Velika Britanija se spoprijema z eno najhujših zim v zadnjih desetletjih. Foto: EPA
Velika Britanija se spoprijema z eno najhujših zim v zadnjih desetletjih. Foto: EPA
Italija
Zasneženi trg v Bologni. Foto: EPA
Pariz
Pobeljen je tudi Pariz. Foto: EPA

Po močnih snežnih nevihtah v Veliki Britaniji še naprej vlada zimski kaos in še vedno je zaprtih več sto šol, izredne razmere pa ovirajo tudi promet. Moten je tako letalski kot cestni
promet, ob čemer je nekaj letališč celo zaprtih, številni vozniki pa so bili prisiljeni čez noč ostali na avtocestah.

Sneženje na Otoku, kjer divja ena najhujših zim v zadnjem desetletju, se je ponoči razširilo s Škotske in severa Anglije proti jugu države. Bolnišnice so že pripravile načrte delovanja v izrednih razmerah. A zaostrenim vremenskim razmeram še kar ni videti konca, saj vremenoslovci napovedujejo, da bo na nekaterih območjih v okolici Londona zapadlo od 15 do 40 centimetrov snega.

V primežu zimskih razmer so še vedno deli Italije, predvsem severni, medtem ko se v osrednjem delu države zaradi obilnega deževja soočajo s poplavami. V Ravenni na severu Italije je neki par pri prečkanju zasneženih železniških tirov z avtomobilom obstal na tirih. Ko so se spustile zapornice, sta vendarle zapustila vozilo, ki ga je nato zadel vlak.

Drugje po severni in osrednji Italiji pa grozijo poplave, zaradi česar so iz varnostnih razlogov ponoči evakuirali več hiš na območju Livorna. Pri univerzitetnem mestu Perugia je po obilnih padavinah bregove prestopila reka Tibera. Razburkano morje in močan veter še vedno ovirata pomorski promet v Neaplju, kjer so odpovedali številne vožnje na bližnje otoke Capri, Ischia in Procida.

Potencialna katastrofa zaradi večdnevnega deževja grozi Albaniji, je po današnjem izrednem zasedanju vlade glede nujnih evakuacij prebivalstva opozoril albanski premier Sali Berisha. Kot je dodal, dežuje že deset dni in dolžnost vlade je, da evakuira ogrožena območja.

Po poročanju albanskih medijev naj sicer nekateri prebivalci na območju Skadra iz strahu pred tem, da bodo izgubili svojo lastnino, ne bi hoteli zapustiti domov, zaradi česar jim oblasti grozijo, da jih bodo evakuirali s silo. Po trenutnih podatkih je v državi pod vodo 3.800 hektarjev zemlje, poplavljenih pa je 350 hiš.

Na Poljskem je zaradi nizkih temperatur umrlo že 122 ljudi, od tega večinoma brezdomci, zapadli sneg pa ovira promet predvsem na jugu države. Obilica snega povzroča težave tudi v zahodnem in severnem delu Francije, kjer je ponekod zapadlo do pol metra snega.