Gasilci ostajajo dejavni na vseh včerajšnjih lokacijah požarov. Ponekod kot požarne straže, drugod gasijo. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Gasilci ostajajo dejavni na vseh včerajšnjih lokacijah požarov. Ponekod kot požarne straže, drugod gasijo. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Nevaren le požar na Velikem Rogatcu
Ogenj pri Gornjemu Gradu naselij ne ogroža

Potem ko je gasilcem v ponedeljek uspelo pogasiti požar na Trstelju in omejiti požara pri Škofji Loki in na območju Velikega Rogatca v občini Luče, se je zadnji pozno popoldne znova razširil. Gasilci tako čez noč ostajajo na vseh lokacijah.

Gozdni požar na Velikem Rogatcu sicer ne ogroža prebivalcev, škoda v varovalnem gozdu vedno večja. Vzrok gozdnega požara pa naj bi bila strela, ki je udarila v drevo že v petek. Najprej je tlelo podrastje ,zdaj pa se je požar razširil na skoraj 20 hektarov gozda.

Pri gašenju so sodelovali trije helikopterji
Zgornjesavinjskim gasilcem sta pri gašenju gozdnega požara na območju Velikega Rogatca pomagala dva vojaška in en policijski helikopter. Vodja intervencije Tomaž Funtek je povedal, da požar obvladujejo, preprečili so tudi nadaljnje širjenje na gornjegrajsko stran hriba. Trenutno še vedno gori na območju, velikem od 15 do 20 hektarjev. Požara gasilcem ne uspe pogasiti, ker veter, ki vsake toliko časa močneje zapiha in na novo razplamti žarišča požara.

Gasilci bodo ponoči ponovno organizirali požarno stražo. Če ne bo večjih padavin, bo požarna straža prihajajočo noč tudi na vrhu Rogatca, je napovedal vodja intervencije Funtek. Trenutno pa je na požarišču okoli 80 gasilcev iz zgornjesavinjskih gasilskih društev.

Ker je na območju veliko dima in nevarnost krušenja kamenja, je Funtek izdal tudi opozorilo ljudem, naj ne hodijo na Veliki Rogatec in Lepenatko, saj s svojo navzočnostjo ovirajo posredovanje in se izpostavljajo nevarnosti.

Šest novih požarov
V torek je zagorelo še na šestih krajih, vendar so te požare so gasilci hitro pogasili. Še vedno pa bedijo nad dvema večjima gozdnima požaroma, ki sta pustošila v minulih dneh ― na Trstelju in nad vasjo Studor pri Gorenji vasi. Po poročanju TV Slovenija na obeh namreč še vedno tli, zaradi suše in na Goriškem tudi burje pa bi lahko zelo hitro znova zagorelo. Italijanski gasilci pa so že sinoči omejili in pogasili požar tik ob meji, v bližini Opátjega sêla. Vendar tudi tudi tam še ostajajo požarne straže.

Pri Kozini kar sedem travniških požarov
V občini Hrpelje - Kozina, natančneje med Kozino in naseljem Klanec pri Kozini, je sicer v zadnjih desetih dneh zagorelo kar sedem manjših travniških požarov, čeprav je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Vzrok tudi teh požarov policisti še preiskujejo.

Nevaren le požar na Velikem Rogatcu
Ogenj pri Gornjemu Gradu naselij ne ogroža