Reka Krka poplavlja v širšem obsegu svoje struge. Poplavljene površine pa se bodo postopoma zmanjševale. Foto: MMC RTV SLO
Reka Krka poplavlja v širšem obsegu svoje struge. Poplavljene površine pa se bodo postopoma zmanjševale. Foto: MMC RTV SLO
Reka Mura bo čez dan pričela upadati tudi v spodnjem toku. Foto: Cirila Sever

Po podatkih agencije za okolje (ARSO) je pretok reke Mure v Gornji Radgoni v zadnjih 12 urah upadel do opozorilne vrednosti in zdaj znaša 600 m3/s. Reka Mura bo čez dan začela upadati tudi v spodnjem toku. Opozorilni pretok presega tudi reka Ledava v Čentibi.

Pretok reke Krke v Podbočju znaša 335 m3/s in postopoma upada. Tudi pretok reke Ljubljanice še vedno presega opozorilno vrednost, vendar je trenutno v upadanju in znaša 177 m3/s.

Poplavljene površine ob reki Krki in na Ljubljanskem barju se bodo postopoma zmanjševale, ohranjale pa se bodo ojezerjene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Zapore cest zaradi poplav, plazov in snega
Popolne zapore zaradi poplavljenih cestišč in plazov so na cesti Zameško-Kostanjevica na Krki pri Malencah, na regionalni cesti Laško-Breze-Šentjur v Laškem na Trubarjevem nabrežju pri podvozu pod železniško progo, mejni prehod Hotiza pa je zaprt na hrvaški strani.

Popolne zapore zaradi snega so trenutno na cestah Rudno-Rovtarica-Vresje, čez prelaz Vršič, na cesti Mojstrana-Vrata med Peričnikom in Vrati ter Predmeja-Lokve. Cesta čez prelaz Pavličevo sedlo je v zimskem času zaprta na avstrijski strani.

Manjše padavine na jugu in vzhodu
V ponedeljek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. V južni in v vzhodni Sloveniji bo sprva oblačno z manjšimi krajevnimi padavinami, vendar se bo dopoldne zjasnilo. Pozneje se bo oblačnost predvsem v vzhodni Sloveniji spet nekoliko povečala.

Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah in v višje ležečih krajih okoli 0, na Primorskem do 9 stopinj.

V torek dopoldne se bo od vzhoda oblačnost spet razširila nad večji del Slovenije. Pihal bo okrepljen severni veter, ki bo najmočnejši v severni Sloveniji, na Primorskem pa zmerna do močna burja. Veter bo v sunkih lahko dosegal hitrost okoli 100 km/h.

Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, v alpskih dolinah do -11, najvišje dnevne od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -2, na Primorskem do 7 stopinj.