Pticam izpirajo oči s kapljicami. Foto: EPA
Pticam izpirajo oči s kapljicami. Foto: EPA
Mehiški zaliv nafta ekološka katastrofa 2010
Grafika British Petroleuma prikazuje podvodno shemo naftne črpalke, iz katere se še vedno dnevno izlije okoli 800.000 litrov nafte. Foto: EPA
Zlitje nafte

Madež se je po zalivu začel širiti po nesreči 20. aprila, ko je na naftni ploščadi Deepwater Horizon britanske naftne družbe BP odjeknila eksplozija, ki ji je sledil požar, ploščad pa je nato potonila. V morje se po nesreči iz vrelca nafte na morskem dnu dnevno izlije okoli 800.000 litrov nafte.

Naftni madež je v petek dosegel obalo Louisiane, kjer so na pomoč poklicali tudi nacionalno gardo. Zaradi hitrega približevanja madeža floridski obali so izredne razmere v petek razglasili tudi na Floridi.

Zaradi izlitja in odpravljanja posledic je BP deležen vala kritik. Sekretarka za domovinsko varnost Janet Napolitano je podjetje pozvala, naj odpravljanju posledic ekološke katastrofe nameni več sredstev.

Obama zahteva poročilo
Na območje katastrofe bodo ameriške oblasti poslale še okoli 1.900 dodatnih reševalcev in 300 ladij ter letal, da bodo sodelovali pri reševalni akciji, je napovedal predsednik ZDA Barack Obama. Predsednik je v izjavi zapisal, da je podjetje BP "odgovorno za plačilo stroškov reševanja in čiščenja". Notranjemu ministru Kenu Salazarju je naročil, naj izvede "temeljito preiskavo" katastrofe in mu v 30 dneh poroča o načinih za preprečitev česa podobnega.

Guverner Louisiane Bobby Jindal je lastnika potopljene naftne ploščadi obtožil, da niso bili dovolj pripravljeni na čistilno akcijo, proti podjetju pa so bile v imenu ribičev že vložene prve tožbe. Podjetje je sporočilo, da je pripravljeno prevzeti stroške čiščenja in odškodnin ter da je pripravilo "največjo akcijo na svetu".

Madež dolg že okoli 200 kilometrov
Skupine za reševanje živali so že dobile svoje prve bolnike – morske ptice, prekrite z nafto. Slabe vremenske razmere otežujejo prizadevanja, da bi omejili madež, ki je dolg že okoli 200 kilometrov. Vremenoslovci napovedujejo, da bi močni vetrovi lahko potisnili naftne madeže v zalive, ribnike in jezera ob obali Louisiane.

Zlitje nafte