Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 19 glasov Ocenite to novico!
Teran
Pri Evropski komisiji vztrajajo pri stališču, da je slovenski teran še vedno zaščiten. Foto: MMC RTV SLO
       Tudi to vprašanje je bilo predmet pristopnih pogajanj in ob pridružitvi Hrvaške ni bilo rešeno. Kot sem rekel, nas je slovenski minister za kmetijstvo prosil, naj mu damo nekaj časa. Dal sem mu dve leti, da bo to poskusil prijateljsko rešiti. Žal ni bilo mogoče in žal mi je, da ni bilo.       
 Komisar Hogan
Dejan Židan
Slovenija glede zaščite terana do zdaj ni mogla ravnati drugače, kot je, je v Odmevih zatrdil Židan. Foto: MMC RTV SLO
       Jasno je povedal - zaščita je končana, zaščita je slovenska, zaščite se ne more odpirati.       
 Židan
Phil Hogan
Tudi Evropska komisija ni mogla ravnati drugače kot tako, kot je, je v Odmevih zatrdil Hogan. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Židan: Slovenija je korak...

Dodaj v

Hogan: Židan me je prosil za nekaj časa, da sklene dogovor s Hrvaško. Žal mu ni uspelo.

Delegirani akt kot precedens
23. januar 2017 ob 23:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je zatrdil, da je bilo vprašanje zaščite terana predmet pristopnih pogajanj s Hrvaško, a takrat žal ni bilo rešeno. Zatrdil je, da ga je kmetijski minister Dejan Židan prosil za čas, da pride do dogovora s Hrvaško, a ker ga ni bilo, mora Evropska komisija sama pravno urediti zadevo. Židan je v zameno izrekel ostre kritike na delo Evropske komisije: da deluje nezakonito in netransparentno.

Komisar Hogan je v pogovoru za Odmeve zavrnil možnost, da bi v postopku odmerjanja izjeme za teran Hrvaški prišlo še do kakršne koli spremembe. "Dolžan sem spoštovati evropske zakone in obravnavati vse države enakopravno. Komisijo smo o tem prvič obvestili konec leta 2013. Z Dejanom Židanom se o tej zadevi redno pogovarjam. Prosil me je za nekaj časa, da bi s Hrvaško sklenili prijateljski dogovor. Na žalost jim to ni uspelo. Oktobra 2016 nas je hrvaška oblast zopet opomnila. Odgovoriti sem jim moral do 4. januarja 2017. To sem tudi storil. Po dveh letih čakanja na dogovor moramo zadevo pravno urediti," je povedal.


Zatrdil je, da ne gre za nikakršen precedens, ki ogroža evropski sistem geografske zaščite, kar sporoča slovenska stran. Slovenija bo namreč ohranila zaščiteno oznako porekla teran, to se ne bo spremenilo. Hrvaška bo dobila le pravico do uporabe imena teran za vino iz sorte, ki jo na Hrvaškem tako poimenujejo.

V Odmevih so sicer navedli slovenskega strokovnjaka za intelektualno zaščito, ki je ta argument na podlagi genetske analize zavrnil. Ta sorta je zgolj refošk, saj ima identičen genotip.

Delegirani akt kot precedens?
V odgovoru voditelju Igorju Bergantu je Hogan spomnil, da je izjem na tem področju že 56, dve ima tudi Slovenija, tudi zato poteza ni noben precedens. Ko ga je Bergant soočil z dejstvom, da so popolnoma vse dozdajšnje izjeme potrdili ali med postopkom približevanja Uniji ali pa na podlagi neposrednih pogajanj - nobeno z delegiranim aktom - pa je Hogan odgovoril tako: "Spoštujemo pravne postopke in upoštevamo nasvete pravnih služb Evropske unije. Tudi to vprašanje je bilo predmet pristopnih pogajanj in ob pridružitvi Hrvaške ni bilo rešeno. Kot sem rekel, nas je slovenski minister za kmetijstvo prosil, naj mu damo nekaj časa. Dal sem mu dve leti, da bo to poskusil prijateljsko rešiti. Žal ni bilo mogoče in žal mi je, da ni bilo."

