Takšna je zimska snežna idila v švicarskem mestu Bern. Foto: EPA
Takšna je zimska snežna idila v švicarskem mestu Bern. Foto: EPA
Po svetu težave zaradi snega

Sever Združenih držav Amerike je zajelo močno sneženje, ki največ nevšečnosti povzroča v cestnem in letalskem prometu. Zaradi odpovedi številnih letov je na letališčih ostalo več tisoč ljudi, ki so se pred bližajočimi se božično-novoletnimi prazniki odpravili k svojim najbližjim. V nekaterih zveznih državah je več kot 10.000 gospodinjstev zaradi snega ostalo brez elektrike.

Močno sneženje je zajelo tudi sever Kitajske, kjer dodatne težave povzročajo še nizke temperature, saj se je živo srebro spustilo tudi do minus 26 stopinj Celzija. Obilno sneženje je zajelo tudi Južno Korejo in Afganistan.

Ste tudi vi naleteli na snežno odejo? Delite svoje fotografije in posnetke z uporabniki na Mojem spletu!

Tri žrtve plazov v Avstriji
O močnem sneženju poročajo tudi iz Avstrije, največ težav pa povzročajo snežni plazovi. Samo ta konec tedna so snežni plazovi na smučiščih v avstrijskih Alpah pod seboj pokopali tri ljudi. Na zaprtem smučišču na vzhodu Vorarlberga je plaz pod seboj pokopal 22-letnega smučarja, njegovemu prijatelju pa se je uspelo rešiti.

V predelu Kleinwalsertal je pod plazom, ki ga je sprožilo smučanje zunaj označenega smučišča, umrl 49-letnik. Našli so tudi smučarja, ki ga je plaz pokopal v soboto. Na zahodu Avstrije so snežni plazovi blokirali tudi več cest, nekaj pa jih je policija zaradi varnostnih ukrepov zaprla.

Evropa zavita v snežno odejo
Poleg Avstrije je bila tudi Švica ta konec tedna deležna obilnega sneženja, ki je državo zavilo v belino, s preobilico snega pa se spopadajo tudi v Nemčiji, Španiji in Franciji.

B. T.

Po svetu težave zaradi snega