Jesenske nevihte v takem procesu ponavadi ne prinesejo spremljajočih pojavov, kot poletne, je pojasnil Pečenko. Foto: EPA
Jesenske nevihte v takem procesu ponavadi ne prinesejo spremljajočih pojavov, kot poletne, je pojasnil Pečenko. Foto: EPA

"Danes je bilo v Ljubljani 25 stopinj Celzija in takole verjetno res ne bo, ampak čez 20 stopinj se lahko temperature povzpnejo tudi oktobra," je pojasnil meteorolog Andrej Pečenko.

"Nevihte brez močnih nalivov"
V petek in soboto pa bosta poleg ohladitve državo zajela tudi oblačnost in deževje, vmes bodo nevihte. "To bo bolj tako jesensko deževje. Nevihte bodo tudi, ampak ne poletnega tipa, ko bi bila mogoča tudi toča in nalivi," je pojasnil Pečenko in dodal, da jesenske nevihte v takem procesu ponavadi ne prinesejo spremljajočih pojavov tako kot poletne.

"Le padavine so lahko tisti trenutek malo močnejše, ampak drugače bo pa bolj deževno, vmes lahko grmi," napoveduje. Take toče, kot je prejšnji petek presenetila Ljubljančane, ne bo, še zagotavlja: "Deževalo bo."

Kdaj bo v nižinah zapadel prvi sneg?
Za naslednji konec tedna Pečenko še ni mogel napovedati vremena: "To je pa še daleč in bi težko kar koli rekel. Mogoče se bo kaj ustalilo v drugem tednu. Glavnina padavin bo od četrtka pa do nedelje popoldne, ko bodo ponehale."

O tem, kdaj lahko pričakujeko prvi sneg do nižin, pa je dejal: "Zdi se mi, da je bil najbolj zgodaj 18. oktobra, tako da imamo še en mesec časa."