Postopek je bil po njegovem mnenju voden pravilno, pošteno in enakopravno za vse strani, pa tudi povsem transparentno. Zagovarjal ga bo na vseh nadaljnjih platformah, kamor utegne Slovenija še peljati spor, je napovedal.

Židan: Komisija deluje nezakonito
Kmetijski minister Židan je prav tako v Odmevih na Hoganove argumente podal številne pripombe. Na trditev, da je komisija postopek peljala transparentno, je odgovoril s povednim prikazom dokumenta, ki ga je prejel iz Bruslja - cenzuriranega. "Mi kot Slovenija smo slišali, da so na komisiji neki dokumenti. Večkrat smo zanje ustno in pisno zaprosili in jih nismo dobili. Ko sem leta 2015 obiskal podpredsednika komisije Fransa Timmermansa, ki je odgovoren za pravno delovanje, in ga prosil, naj nam jih pošlje, smo jih čez čas res prejeli. Res smo jih dobili, v celoti so prečrtani." Komisijo je ponovno obtožil netransparentnosti ter nezakonitega delovanja.

Ključen komisarjev argument je bil, da se je spor odprl že med pristopnimi pogajanji, nikoli ni bil zares končan in da so torej Hrvatje za zaščito zaprosili pravočasno. Židan je zatrdil, da je prišlo do spremembe stališč znotraj same komisije - Hoganov predhodnik da je sam trdil, da je teran povsem trdno zaščiten. Zato je tudi Židan leta 2013 povsem samozavestno sporočil, da v nobenem primeru ni mogoče, da zaščita na katerem koli temelju ne bi bila dovolj čvrsta. "Jasno je povedal - zaščita je končana, zaščita je slovenska, zaščite se ne more odpirati," je besede nekdanjega evropskega komisarja navajal Židan.

Voditelj Odmevov je ministra izzval, ali ne bi morda lahko ravnal kako drugače ali pa da je morda slovenska stran storila kakšno napako, morebiti malomarnost. Židan je odvrnil, da se je slovenska stran borila in se še bo ter ne bo dopustila, da bodo neke "igrice pod mizo v škodo Slovenije na koncu tudi zmagale". Slovenija se zdaj posvetuje s strokovnjaki, opozarja druge države na nevarnost, da same na podoben način postanejo žrtev, in pripravlja tožbo proti Evropski komisiji.

