Prve črne madeže je že naplavilo na obalo. Foto: EPA
Prve črne madeže je že naplavilo na obalo. Foto: EPA
Ladja Rena
Ladja Rena je v sredo nasedla na morski greben, približno 22 kilometrov od obale. Foto: EPA
Razlitje nafte na Novi Zelandiji

Novozelandski radio je poročal, da so nafto odkrili na obali pred mestom Mount Maunganui na severu države, pristojne oblasti pa so pričakovale, da bo naftni madež obalo dosegel šele v sredo. "Nafta naj bi obalo dosegla šele v sredo, a nas je prehitela. V naslednjih dneh bo na obalo naplavilo še več nafte, vendar ne moremo oceniti, koliko," so sporočili iz novozelandske pomorske organizacije.

Oblasti so plažo zaprle, prebivalcem pa svetovale, naj se izogibajo vodi in plaži. Oblasti so vzpostavile dva centra za reševanje in poslale reševalne ekipe, ki prečesujejo plaže in bližnje otoke, da bi našli morebitne poškodovane živalske in rastlinske vrste.
Rešili so že nekaj ptic in pingvinov, nevladna organizacija Greenpeace pa opozarja, da lahko nafta škodi tudi delfinom in kitom v morju.

Prečrpati morajo 1.700 ton nafte
Reševalne ekipe so v noči na ponedeljek začele črpati nafto iz ponesrečene ladje, a so morale zaradi slabega vremena delo ustaviti. Reševalcem naj bi doslej uspelo prečrpati samo deset od skupno 1.700 ton nafte, ki jih je prevažala ladja Rena.

Za prečrpavanje nafte naj bi potrebovali približno 40 ur, v operaciji sodeluje 200 reševalcev, v pripravljenosti pa je še 300 vojakov, ki bodo pomagali pri čiščenju obale.

Kot vse kaže, pa črpanje nafte tudi v naslednjih dneh ne bo nič lažje, saj vremenoslovci tudi za prihodnje dni napovedujejo močan veter in obilno deževje. Oblasti se bojijo, da bi se ladja Rena prelomila in da bi v morje stekla vsa nafta, po oceni oblasti pa je iz ladje v ocean že izteklo kakih 30 ton nafte.

"Vreme se bo v prihodnjih dneh še poslabšalo, zato se trudimo, da bi čim prej izčrpali nafto," je v izjavi za javnost zapisala novozelandska pomorska organizacija. "Najprej moramo izčrpati nafto, nato moramo z ladje preložiti tovor, nato pa moramo ladjo previdno odstraniti z grebena," so še zapisali.

Raj za morske ptice, delfine in kite
Ladja Rena je v sredo nasedla na morski greben približno 22 kilometrov pred eno najslikovitejših obal Nove Zelandije.

Območje, kjer se je zgodila nesreča, velja za raj za morske ptice, delfine in kite, zaradi svoje narave in lepih plaž pa je izjemno priljubljeno tudi med turisti.

Razlitje nafte na Novi Zelandiji