih dvajsetih letih gosti Irak, ki je do svoje zahodne sosede in trgovinske partnerice do zdaj zavzemal milejše stališče in pozival k politični rešitvi krize. Katar in Savdska Arabija, ki sta na čelu prizadevanj za končanje nasilja sirskega režima nad tamkajšnjo opozicijo in pozivata k odstopu Al Asada, sta zato v Bagdad poslala le svoja odposlanca.

V osnutku sklepne izjave po vrhu so arabski voditelji pozvali k pogovorom med sirsko vlado in opozicijo, ki bi temeljili na Annanovem mirovnem načrtu. Voditelji tudi obsojajo nasilje, umore in prelivanje krvi ter se zavzemajo za politično rešitev prek nacionalnega dialoga. Zaradi nesoglasij med arabskimi državami sklepna izjava ne vsebuje poziva k odstopu Al Asada.

Strah pred Al Kaido
Iraški premier Nuri Al Maliki je arabske kolege opozoril, da bi lahko upore in protivladne proteste v državah v regiji izkoristila mednarodna teroristična mreža Al Kaida. "Glavna stvar, ki se je bojimo, je, da bi Al Kaida v arabskih državah, ki doživljajo pomembne spremembe, lahko našla nova območja za delovanje, potem ko je bila poražena v Iraku," je dejal Al Maliki.

Arabski voditelji podpirajo Annana