"To je prvi primer, da poskuša komisija z delegiranim aktom povoziti voljo držav članic. Zato so tudi drugi vznemirjeni," je zatrdil slovenski minister.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 24.01.2017 ob 00:07
Eh, zbirokratizirani Slovenci samo gobcamo, ostali pa dejansko kaj naredijo. Mi smo grozno neučinkoviti.
TeksViler
# 24.01.2017 ob 00:13
Zakaj zdaj Slovenci enostavno ne začnemo spet polniti briškega tokaja z navedbo geografskega izvora? Tudi pri Tokaju imajo Madžari samo geografsko podlago, mi pa sorto.
anzezad
# 24.01.2017 ob 00:23
Piran in Teran, Slovenije ne dam.
Naj bo morje ali vino, za slovensko se borimo!
bnika33
# 24.01.2017 ob 00:24
Ni terana južno od Pirana!!!!
webman
# 24.01.2017 ob 00:30
Židane volje bo dobil nov pomen na Krasu!
webman
# 24.01.2017 ob 00:24
To je naš glavni in edini problem!
Pa ne vino, se razume, temveč nesposobni politiki.
rupurut
# 24.01.2017 ob 01:18
Maaa, vjste kej, vse kr je prou, spoštuvam jst oblast,
če reče dej, jst ji bom dal pršut, panceto, mast,
ma vjste kej, ma mi ne bo žou dat zadni par kalcet,
ma vino pej vse kr je prou, si vtknte v ret!
M 48
# 24.01.2017 ob 07:40
Zakaj evropski komisar trdi, da ga je Židan prosil za odlog in mu je dal dve leti.Pametni politik bebastega izgleda g. Židan pa poln sebe trdi Kako bo se on dogovoril z Hrvati, še v vrtcu se ne bi dogovoril z Hrvaškim sovrstnikom, ne pa v politiki. In taki so naši politiki in zato mi moramo na vsakem koraku vsakemu dati prav in Vse plačati.Politiki so ena sama vase zagledana in polna sebe sodrga, kot tudi vsi prisesani birokrati.
samba
# 24.01.2017 ob 07:34
Bravo Židan
Če ste gledali odmeve veste da ni samo nesposoben ampak tudi laže.
TeksViler
# 24.01.2017 ob 01:39
@Trapola
Vse okej, ampak vinom iz madžarskega Tokaja (oziorma Tokaia) smo mi od nekdaj rekli tokajci (cel kup teh tokajskih vin je, od šipona do muškata), čeprav se izraz v glavnem nanaša na aszu). Naš tokaj je pa bil sorta trte, stoletja gojene v Brdih in v Furlaniji.
A se ti ne zdi bedasto in podcenjujoče do kupcev, da prepoveš prastara imena, ker bi kakšen današnji tviteraš bil preneumen, da bi vedel, kaj pije?
Tokaja (oziroma "sauvignonesse) danes skoraj več ne najdeš v trgovinah, ker so zaradi kretenske zaščite EU zbili njegovo prepoznavnost. Postaja izumrla sorta, čeprav so jo Slovenci od nekdaj gojili. Kdo ima zdaj od tega korist? Tisti, ki smo cenili briški tokaj, sigurno ne. Madžari pa tudi ne, ker jim briški tokaj nikoli ni ravno hodil v zelje.
Cenim kraški in istrski teran. Ne vem, kakšen bebec moraš biti, da bi rad enega prepovedal na račun drugega.
Dejansko: če karkoli, bi se moral Židan boriti za priznanje našega tokaja, ne pa za prepoved hrvaškega terana. Ampak si ne upa, ker so Madžari kakor preveliki, Hrvate pa še lahko malo zajebava.
OMNIC
# 24.01.2017 ob 08:40
A si je Hogan že enkrat pritrdil v uho slušalko?
No, čisto zares: Hogan je vsaj 3x ponovil, da se je dogovoril z Židanom za odlog in dogovor s Hrvati, kar pa se ni zgodilo in zato zdaj "pravna" rešitev. Vsaj 3x.
Se sprašujem kakšna je to komisija:
-ki prepušča članicam "dogovor" o katerem vemo, da ni možen?
-ki zanemarja zgodovinska dejstva in zaščito že od l. 2004?
-ki ne loči med sorto (refošk), ki je ista tu in čez mejo, ter izdelkom (pravim teranom na kraški planoti in čisto drugačnim vinom že v slovenski, kaj šele hrvaški Istri).
-ki pošilja suvereni članici EU 90% počrnjen dokument, kot da smo v vrtcu in kar naj bi bil "dokaz", da so hrvaške zahteve upravičene.
Zadrt in zadirčen starec, ki verjetno nima pojma o vinih. In kaj pravijo drugi člani komisije?
hepan
# 24.01.2017 ob 05:57
Ahaha hrvati nas peljejo lulat v cisto vsakem sporu
sv
# 24.01.2017 ob 05:41
Kakorkoli. Tukaj se mi zdi, da se minister aktivno zavzema za pravice naših ljudi. In kot ponavadi smo bolj naklonjeni pljuvanju, kot da bi stopili skupaj in ga podprli. Danes gre za NAŠ Teran in vinarje, jutri bo šlo za nekaj drugega. In dokler mi ne bomo znali stopiti skupaj in pokazati svoj jaz, nas tudi v tujini ne bodo upoštevali in spoštovali.
milko54
# 24.01.2017 ob 05:34
Židanu je padlo srce v hlače. Zakaj evropski komisiji enostavno ne reče če boste to storili vas bomo tožili. Ne pa, da razmišlja o tožb in moleduje naokrog po Evropi, saj se mu v ozadju vsi smejijo.
Voly
# 24.01.2017 ob 09:17
Kot sem že enkrat napisal, najboljše bi se bilo s Hrvati glede tega kaj dogovoriti, vendar tu nastane velika težava. Z njimi se namreč ne moreš nič dogovoriti, če se pa slučajno kaj dogovoriš, oni vedno vse podpišejo s figo v žepu.
Na področju bivše juge to že vsi vedo, v Evropi bodo pa to še spoznali.
Ramus
# 24.01.2017 ob 08:06
Hogan: Židan me je prosil za nekaj časa, da sklene dogovor s Hrvaško. Žal mu ni uspelo.

