Na morski gladini so se naftnega madeža lotili tudi z nadzorovanim sežiganjem nafte. Foto: Reuters
Na morski gladini so se naftnega madeža lotili tudi z nadzorovanim sežiganjem nafte. Foto: Reuters
Boj z naftnim madežem se nadaljuje

Na nenaseljenih otokih pred ameriško obalo, ki so del naravnega rezervata, so že opazili več z nafto prekritih pelikanov in drugih ptic. Rezervat Breton National Wildlife je dom številnih zaščitenih ptic. Med okoljevarstveniki in lokalnimi ribiči narašča strah, da je zaradi izlitja močno prizadeto morsko življenje.

Delavci podjetja British Petroleum, lastnika 22. aprila potopljene naftne ploščadi, so s pomočjo podmornic začeli nameščati skoraj 100 ton težko kupolo okoli 1.500 metrov pod gladino morja. Kupolo so že spravili okoli 60 metrov od največje izmed treh vrtin, če ne bo težav z vremenom, pa naj bi nameščanje končali v soboto, čez nekaj dni pa začeli zajeto nafto črpati v tanker na površju.

Zaradi zapletenosti postopka spuščanja kupole obstaja strah, da bi kupola lahko poškodovala naftni vrelec in bi nafta v morje uhajala še hitreje. Prekrivanje vrtin s kupolami je edino kratkoročno upanje za BP, da začne nadzorovati izlivanje nafte in prepreči še večjo katastrofo.

Boj z naftnim madežem na treh frontah
Okoli 795 tisoč litrov nafte dnevno se v morje iz vrtin v Mehiškem zalivu okoli 50 kilometrov od ameriške obale nenadzorovano izliva že 18 dni, vse od eksplozije na naftni ploščadi, ki je zahtevala 11 žrtev med delavci. Prvi mož BP-ja Tony Hayward je ponovno zanikal, da se je njegovo podjetje prepozno odzvalo na katastrofo.

"To je vojaška operacija, bitka se bije na treh frontah: pod morjem, na morju in na obali", je povedal in dodal, da okoli 100 ladij sodeluje pri posnemanju nafte z morske površine. Ponekod, kjer to omogoča vreme, so nafto na morju nadzorovano zažgali.

Predsednik ZDA Barack Obama, ki je izlivanje nafte označil za eno največjih okolijskih katastrof v zgodovini ZDA, je odgovornost za izlitje in čiščenje naftnega madeža pripisal BP-ju, ki to odgovornost sprejema, krivdo za nesrečo na naftni ploščadi pa prevrača na podjetje, odgovorno za varnost na naftni ploščadi.

Boj z naftnim madežem se nadaljuje