Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi na območju mariborske enote Zavoda za gozdove je letos za petkrat več poškodb iglavcev zaradi lubadarja kot v enakem lanskem obdobju. Lastniki morajo poškodovani les čim prej posekati in odstraniti iz gozda, da bi preprečili širitev podlubnikov.

Razlog za razmah podlubnikov na Štajerskem je zlasti v januarskem snegolomu, ki je polomil vrhove iglavcev na nadmorski višini nad 800 metrov, pojasnjuje vodja mariborske območne enote Zavoda za gozdove Igor Kopše: "Vrhovi delujejo v bistvu kot neke vrste naravni feromon oziroma privabljalna drevesa. Tisti vrhovi so sveži, v njih se zelo lepo zaredi podlubnik."

Najbolj prizadeti so višinski predeli. "Zgornji višinski deli nad 800 metrov, celoten obroč okrog Pohorja z ovršjem Pohorja, zgornji deli kobanskega Kozjaka. Ti deli pa so zelo, zelo ogroženi," je naštel Kopše.

Letos je zaradi lubadarja prizadetega kar petkrat več gozda kot lani. V prvi polovici letošnjega leta so gozdarji mariborske območne enote zavoda izdali odločbe o poseku kar 33.000 kubičnih metrov lesa, lani v enakem obdobju le 5000. Lastniki jih morajo posekati čim prej.

"Apeliram na lastnike, naj ne odlašajo s sanacijskim posekom. Čim prej je treba pospraviti te vrhove in spraviti poškodovana drevesa," opozarja Kopše

Mudi se predvsem, ker se ob avgustovski vročini in suši podlubniki močno namnožijo. Zdajšnje vreme pa je za preprečevanje širjenja precej ugodno. "Pomeni, da je veliko padavin, relativno nizke temperature, vročinskih valov še nismo bili deležni," še pojasnjuje Kopše.

Škode pa za zdaj ni v Halozah, Slovenskih goricah in ravninskem delu Podravja. Spomnimo, lani se je lubadar razširil celo v mariborskem Mestnem parku in prvič tudi na višino kar 1.300 metrov na Osankarici.