Samo, da smo mi korak pred vsemi, mar ne g. Židan,...
FrenkMate
# 24.01.2017 ob 06:07
To je popolnoma nekaj drugega, kot nam razlaga g. Svileni. Koliko je dobil za to?
petrap
# 24.01.2017 ob 08:30
Slovenija je zaščitila uporabo imena za vino teran. Zaščitila je določeno vino z geografskim poreklom.
Trta, na kateri raste grozdje, iz katerega na Krasu pridelujejo teran, se imenuje refošk. Iz grozdja takšnih, verjetno genetsko podobnih ali tudi enakih trt, že stoletja v Istri pridelujejo vino z imenom refošk.
To je vsa resnica.
Hrvati lahko dokazujejo tudi, da oni trto refošk poimenujejo teran. In jo lahko pod tem imenom celo zaščitijo, saj poimenovanja te trte najbrž še ni nihče zašćitil. Ne morejo pa vina in grozdja od tako poimenovane trte zaščititi pod imenom teran, ker je to ime za svoje vino z geografskim poreklom že zaščitila Slovenija.
Zato menim, da ugotavljanje genetskih povezav med sorodnimi trtami iz Istre in iz Krasa nima nobenega pomena., ker v tej zgodbi ne gre za problem poimenovanja trte temveč vina.
Trti modra frankinja in kraljevina, na primer, iz grozdja katerih pretežno pridelujejo na Dolenjskem cviček, že stoletja prav odlično uspevata tudi v Vipavski dolini in v Goriških brdih. A tam iz grozdja omenjenih trt ni mogoče pridobiti vina, ki bi imelo značilnosti poznanega cvička.
V tej zgodbi gre torej za vino in ne za trto.
viisaus
# 24.01.2017 ob 08:18
Lluka///// Mislim,da ne.Problem je v popolni nesposobnosti židana.Hogan ima črno na belem,da mu je Židan obljubil,da bo on osebno rešil zadevo-bilateralno in ker mu to ni uspelo,so ga hrvatje peljali žekbega čez vodo.Glede arbitraže,,,ko je kazalo da gre zadeva v korist slovenije,je še pred odločitvijo erjavec nakladal po tv.da ima informacije.... naš arbiter se o kočljivih zadevah pogovarja po navadnem telefonu.Normalno,ko so hrvatje videli,da jim teče voda v grlo,so aktivirali svojo tajno službo,da najdejo pri nas kakšno šipko točko--in so jo našli,,ne moremo sedaj obtoževati američanov,hrvatov... oni pač ščitijo svoje nacionalne interese,za razliko slovenije,kjer so pravice migrantov za večino levičarjev pred pravicami slovencev... in potem se nekateri čudite zakaj je tako....zato.....
dule5
# 24.01.2017 ob 06:11
vse hočemo narediti pošteno, pol pa izvisimo. Izgleda, da je taktika izvršenih dejstev, ki jo večkrat uporabljajo Hrvati, boljša.
Henrik
# 24.01.2017 ob 10:43
Za razliko od našega nesposobnega ministra je Hogan stvari pojasnil z dejstvi, argumenti in datumi. Edino, kar je malo bolj na majavih nogah, je dekret - pa še tu se lahko izgovarja na dejstvo, da se državi nista dogovorili v roku - spet so naši spali, hrvatje pa lepo tiho čakali in v pravem času obvestili EK o tem, da se ni dogovora. Spet smo si sami krivi - zaradi nesposobnosti ministrstva, eni pa še kar zvračate krivdo na Bruselj in na ne vem koga še. Židan že ve, da kake tožbe skoraj ne more dobiti, pa bo raje pobiral politične točke na anti EU sentimentu in kot vidimo, je pri tem uspešen. Kennedy je nekoč rekel, da mora biti volivec informiran in izobražen - danes, ko nam tehnologija omogoča marsikaj in bi naj bilo to lažje kot kadarkoli prej, nas politiki okrog prinesejo kdaj se jim zazdi.
cairns
# 24.01.2017 ob 09:07
trapola
teran pa je tudi vrsta trte, ki se jo goji tudi na Hrvaškem. Se mi zdi, da je tu zavozila slovenska stran...

