Gozdovi skrivajo veliko nevarnosti po ledeni ujmi. Foto: BoBo
Gozdovi skrivajo veliko nevarnosti po ledeni ujmi. Foto: BoBo

Gozdarska inšpekcija Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje po ledeni ujmi poudarja, da dela v svojem gozdu lahko opravlja lastnik gozda, pri tem pa mu lahko pomagajo njegovi zakoniti dediči ter njihovi zakonci in druge fizične osebe v obliki medsosedske pomoči. Obenem pa lastnikom gozdov, ki niso vešči dela v takih razmerah in niso ustrezno opremljeni, delo v gozdu odsvetujejo. Posledice so namreč lahko usodne.

Dela v gozdu lahko opravljajo tudi za ta dela registrirane fizične ali pravne osebe, ki morajo izpolnjevati predpisane pogoje glede strokovne usposobljenosti, ki jih določa pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih in zakon o varnosti in zdravju pri delu ter pravilnik o varstvu pri delu v gozdarstvu.

Registrirani izvajalci morajo biti strokovno usposobljeni, usposobljeni za varno in zdravo delo, uporabljati morajo varno delovno opremo, ki mora biti pregledana in preizkušena, ter predpisano osebno varovalno opremo.

Gozdarska inšpekcija ima pristojnosti za preverjanje
Preden prvič začnejo izvajati dela v gozdovih, morajo vsi, ki so pridobili dovoljenje za opravljanje dejavnosti izvajanja del v gozdovih, pristojni gozdarski inšpekciji predložiti dokazila o strokovni usposobljenosti delavcev in dokazila, potrebna za izvajanje del po predpisih, ki urejajo varnost in zdravje pri delu za delavce, delovno opremo in osebno varovalno opremo.

Po zakonu o gozdovih ima gozdarska inšpekcija pravico in dolžnost, da preveri, ali izvajalci izpolnjujejo pogoje za opravljanje del v gozdu.

Lastnikom gozda, ki niso registrirani izvajalci gozdarskih dejavnosti, ni treba izpolnjevati pogojev glede strokovne usposobljenosti in usposobljenosti po zakonu o varnosti in zdravju pri delu za izvajanje del v lastnem gozdu. Te pogoje pa morajo izpolnjevati lastniki gozdov, ki so samozaposleni kot kmetje ali pa so kmetje delodajalci. Ti morajo imeti izdelano izjavo o varnosti z oceno tveganja in se držati načina in ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, ki so določeni v izjavi o varnosti z oceno tveganja.

Če ima kmet delodajalec zaposlenega, ki ni njegov zakoniti dedič ali dedičev zakonec, mora zaposleni izpolnjevati tudi pogoje strokovne usposobljenosti.