Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Kemisu so tudi letos naročili izvedbo analiz ekološkega stanja Tojnice. Izlov rib je v preteklih dneh že izvedel Zavod za ribištvo Slovenije, druge meritve in analize pa sledijo v avgustu.

Stanje Tojnice je sicer tri leta po požaru v obratu, kjer med drugim obdelujejo nevarne odpadke, in po uspešni izvedbi sanacijskega programa dobro, pravijo v Kemisu: "Vpliva požara na kakovost vode ni več zaznati."

Kemis je, čeprav mu odločba agencije za okolje (Arso) tega ni več nalagala, spremljal stanje Tojnice tudi v letih 2018 in 2019. Monitoringe so izvajali strokovnjaki ljubljanske biotehniške fakultete, Nacionalnega inštituta za biologijo, Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter Zavoda za ribištvo Slovenije.

Glavna naloga monitoringov je bilo ugotavljanje uspešnosti sanacije, kar so skušali oceniti s primerjavo stanja vode, sedimenta ter obstoja rastlinskih in živalskih vrst (alge, rastline, raki, ribe) pred mestom onesnaženja pri Kemisu gorvodno od obrata in mestom, ki je dolvodno od Kemisa in je bilo po požaru onesnaženo.

"Primerjava rezultatov monitoringov je pokazala, da je onesnaženost vode, sedimenta in prisotnost rastlinskih ter živalskih vrst na lokacijah pod Kemisom približno enaka, kot je gorvodno od Kemisa. To dokazuje, da je bil postopek sanacije potoka Tojnica pravilno izbran in strokovno izveden," so zapisali v Kemisu.

Monitoring je sicer pokazal, da je Tojnica še vedno obremenjena z onesnaževali, ki pa vanjo pritekajo gorvodno od podjetja Kemis, in sicer predvsem zaradi neurejene kanalizacije, kmetijstva, pa tudi zaradi posledic preteklih in sedanjih dejavnosti, ki so povzročile tudi pomor rib v Tojnici gorvodno od Kemisa v aprilu 2018, so med drugim zapisali februarja letos.

"V Kemisu odpadnih voda ne odvajamo ne v kanalizacijo in ne v Tojnico. V Tojnico odvajamo neposredno le padavinske vode iz strešnih površin, padavinske vode s parkirišč in manipulativnih površin pa preko oljnega lovilca," so zatrdili. Odpadne sanitarne vode in regeneracijske vode iz priprave napajalne vode v kotlovnici pa so iz Kemisa speljane v javno kanalizacijo in v čistilno napravo Vrhnika.

Pri tem v Kemisu poudarjajo, da so vsa poročila o monitoringu pri njih na vpogled zainteresiranim občanom.

Občina Vrhnika ima drugačno mnenje

"Monitoringe naroča družba Kemis, pri čemer zadnji monitoringi domnevno izkazujejo dobro kemijsko stanje. Po mnenju Občine Vrhnika so bile meritve in testi nepopolni in nepravilni," pa menijo na občini Vrhnika, ki kot stranski udeleženec dejavno sodeluje v postopku ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara.

Občina Vrhnika je zato v postopku ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode podala pripombe in navedla dejstva in okoliščine, za katere pričakuje, da bodo ustrezno upoštevana pri izdaji končne odločbe. "Za zdaj s končno odločbo ni dokazano in ugotovljeno, da se je stanje Tojnice vrnilo v prejšnje stanje, zato je za Občino Vrhnika pomembno, da se monitoringi nadaljujejo in spremlja stanje Tojnice še vsaj nekaj naslednjih let," so navedli.