Ali si ti Hrvat ali pa ne razumeš popolnoma nič.
Trta vrste teran ne obstaja. Teran pridelujejo iz sorte Refošk. S takim butastim argumentom so Hrvati prepričali tudi skorumpiranca v Bruslju. Teran je samo zaščiteno ime vina sorte Refošk pridelan na Krasu.
bingo 2
# 24.01.2017 ob 08:40
Tale Hogan ni povedal nič, razen štirikrat je omenil, da je dal Židanu čas ..... Je malo letoval na Hrvaškem, pa kakšno hrvatico prijel za .... Zdaj pa imajo Hrvati Teran.
Majestic12
# 24.01.2017 ob 08:19
Ohoo, tega pa nikdar ni omenil. Se pravi mu je Hogan že dolgo nazaj dal opcije, da zadeve reši, kot je treba.

Židanove laži prihajajo na dan.
Berija2
# 24.01.2017 ob 08:14
Sem našel: .... dugačku i bogatu povijest istarskog terana, koji se u povijesnim vrelima prvi put spominje još 1284. godine (dok prvi spomen refoška datira tek iz 1767. godine). Istarski se teran uzgajao, proizvodio i pio 730 godina,

Pričakoval bi da v kontekstu objektivnega novinarstva vsaj enkrat, tudi naši napišejo hrvaške argumente, s katerimi so nas premagali. Tako pa samo udrihamo parole "teran je naš", hm,hm...
mohiha
# 24.01.2017 ob 07:41
A nismo več korak spredaj...a so nas že dohitel.
Knez Miru
# 23.01.2017 ob 23:41
Odgovarjal pa ne bo nihče.
Hlapcipress
Mikita
# 24.01.2017 ob 08:46
Prvič, pri nas imamo veliko večjih problemov, ki so pomembni, na primer revščina.
Drugič, ampak se šef SD ukvarja z vinom.
Tretjič, kar dokazuje to, kar že vemo, da SD ni leva stranka.
Četrtič, da SD ni leva stranka vemo tudi po tem, za kar se zavzemajo in kako glasujejo v parlamentu.
Petič, Židan je nesposoben in veliko naklada, zna pa plesti mrežo in na ministrstvu zaposlovati potomce članov SD.
Šestič, Židan je "zadel na loteriji" s tem konfliktom. To bo gnal v nedogled, se sončil pred kamerami, ob volitvah izpadel borec za slovensko, čeprav je jasno, da je zadeva zaključena.
Sedmič, če bi Židan imel resne adute, ne bi toliko pripovedoval v kamero, ampak bi Evropsko komisijo mirno tožil, pa še kakšnega uradnika bi prijavil zaradi korupcije....
optimo75
# 24.01.2017 ob 07:37
Še enkrat več so naši politiki pri reševanju spora s sosedo vse zaj.....l. Enako kot pri arbitraži, kjer bo po mojem prepričanju tako zelo v dobro sosede, da jo bo le ta kljub trenutnemu nasprotovanju na koncu z nasmeškom sprejela. Žal gre za zgodovinske napake, na škodo naših potomcev, za katere nihče ne bo odgovarjal (še vedno mi ni jasno, zakaj g. Sekolc in ga. Drenik nista v zaporu in ne odgovarjata za nedopustne napake). Samo v zgodovinskih knjigah se še bomo spominjali kaj je nekoč bilo slovensko.
seven7
# 24.01.2017 ob 06:58
Otroški vrtec.
skira
# 24.01.2017 ob 06:27
Zidan laze
HULK008
# 24.01.2017 ob 06:18
Kaj drugega pa pricakovati od socialista. Toliko casa kmetijski minister pa je se slabse kot je bilo. A KGZS pa le tiho.
HULK008
# 24.01.2017 ob 05:00
Zidan zdej vrat na nos isce resitve. Prej je blo dosti casa da se kej naredi. Smi izgovori. Nebom presecen ce mu ne uspe.
ata
# 24.01.2017 ob 03:27
Mr. Lubadar v vsej svoji nesposobnosti.
lordstandish
# 24.01.2017 ob 00:23
Blamaza zidana st. 110... v tujini bi odsel na smetisce zgodovine pri nas najbolj priljubljen politik, njegova stranka sd pa ze 25let v vladi, narod pa nezadovoljen z drzavo in vlado... razumi kdor lahko
Shimun
# 24.01.2017 ob 00:04
Naša (leva) vlada je zamočila ob pristopnih pogajanjih s hrvasko, danes bi pa Židan rad svojo napako zvalil na EU.

