Tornado je nekatere prikolice odvrgel več sto metrov stran od logističnega centra južno od Dallasa. Foto: EPA
Tornado je nekatere prikolice odvrgel več sto metrov stran od logističnega centra južno od Dallasa. Foto: EPA
Vremenske nevšečnosti v svetu

Po podatkih Državne meteorološke službe (NWS) se je tal dotaknilo od šest do 13 tornadov, vsi v okolici Dallasa v osrednjem Teksasu. "Sliši se kot velik razpon številk, toda dokler na terenu ne proučimo poti tornadov, ostaja številka samo približna," je povedal vodja NWS-ja na metropolitanskem območju Dallas-Fort Worth.

Na srečo brez smrtnih žrtev
"Bilo je kot v Čarovniku iz Oza," je pripovedovala ena izmed žrtev tornada v Lancestru, južno od Dallasa, ki je ostala brez domovanja, potem ko ji je silovit vrtinčast vihar odnesel streho in celotno dnevno sobo. Po zbranih poročilih okrožja Dallas, ki je bilo najhuje prizadeto, med divjanji tornadov ni bilo smrtnih žrtev, ranjenih pa je bilo 17 ljudi.

Kamere CNN-ove podružnice WFAA so posnele (video spodaj), kako je tornado po zraku vrtel in premetaval prikolice težkih tovornjakov v logističnem centru južno od Dallasa. Lastniki centra so sporočili, da kljub dramatičnim posnetkom ni bil nihče ranjen, uničenih pa je bilo več deset prikolic in nekaj tovornjakov. Tovornjak tehta okoli devet ton, prazna prikolica šest ton, naložena pa 20 ton, so za prikaz silovite moči tornada sporočili iz podjetja.

Odpovedanih več kot 400 poletov
Škodo bodo oblasti ocenile v sredo, huje poškodovanih je najmanj 300 hiš, večinoma v mestu Lancester, okoli 50 tisoč gospodinjstev in podjetij pa je bilo v torek zvečer zaradi potrganih vodov brez električne energije.
Na letališču v Dallasu so morali odpovedati prek 400 poletov, številne pa so preusmerili drugam. Več kot sto letal, ki so bila med tornadom na letališču, je bilo tudi lažje poškodovanih.

Po koncu divjanja je župan Dallasa Mike Rawlings zatrjeval, da je okrožje kljub divjemu dnevu tudi veliko srečo v nesreči: "Glavni naslov je, da smo se izognili veliki nesreči. Žalosti nas velika škoda, predvsem na infrastrukturi, toda nihče ni umrl in ni resnih poškodb. To je bil zares čudež."

Kako je tornado premetaval tovornjake in prikolice


Vremenske nevšečnosti v svetu