Medved se trenutno giblje na krimsko-mokriškem območju. Foto: MMC RTV SLO
Medved se trenutno giblje na krimsko-mokriškem območju. Foto: MMC RTV SLO
Medved Rožnik je rešen

Medveda, ki se trenutno giblje na krimsko-mokriškem gozdnem območju, so odlovili sredi aprila na ljubljanskem Rožniku in ga prepeljali v naravno okolje Notranjske.

Po tednu dni se je medved znova približal naseljem, zato je Agencija RS za okolje izdala odločbo za njegov odstrel. Medveda so najprej opazili v okolici Grosuplja, nato pa so ga videli pri Sostrem in Lipoglavu, od tod pa se je odpravil proti gozdnemu območju Krima in Mokreca.

Intervencijska skupina zavoda za gozdove bo sicer še naprej spremljala njegovo gibanje. Prebivalce opozarjajo, da naj se medvedu, če ga opazijo, ne približujejo, ampak o tem obvestijo pristojne na številkah 112 ali 113. Pri tem naj navedejo točno lokacijo.

Medved prišel iz naravnega okolja
DNK-analiza, ki so jo opravili na Biotehniški fakulteti, je ovrgla sum, da medved ne prihaja iz naravnega okolja, o čemer so na Zavodu za gozdove razmišljali zaradi njegovega nenavadnega vedenja. Medved se je namreč gibal predvsem podnevi, ponoči pa počival, poleg tega pa se je stalno in neboječe približeval ljudem.

A. K. K.

Medved Rožnik je rešen