Hrvati so nas SPET nategnili s tem ko so dobili Pahorjevo soglasje za vstop EU.
Prvič so nas glede arbitraže, zdaj bo še za teran. No naslednja pa bo Kranjska klobasa.

Morda bodo pa zahtevali še Triglav? Tudi to bi leva vlada hitro prepustila. V zameno za kak vikend na hrvaskem morju.
juk
# 24.01.2017 ob 10:19
Levičarji pač, nesposobni do konca, kriv bo pa JAnša.
dharma
# 24.01.2017 ob 09:09
Knez Miru
O ja, mislim, da bo Dejan odletel kolikor je dolg in širok v kolikor mu rojne kaplice ne uspe spraviti pod kapo. Pa bolje za njega, da se kar izseli ker Kraševci ga ne bodo mirno gledali.
viisaus
# 24.01.2017 ob 08:10
Slovenija, bi morala zbobnati skupaj vse mogoče slovenske in domače strokovnjake na področju intelektualne lastnine in zadevo 100 % argumentirati.To ne more biti Židan!! Kakšen židan,,tip v življenju ni ustvaril nič,razen nakladanja na politični sceni.Bil je prepričan,da bo zadevo uredil bilateralno z hrvaško,ko je bil na oblasti milanovič--kakor levičar,pa se bodo kakor 2 levičarske vladi zmenile.Slovenci pozabljajo,da so Hrvatje strašni patrioti,in da se stranke na hrvaškem lahko kregajo na noč,toda ko so vprašanja na nasionalni osnovi so največji prijatelji,medtem,ko v sloveniji,niti pod razno ne bodo sprejeli nobenega argumenta od kakor desnih vlad,lker je to stvar prestiža.....izgubljajo pa slovenci in slovenija,,,,,
Berija2
# 24.01.2017 ob 08:02
Je kdo našel kakšno hrvaško obrazložitev zakaj jim pripada pravica do imena Teran. Me prav zanima s čim so prepričali EU birokrate?
rarrog
# 24.01.2017 ob 06:07
Ven iz te korumpirane EU greznice. Hvala boga, da so ji šteti dnevi.
Bivši uporabnik
# 24.01.2017 ob 05:37
In spet se pojavijo "slovenci", ki bi nas za pest drobiža prodali hrvatom...žalostno, zares žalostno, da ne znamo skupaj stopit vsaj proti hrvatom, ki se delajo norca iz nas že 25 let...ampak nekateri bi za 10 dni bivakiranja v njihovih kampih prodali lastno domovino...pri tem gre za več, kot samo za Teran!!
Shimun
# 24.01.2017 ob 02:34
Naša (leva) vlada je zamočila ob pristopnih pogajanjih s hrvasko, danes bi pa Židan rad svojo napako zvalil na EU.

