V Kemisu še vedno vztrajajo pri mnenju, da za objekt C ne potrebujejo gradbenega in uporabnega dovoljenja. Foto: BoBo
V Kemisu še vedno vztrajajo pri mnenju, da za objekt C ne potrebujejo gradbenega in uporabnega dovoljenja. Foto: BoBo

Inšpektorat je napačno uporabil zakon ali povedano drugače: inšpektorat je neupravičeno posplošil, da je nezakonit kar celoten kompleks.

Najnovejša odločba na 25 straneh razloži, da je zabojnik, pod katerim je podzemni rezervoar za požarno vodo, še vedno nezakonito zgrajen. Pred požarom ga ni bilo, zato tudi zdaj tam ne sme stati, čeprav z njim izboljšujejo požarno varnost celotnega objekta. A vse to še ne pomeni, da je celotna rekonstrukcija na Vrhniki črna gradnja.

Ali je torej nova odločba zaušnica inšpektoratu? Inšpekcijski ukrep, ki je Kemisu nalagal odstranitev treh spornih objektov, je nepravilen in nezakonit, piše najnovejša odločba. Zdaj pa mora ta isti inšpektorat znova presojati, kateri objekti na Vrhniki so na novo zgrajeni, kateri pa le obnovljeni.

A danes železne ograje pred Kemisom več ne krasi napis "Zaprto", podjetje polno obratuje, sprejema odpadke, jutri je predviden prvi odvoz v tujino. Njihove težave pa še niso končane. Inšpektorat lahko Kemisu spet prepove obratovanje.

Pa bi lahko Kemis na hitro legaliziral sporen objekt? Še vedno vztrajajo pri mnenju, da za objekt C ne potrebujejo gradbenega in uporabnega dovoljenja? "Ja, mi imamo dokumentacijo pripravljeno, zato ker je bilo delano tako z vsemi dokumenti, dejstvo pa je, da bomo videli, kakšne bodo zahteve s strani inšpektorata," je povedal direktor Kemisa Boštjan Šimenc.

Zakaj inšpektorat črne gradnje ni ugotovil že prej – Kemis je od požara leta 2017 obiskal vsaj sedemkrat –, pa bo ugotovila revizija, ki jo minister še čaka.

Inšpektorji zamočili pri prepovedi za Kemis?