Hrvati so nas SPET nategnili s tem ko so dobili Pahorjevo soglasje za vstop EU.
Prvič so nas glede arbitraže, zdaj bo še za teran. No naslednja pa bo Kranjska klobasa.

Morda bodo pa zahtevali še Triglav? Tudi to bi leva vlada hitro prepustila. V zameno za kak vikend na hrvaskem morju.
theone
# 24.01.2017 ob 00:26
Politika je ogledalo ljudstva, kar volite to imate, izgleda vam 25let sd se ni bilo dost in je potrebnih se 25let da narod spozna da so nesposobni, neodgovorni... izgleda pa je narodu vsec da je teran hrvaski, prsu italijanski in klobasa avstrijska - drugace bi ze kej spremenili, sej 3 radarji vam tudi niso bli vsec in ste sli na ulice
hrklus
# 24.01.2017 ob 00:06
Česar se naši levičarji dotaknejo, uničijo.
Roll_bar
# 24.01.2017 ob 12:08
Židan nas je namočil, krivi bojo pa vsi drugi Janša, EU
praetor
# 24.01.2017 ob 11:05
So se tudi naši (ne)sposobni politiki naučili krivdo valiti na Bruselj. Bravo, Židan. Zelo odgovorno početje. To so delali tudi Britanci ves čas, pa vidimo, da imajo ogromne težave že brez Bruslja (člen 50, trident itd).
FancyBoy
# 24.01.2017 ob 09:09
Židan...nespo
svabo
# 24.01.2017 ob 08:47
V celotni zadevi ima Evropska komisija težavo. Sklepati dogovore brez tretje strani. Nenazadnje pošiljati kopijo dogovora, z prekrito vsebino kaže na poniglav odnos, ki ga ima komisja do Slovenije. Hkrati pa je to tudi pravno sporno. Kar se tiče pa terana, pa je dejstvo, da ga v Hrvaški Istri pridelujejo tradicionalno. Vendar pa zaščita je zaščita. Morda pa bo končno Slovenska izvršna oblast ugotovila, da nekaj je prijaznost in klečeplazenje. Evropska realnost pa to jemlje kot šibkost. Prave države s tiho diplomacijo, podkupovanjem, lažmi in na koncu z pomočjo brezkompromisne komisije dosegajo svoje. Lep primer je reševanje italijanske banke Monte dei Paschi di Siena. Kako različen je status malih vlagateljev v Italiji, kot je bil v primeru naših bank. Tako pač je. Sprememba odnosa do komisije ni stvar ministrov. Je stvar sekretarjev in in podsekretarjev, ki pa morajo imeti jasno določeno strategijo. No kakorkoli pogledamo, mi sami dopuščamo, da se EU tako obnaša do nas. Zdaj ali je za to kriv samo ta minister je deplasirano. Prvi doktor za klečeplazenje in ponižno sledenje komisiji je bil veliki osamosvojitelj in njegova vlada. Nažalost so vse nadaljne vlade samo prevzeli ta degeneriran vzorec obnašanja.
pravi pravnik
# 24.01.2017 ob 08:32
sami nediplomati nas zastopajo zunaj meja naše Slovenija.
Ne moreš prit ko en Krajnski Janez v Bruselj in rohneti. Strategija in taktika se začne dosti prej znotraj diplomatskih krogov. g. Židan pa mi pride naprej ko en predstavnik kmečke zadruge, ki je prišel na sejo obečga zbora.

Da ne govorim o Vraničarjevi, ki je pričela vajeniško dobo na min za finance in je preko Erasmusa tu in tam v Bruslju....
Kazalo